Mikro Step
Kıdemli Üye
Tablo bana iyimser gorundu.
trafoyu max 75 derece çalışacak şekilde düşünmek lazım 100 derece fazla geliyor tel erimesede üstüne kaplı izolasyon eriyebiliyor 100 derece civarında kalitesine bağlı pik olarak 80 max 75 derece uygunu benim görüşümAşağıdaki bağlantıda trafo gücüne (akıma) uygun kesit/çap hesaplaması yapmıştım.
![]()
Hazır Nüve Üzerine Trafo Sarım Hesabı
Sargıları yanmış durumu bir trafoyu tekrar sarmak istiyorsanız veya sıfırdan kendi trafonuzu imal etmek istiyorsanız aşağıdaki hesaplamala...www.5volt.gen.tr
Kalınlıklar beklediğimden fazla çıktı. Bunun sebebi piyasada şu kadar amper denilen trafoların sekonder çapları o kadarda kalın değil... Yani trafo anma gücünde sürekli çalışır ise büyük ihtimal ile yanacaktır. Piyasadaki trafo imalatçılarının bakırdan tasarruf için bu konuda üçkağıda kaçtıklarını düşünüyorum.
Yakın zamanda bir miktar 300va gibi trafo sardıracağım. Her ihtimale karşı primer ile sekonder sargısı arasına nc bir termik koydurmayı düşünüyorum. Bu konuda fikirleriniz nedir. Kaç derece kullanmalıyım? Ben 120-130 derece gibi düşünüyorum.
25065 eklentisine bak
sanki bir proses yanlışlığı mı olmuş abi?Tel erimiyor zaten. Üzerindeki izalolasyon eriyip kısa devre oluyor. Ben öğrenci iken hocamız bobinaj teli için 80C sınır demişti. Ancak şu an teller en kötü 160C civarında. Kendi yaptığım bir seleneoid 150C ye kadar ısınıyor ve sağlıklı çalışıyor.
Burada öngörülmesi gereken konu trafonun iç sacaklığı...