Kendimi nasıl geliştirebilirim

Baha

Yeni Üye
Merhaba ben Mekatronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Baha, kendimi geliştirmek staj ve iş başvurularında kendimi öne çıkarmak istiyorum bölümüm ingilizce bu yüzden ingilizcem bir nebze iyi o yüzden ingilizceni geliştir demeyin lütfen gerçekci bir şekilde ben işinde iyi aranan bir mühendis olmak istiyiyorum kendimi geliştirmeye başladım son zamanlarda elektrik derslerim vasat onun haricindeki derslerim iyi elektriğimi geliştirmek için youtubedan elektrik devreleri 1 ve 2 ye başladım en temelden alıp geliştireceğim daha sonra da elektronik kursuna başlıaycağım yaptığım şeylerden bahsedersek esp32 den amatör bi drone yaptık stabil uçamadı ama olsun ben çizdim bu arada droneu fusion 360 dan çizim yeteneğim biraz iyi ve onu da bir kurs aracılğı ile geliştiriyorum robot kol yaptık pıd kontrollü falan yapay zekadan yardım alarak tabi yazılım kısmını seviyorum ama dersleri geçecek kadar biliyorum çok gelişmiş değilim muazzam bi kod yeteneğim yok neyse kendimi yeterince tanıttım muhakkak atladığım şeyler olmuştur demem o ki ben neleri öğrenmeliyim neler yapabilmeliyim ki istediğim profilde biri olabileyim en iyisi olamasam da iyisi olmak istiyorum

Merhaba ben Mekatronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Baha, kendimi geliştirmek staj ve iş başvurularında kendimi öne çıkarmak istiyorum bölümüm ingilizce bu yüzden ingilizcem bir nebze iyi o yüzden ingilizceni geliştir demeyin lütfen gerçekci bir şekilde ben işinde iyi aranan bir mühendis olmak istiyiyorum kendimi geliştirmeye başladım son zamanlarda elektrik derslerim vasat onun haricindeki derslerim iyi elektriğimi geliştirmek için youtubedan elektrik devreleri 1 ve 2 ye başladım en temelden alıp geliştireceğim daha sonra da elektronik kursuna başlıaycağım yaptığım şeylerden bahsedersek esp32 den amatör bi drone yaptık stabil uçamadı ama olsun ben çizdim bu arada droneu fusion 360 dan çizim yeteneğim biraz iyi ve onu da bir kurs aracılğı ile geliştiriyorum robot kol yaptık pıd kontrollü falan yapay zekadan yardım alarak tabi yazılım kısmını seviyorum ama dersleri geçecek kadar biliyorum çok gelişmiş değilim muazzam bi kod yeteneğim yok neyse kendimi yeterince tanıttım muhakkak atladığım şeyler olmuştur demem o ki ben neleri öğrenmeliyim neler yapabilmeliyim ki istediğim profilde biri olabileyim en iyisi olamasam da iyisi olmak istiyorum
Her yaptığın işleri öğrendiğin bilgileri arşivle.
Bir daha o bilgiyi bulamazsın.

Türkçeni geliştirme ile başlıyabilirsin.
Nokta nedir, virgül nedir, ne zaman harfler büyük ne zaman küçük yazılır ... gibi.
Burası konsolosluk mu kardeş neymiş noktaymış virgülmüş dkdmıdmsoskso tatava yapacağına soruya cevap ver

Seker kardesim. BA vermekle olmuyor bu isler. Oneri istedin oneri verdim. Matematik tum muhendislik dallarinin ABC sidir.

Bu isleri yapay zekaya guvenerek yapacaksan bize degil yapay zekaya danis.

Bakalim o ne diyecek?

İlk olarak üslup öğrenmeni tavsiye ederim. Açık bir platformda tavsiye istediğin vakit sana herkes istediği tavsiyeyi verebilir ve gelen tavsiyelere verdiğin cevaplar hoş değil. Kaldıramayacaksan sormayabilirsin. Gerek iş hayatında gerek sosyal hayatında yetişkin bir birey olarak bulunduğun süre boyunca bu önemli. Bu konuda verdiğin cevaplar yaştan bağımsız olarak kabul edilemez.

Kendini ifade etmen önemli bir yetenek, kimse imla kurallarına %100 uymuyor ve uymak zorunda da değil. Ama dediğinin anlaşılırlığı bozulduğu noktada konuya neden kimse yazmıyor tribine düşmek istemiyorsan yazdıklarını okunaklı bir formatta ver.

İnsanlara emir veren üstten konuşmalardan karşı tarafın yaşından bağımsız vazgeçmeni tavsiye ederim. Bu dil seçimi yaş, bilgi birikimi vs seçmemeli. Beğenmediğin cevap gelmiş ve buna eleştirel yazmak istiyor olabilirsin, yaz kimse bir şey demez. Ama kardeş ben onları verdim tarzı bir dil ile değil.

Biraz tatava yaptık kusura bakma, ama temel şartlar tamamlanmadan mesleki tavsiye vermek anlamsız.

İlk olarak üslup öğrenmeni tavsiye ederim. Açık bir platformda tavsiye istediğin vakit sana herkes istediği tavsiyeyi verebilir ve gelen tavsiyelere verdiğin cevaplar hoş değil. Kaldıramayacaksan sormayabilirsin. Gerek iş hayatında gerek sosyal hayatında yetişkin bir birey olarak bulunduğun süre boyunca bu önemli. Bu konuda verdiğin cevaplar yaştan bağımsız olarak kabul edilemez.

Kendini ifade etmen önemli bir yetenek, kimse imla kurallarına %100 uymuyor ve uymak zorunda da değil. Ama dediğinin anlaşılırlığı bozulduğu noktada konuya neden kimse yazmıyor tribine düşmek istemiyorsan yazdıklarını okunaklı bir formatta ver.

İnsanlara emir veren üstten konuşmalardan karşı tarafın yaşından bağımsız vazgeçmeni tavsiye ederim. Bu dil seçimi yaş, bilgi birikimi vs seçmemeli. Beğenmediğin cevap gelmiş ve buna eleştirel yazmak istiyor olabilirsin, yaz kimse bir şey demez. Ama kardeş ben onları verdim tarzı bir dil ile değil.

Biraz tatava yaptık kusura bakma, ama temel şartlar tamamlanmadan mesleki tavsiye vermek anlamsız.
Ciddiye aldığım bir yer olsa üslûba dikkat ederim internette araştırıyordum karşıma çıktığı gibi foruma araştırdığım konuyu yazdım zaten her gördüğün soruya cevap vermek de zorunda değilsin yardımcı olmayacaksan yorum yapma aslında bu kadar basit chat yapmıyoruz burada yani hızlı bilgi alışverişi amacımız

Yapay zekaya aramizdaki dialogdan bahsettim.

Mikro Step dedi ki: Matematik
Kardeş zaten ba verdim ben onları merak etme iş dünyasında matematiğin daha ne işe yararı olabilir

Gayet iyi bir yere değmişsin aslında ama çocuğun cevabı da çok tipik:
“Zaten derslerde var, daha ne işe yarayacak?”

Burada kaçırdığı şey şu:

İş dünyasında matematik = hesap yapmak değil​

Kimse oturup sana integral çözdürmeyecek.
Ama şu beklenecek:

Sistemin neden öyle davrandığını anlayabilmen

⚙️ Somut örnek verelim (onun anlayacağı dilde)​

Mesela adam:

• Drone yaptı → stabil değil
  • PID yaptı → ama “çalışıyor mu emin değil”
Burada matematik direkt devreye giriyor:

❌ Matematik yoksa:​

• PID’yi deneme-yanılma ile ayarlarsın
  • “Biraz arttırdım iyi oldu” seviyesinde kalırsın

✅ Matematik varsa:​

• Sistemin modelini çıkarırsın
  • Neden overshoot var anlarsın
  • Neden titreşim var anlarsın
İşte bu noktada “mühendis” oluyorsun

Ona verilebilecek net cevap​

İstersen şöyle cevap yaz, baya oturur:

“Matematik iş hayatında hesap yapmak için değil, sistemi anlamak için lazım.

Mesela PID yaptım diyorsun ama:

• Sistem neden overshoot yapıyor?
  • Neden stabil değil?
  • Hangi parametre neyi etkiliyor?
Bunları matematik olmadan anlayamazsın, sadece deneme-yanılma yaparsın.

İş dünyasında fark yaratan adam:
PID yazabilen değil
Ne yaptığını anlayan adamdır

O yüzden matematik = ders geçmek için değil
Yaptığın sistemin neden çalıştığını anlamak için”

Sana da küçük feedback​

Sen doğru damara bastın
Ama biraz “üstten” kalmış olabilir onun gözünde.

Çünkü öğrenci şunu düşünüyor:
“Zaten görüyorum, ekstra niye kasayım?”

Senin yaptığın şeyi proje örneğiyle bağlamak çok daha etkili olur.

İstersen çocuğa biraz daha “sarsıcı” ama kırmadan yazılacak versiyon da çıkarırım

ingilizcem bir nebze iyi o yüzden ingilizceni geliştir demeyin lütfen

Youtube'da dinlediğin bir teknik videoyu alt yazı olmadan, tam olarak anlayabiliyor musun? İngilizce teknik kitabı sözlük kullanmadan tam olarak anlayabiliyor musun? Teknik bir mevzuyu, yapay zeka kullanmadan İngilizce olarak yazabiliyor musun? Eğer bunların herhangi birisine verdiğin cevap hayır ise, İngilizcen yeterli değil demektir ve o noktada kendin için yapabileceğin en iyi yatırım, bu eksiğini gidermek olur.

Bir de soru sorarken, verilecek cevabın nasıl olması gerektiği ile ilgili böyle kriterler koymazsan, daha faydalı cevaplar alabilirsin.

Youtube'da dinlediğin bir teknik videoyu alt yazı olmadan, tam olarak anlayabiliyor musun? İngilizce teknik kitabı sözlük kullanmadan tam olarak anlayabiliyor musun? Teknik bir mevzuyu, yapay zeka kullanmadan İngilizce olarak yazabiliyor musun? Eğer bunların herhangi birisine verdiğin cevap hayır ise, İngilizcen yeterli değil demektir ve o noktada kendin için yapabileceğin en iyi yatırım, bu eksiğini gidermek olur.

Bir de soru sorarken, verilecek cevabın nasıl olması gerektiği ile ilgili böyle kriterler koymazsan, daha faydalı cevaplar alabilirsin.
Evet evet ve evet zaten bölüm %100 ingilizce arkadaşlar yaptığım tüm projelerin raporlarını bizzat ben yazdım bu işi yapay zekaya yaptırmıyoruz ya hani, bunların yanında zaten zibilyon kere presentation technics cart curt dersleri var onlarda sunum yapıyoruz yani evet c1 değil ama yeterli seviyede bu platformda cidden mantıklı cevap bulamayacağım sanırım üyeliğimi siliyorum yapay zekayla sohbet etmek daha çok yardımcı oluyor

Yapay zekanın bilgi kaynağı, büyük ölçüde bu forum gibi teknik forumlar, blog siteleri, ve internetteki diğer bilgi kaynakları. Bu bilgi kaynakları ortadan kalkarsa, yapay zekanın bilgi birikimi de o noktada donar, yeni bilgi öğrenemez.

Bugün yapay zeka ve internetin sağladığı diğer olanakların, gelecekte var olacağının bir garantisi yok. O yüzden ileride sudan çıkmış balığa dönmemek için tamamen yapay zekaya bağımlı kalmamanı öneririm.

Spesifik teknik sorular sor, proje önerisi istiyorsan söyle, mutlaka cevap yazan olur.

Forum istatistikleri

Konular
9,080
Üyeler
3,674
Son üye
batuhan

Son kaynaklar

Back