analog multiplier yaptım.

kesmez

Aktif Üye
son resimdeki 2 sinyali çözenler yazsın.

Ekler

analog and or ve xor. analog bilgisayarlarda kullanılabilir.

Analog multiplier deyince heyecanlandıydım.
AD532 diye bir çip war.
Gerçekten girilen voltajı birbiriyle çarparak çıkış veriyor.
Genelde akım ve herilim bilgileri çarpılıyor ve AC/DC gerçek güç hesaplamasında kullanılıyor.
Oldukça da pahalı bir ürün. 100-150$ arası

1785945381809.png

zaten multiplier. ayrıca analog and or xor görevi yapıyor. yeşil sinyal mavi ve kırmızı sinyalin çarpımı.
komparatörlere bağlı 2 üçgen sinyal senkronsa analog and or xor. değilse çarpıcı.

Son düzenleme:
Neden fiyatı bu kadar yüksek anlamadım. Bugünün teknolojisi ile bir ADC/DSP/DAC ile bütün işlevleri yeterince hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir diye düşünüyorum. Üstelik hata oranı çok daha düşük olur.
İhtimal ki çevresel faktörlerden korumalı seramik ve sarı (Altınmı bilmem) metal kaplamalı olmasından olmalı.
AD633 daha ufak ve aynı işleve sahip plastik kılıfta. 10 da bir fiyatında.

48422 eklentisine bak
zaten multiplier. ayrıca analog and or xor görevi yapıyor. yeşil sinyal mavi ve kırmızı sinyalin çarpımı.
komparatörlere bağlı 2 üçgen sinyal senkronsa analog and or xor. değilse çarpıcı.
Yalnız gerçek analog çarpıcı negatifleri de hesaba katar. Tam bir matematiksel çarpım sonucu verir.
Bu yeşilde onu göremiyorum sanki. Bundan başka yeşil üzerine binmiş ripıllar...!!
Şematikteki XOR AND OR normal bildiğimiz lojik gate ler de değil sanırım.
Lojik olsalar sadece 1 ve 0 çıkışı üretirler.

ripılları düzeltmek kolay. frekansı yükseltmek yeterli önemli olan prensip. prensibin çalıştığını göstermek istedim.
grafikler lojik kapı çıkışlarından değil. rc filtre çıkışlarından alındı.
4 bölgedede çalışan bir çarpıcı yapılabilir. ben biraz uğraştım ama yapamadım. belki sonra.
üçgen dalganın frekansını yükselttim. çıkıştaki ripıllar düzeldi.
kırmızı sinyal , mavi ile yeşilin çarpımı. sinyal1 x sinyal2 / 5 ... 5 , 5v beslemeden geliyor.
1786006141785.png

Şimdiye kadar modern tasarımlarda hassas çarpım için analog çarpım kullanıldığını hiç görmedim. Hepsi ADC ile okuyup dijital olarak çarpıyor. Analog çarpım, ki bunlar genelde Gilbert Cell topolojisinde olur, sadece aktif RF mixerlarda kullanılıyor. Örn. SA602/612, AD831 hatta bunlar da artık pek kullanılan çipler değiller.

Pahalı olma sebepleri muhtemelen:
- Talep düşük, dolayısıyla satış hacmi düşük
- Eski proses, küçük wafer, büyük çip
- Tek üretici var, alanın eli mahkum
Dolayısıyla fiyatlar kazık

@kesmez, Bu carpma islemi tam olarak carpma isleminin bire bir aynisi olmuyor.

O halde bunun carpmayla ne ilgisi var?

Cok yuksek frekansli sinyallerin demodulasyonunda kullanilan yontemlerden biri, sinyali bir referansla carpmaktir. Bu islemde amac, iki sinyalin genliklerini tam olarak carpmak degil, referansin isaretine gore sinyali +1 veya -1 ile carpmaktir.

Bu nedenle matematiksel anlamda tam analog carpma yapilmasina gerek yoktur; sinyallerin yalnizca isaretlerinin carpilmasi yeterlidir. Bir bitlik carpma (switching multiplication) tam olarak bunu gerceklestirir. Referans sinyaline gore giris sinyali ya oldugu gibi gecirilir ya da isareti ters cevrilir. Alcak geciren filtreden sonra elde edilen sonuc, klasik analog carpma ile yapilan senkron demodulasyonun verdigi temel bilgiyle ayni olacaktir.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,311
Üyeler
3,847
Son üye
cagricagri123

Son kaynaklar

Back