Sensörsüz Bldc motor nasıl sürülür

erdemtr55

Üye
Selamın Aleyküm arkadaşlar,
Elimde trifaze inverter kart ve çamaşır makinesi bldc motor var. Ne yazıkki motorun hall sensörü yok.
Daha önce asenkron motoru skaler ve dtc ile sürdüm .Bldc motoru skaler olarak sürmek istiyorum.Bunu nasıl yapabilirim.

DTC ne demek?
BLDC üç fazlı motor gibi sürülüyor.
Her çıkış arasında faz farkı olacak.
32Bphase2Bgeneartor2BUsing2BTransistors.png

Arduino ile daha kolay olur.
Elimde olmadığı için deneme yapamadım.
Yapay zekalardan birine sorarsan cevap verir.:)
Çıkışlarına güç transistorları bağlanacak.

Selamın Aleyküm arkadaşlar,
Elimde trifaze inverter kart ve çamaşır makinesi bldc motor var. Ne yazıkki motorun hall sensörü yok.
Daha önce asenkron motoru skaler ve dtc ile sürdüm .Bldc motoru skaler olarak sürmek istiyorum.Bunu nasıl yapabilirim.
Trifaze kartın ile motorun direk çalışması lazım.
Üzerinde frekans ayarı yapılacak potansiyometre veya tuş takımı var mı?

Kartı ben yaptım .2 farklı versiyon var.
Ir2101 max 55v ,Ir2110 max 500v.
Şuan için Ir2101 deneme yapıcam.
Bldc motorun malesef hall sensörü yok.
Onun yerine ben gerilim bölücü ile bölüp
opampla sanal toprağı kıyaslayarak konum tespiti düşünüyorum.Ama chatgbt faz kayması olur dedi.30 derece gibi

Kartı ben yaptım .2 farklı versiyon var.
Ir2101 max 55v ,Ir2110 max 500v.
Şuan için Ir2101 deneme yapıcam.
Bldc motorun malesef hall sensörü yok.
Onun yerine ben gerilim bölücü ile bölüp
opampla sanal toprağı kıyaslayarak konum tespiti düşünüyorum.Ama chatgbt faz kayması olur dedi.30 derece gibi
Kartın şeması varsa paylaşabilir misin?

Son düzenleme:
Sadece spwm vererek bldc motor çalışır mı? 300hz ,pwm 18khz taşıyı dalga ile?
Hall sensörü veya konum bilgisi olmadan?
Bu arada faz faz 5R ve 32.4mH empedans var

Son düzenleme:
Bütün dönen elektrik makinalarının(aklıma gelen istisna yok) ortalama değeri sıfırdan farklı tork üretmesinin tek yolu airgap de alanların aynı frekans da olmasıdır. Siz pmsm e doğrudan(bldc de fark etmez) 300hz verirseniz ürettiğiniz torkun ortalama değeri 0 olur, şafta bağlı olan yükün inertiasına bağlı olarak titreme görürsünüz belki. Motor dönmediği için gerilim üretmediği için dümdüz RL yük sürüyor gibi olur, çok ilkel sürücüler bu durumda yanar ama diğerleri hayatına genellikle devam eder.

Mıknatıslı bir makinayı hiç bir sensor kullanmadan sürmenin çeşitli yolları var. Ama biraz target application a göre değişen şeyler bunlar. Mesela fan/pompa gibi bir şey yapılıyorsa başka, drone motoru gibiyse(ki bununda ilkel olmayan versiyonları çok güzel teknikler kullanır) başka şeyler tercih edilebiliyor. En basiti open loop kaldırıp(hatta full open loop bile çalışılabilir deney vs ise) sonrasında motor parametreleri üzerinden açı tahmini yapmak. Yukarda @deleted in verdiği voltaj bölmeli olan devre en basit drone esc lerinin de kullandığo yapı olması lazım. O yapı aslında bir çeşit six step drive. Her stepte fazlardan biri anahtarlanırken diğeri low a çekilip üçüncü faz boşta bırakılıyor, boşta kalan fazın voltajının sıfır geçişine göre step değişiyor ve bir miktar kayma ekleniyor özellikle yüksek hız için. Her step değiştiğinde voltajı okuduğunuz faz da değişiyor, tabi yine voltajı okumanız için motorun onu üretmesi şartı var o yüzden ilk kalkış open loop. Tanesi 5-10usd hatta daha altına satılan drone esc lerinin tekniği uzun zaman buydu, yalnız son zamanlarda belki daha gelişmiş olanları bu fiyatlara inmiştir bilemeyeceğim.

spwm ile sürdüm. 3-15hz spwm, 38vdc 1 amperde sürdüm.Ama yük torku artınca ,senkron durum bozuluyor ve titreşimde kalıyor.

Yükü dinamik değiştirmezsen 3-15 gibi 3-300 rampası yapıp(yavaş yavaş) test edebilirsin. Yük değişimini frekansa oturduktan sonra çok yavaş şekilde yaparsan sıkıntı olmaz, ama bunu pratikte yapmak çok zor.

HFI, yüksek frekans enjeksiyonu kullanarak sensörsüz şekilde bldc motorları FOC algoritması kullanarak sürebilirsiniz

• Beğen
Reactions: clc

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,902
Üyeler
3,580
Son üye
Andy_098790

Son kaynaklar

Back