CH-62000H / Programlanabilir DC Güç KaynaÄı
www.yildirimelektronik.com
İnsanlar çok büyük güçlerde, çok buyuk gerilim ve akım aralığında güç kaynakları yapıyorlar, datasheete bakarsanız ripple seviyeleri de bu denli gerilimler için oldukça makul. Tabi bir çok kat smps yapısı burada kaskat bağlı ve FPGA gibi yapılar burada soz konusu. Icerisinde 3 4 kat seri LLC devreleri, pfc, buck boost donusturuculer vs var. Bir de cift yonlu. O yüzden bu güç kaynaklari milyon dolar. Ama ezbere gerilim araligi fazlayda sorun olur demek yanlis, bir cozumu var demek ki. Yoksa yukaridaki linkini verdigim adamlar 0-1000V-1800V araliginda nasil guc kaynagi yapsin kucucuk yerde. Hem de gucler kW larca.
Ben de bu tarz sorunla karsilasmis cozumu söyle bulmustum, belki bir fikir olur.
30V 10A yapmak istemistim ama ucuz yollu isimi gorecek kadar ripil seviyesine sahip olsun vs.
Giriste bir adet yarim kopru kullandim, gerilimi 220 den alip izoleli dusuk voltaja ceviren, sonrasinda arkasina da bir lineer devre kurdum, devre oyle calisiyordu ki ornek veriyorum cikista 5V mu istiyorum, yarim kopru gerilimini 7.5V yapiyordu. 12V mu istiyorum, yarim kopru gerilimini 14.5V yapoyordu. Sonrasindaki lineer devre de pisliklerin cogunu temizliyordu. Boylelikle ripil degeri epey dusuk işlem yapiyordum. Ayrica devrenin yuke giris cikis tepkisi de cok hizli oluyordu.
Siz de boyle yapabilirsiniz, kullanacaginiz buckin feedback ucu ile oynayip, gerilimi. Biraz uzerinde tutup, isil kaybi goze alip, cikisina bir lineer regulator yapabilirsiniz.
Hatta isterseniz bir role ile direkt buck ciktisini da kullanabilirsiniz, boylelikle hem devrenize ripilli hem de ripili az ayni gerilimi vererek kontrol etmis olursunuz.
Cozum onerim de bir adet meanwell + buck + lineer kat seklinde olurdu. Akim cok yuksek istenirse yapilar paralel baglanabilirdi. Cok yuksek lineer psu larda da bu denli isilar atiliyor, isi atmaktan cekinmeyin o yuzden.
Bu arada dijital ile pid ile vs bence ugrasmayin. Analog entegreleri dac + opamplar kullarak manupule edin. Ne yaparsaniz yapin cunku analogun hizina dijitalle ulasmak, onlarin kontrollerini ayarlamak zor olacak.
@Alt 255 hocam bu arada yukaridaki 300W devreyi kullanma gafletinde bulundum, ozellikle ani yuke giris cikislar, motor yukleri gibi seylerde devre cok stabil degil ve kolay bozuluyor. Kullanirken dikkat edin.