on-off butonu ile acil buton durdurma yöntemi farklı.
yazdıklarım 209. mesajınızdaki elektrik planına uygun.
acil butona basıldığında her şeyin enerjisi kesilecek ve fren kapanacak.
VFD tribinde ise bahsettiğim dahili roleyle fren kapaması sağlanmalı.
bilmiyorum belki de anlaşılır izah...
eli kolu bağlanmış bi VFD arızaya geçtiğinde freni kapatamaz.
fren kontrolü ya VFD arıza şartına ya da duruş komutuna bağlanmalı.
her ikisi için de VFD'nin dahili rolesini kullanmak gerekiyor.
siz VFD'ye on dediniz ve motor çalıştı fakat kısa bi süre sonra aşırı akım yüzünden sürücü arızaya geçip motorun enerjsini kesti. fren, buton-role şartına bağlı olduğu için fren açık kalacak. bu genelde emniyet açısından istenmeyen bi durumdur fakat sizin için problem değilse bi şey diyemem tabii.
allah allah çok kolay yapılabilir aslında.
biz elektromanyetik frenlerin kullanıldığı büyük ve küçük (sürücülü) motorlarlarda olabildiğince parametrelere bağlı çalıştırıyoruz ki aşırı ısınma ve hızlı balata aşınmasının önünü alalım. (bahsettiğim motorların saatlerce hatta günlerce sık...
sorunu çözmenize sevindim.
HMI'ye ait haberleşme ve kalıcı buton adres ayar pencerelerinin son halini yayınlarsanız bundan sonra aynı problemi yaşayanlara yol göstermiş olursunuz.
kolay gelsin.
teamül; (U1-W2), (V1-U2), (W1-V2) motor klemenslerine aynı fazların aynı renkli kablolarla bağlanmasıdır.
pano klemenslerine de aşağıdaki bağlanır. aynı fazlar kablo renkleriyle eşleştirilirken sargı giriş-çıkışları da motor klemensindeki sıralamayla eşleştirilerek ölçmede kolay sağlanır.
konu sahibi arkadaşın bağlantısı aşağıdaki gibidir. eğer bobin uçları sizin çiziminizdeki gibi çıkarılmışsa kısa devreden dolayı sigorta açacaktır. bu bağlantıya göre motor normal çalışıyorsa sargı uçları klemense farklı çıkarılmış demektir.