Full mcu kontrollü smps güç kaynağı

Bak bakalım uygulamaların frekansları, güçleri gerilimleri falan neymiş. Öyle hızlıca bulduklarım bunlar, yüzlerce bulurum. Kafama taşlara vuruyorum zaten keşke yazılım bilseydim diye bunları gördükçe...
Picprojedekilere ne bakıyorsun sen, biraz ne aradıklarını bilselerdi hızlıca bulurlardı, ama senin başlığın altındaki bir kaç kullanıcı baya yüzümü gülümsetti. Kodu falan düzenlemişler heyecanlanmışlar :D

Çoğu bunların 10-12bit ADC ile yapılıyor...

 
Ya abicim harbiden sende insaf yokmuş :katil2: aynı şey mi bunlar , ayrıca rezonant sonradan aklıma geldi rezoanant ile gerçekten lab tipi spesifik bir güç kaynağı yapılabilir zorlansa stm8 ile de olur.

Çok mu zor dsp, comparatör vsvs olmayan herhangi işlemciden pwm alacak ir2110 half bigidge full bridge neyse bununla güç kaynağı yapacak bu kadar basit.

Koskoca dünyada ben mi yaptım bunu .
 
Bugün korad konusunu araştırırken şu aşağıdaki sitede yazılara bakarken denk gelmiştim. Tam okumadım ama bak senin dediğine benzer olaylar yapılmış.


Şu bölümde de sonuçlar verilmiş baktın mı hiç?


Valla işlemciler arasındaki tek fark sanırım DSP kısmıdır, o da matematikte iş yapar büyük ihtimalle. Başka üyeler bu konuya vakıf, ben işlemciden anlamıyorum. Ama yapılmamasının önünde bir şey olmamalı.
 
Bunlara cevap vermemiştim .

2) Bu tarz devrelerden bolca yaptım zamanında, yaşayacağın en büyük sorun CV<->CC geçişi anındaki o kritik zamanda yaşayacaksın ve CC modunda karşıdaki SMPS zırıl zırıl ötecek. Bunu nerden mi biliyorum, opampların hiç birinde feedback olarak kapasite, direnç vs. yok. Sen fark alıcı olarak düşünmüşsün hep, integral yok, yumuşatıcı yok. Artislik kelimelerini 1/s'leri falan başka hocalar bilir. Ama ben tecrübeme dayanarak söylüyorum, bu devre zangır zangır ötecek. Çözüm olarak opampların çıkışları ile (-) uçları arasında uF mertebelerinde (özellikle akım tarafında) kapasite direnç serileri koyarım. @clc daha net söyleyecektir 2P2Z mu oluyordu type-2 mi ondan olacak. Bu devrenin stabil çalışması çok zor.
4) Sanırım Ref üretmek için DAC yerine PWM kullanıyorsun. DAC kullanıyorsan dediğimi esgeç. Ama PWM kullanıyorsan, o PWM üzerindeki dalgalanmaları ne kadar elimine ettim desen de OPAMP onları SMPS devresine iletiyor. O yüzden kontrolünü yavaşlatman gerek. Yukarıda dediğim uF bazlı kapasiteler burada devreye giriyor. 100k çok büyük bir değer filtre için, etraftaki pislikten bol bol etkilenme şansını arttırır.

Burada pwm den - girişe yüksek ohmlu direnç kullanmamın sebebi bu zaten bilinçli olarak, hem gnd hemde pwm den gelen gürültüsüyü kompanze etmesi için. O an rasgele değer verdim elimde 1m direnç olsa direkt onu bağlayacaktım. Yani kompanzasyon burada oluyor. Çıkışta pwm gürültüsü asla yok 1khz pwm kullanırsan tabi çıkış bundan etkilenir.

5) 5V USB charger için yorum yapmıyorum bile, devredeki her şey 5V'Ta referanslı gibi. 3.3V lineer bile olsa, 5V'da bence lineer ile üretilmeli. Opamplar tek kaynak ile beslendiğinde özellikle 0'a yakın yerlerde dertler artar. Dual kaynak besleme öneririm.
İşlemcinin kendi ldo su var 3v3.

6) En önemlisi, bu devrede önce işlemci uyanmalı, sonrasında primerdeki güç kaynağı uyanmalı. Devrende ana güç devresii EN/DIS yapan bir yer görmedim.
Var röle çekecek ve smps aktif edecek bir opto daha gerekecek.
 
Bugün korad konusunu araştırırken şu aşağıdaki sitede yazılara bakarken denk gelmiştim. Tam okumadım ama bak senin dediğine benzer olaylar yapılmış.


Şu bölümde de sonuçlar verilmiş baktın mı hiç?


Valla işlemciler arasındaki tek fark sanırım DSP kısmıdır, o da matematikte iş yapar büyük ihtimalle. Başka üyeler bu konuya vakıf, ben işlemciden anlamıyorum. Ama yapılmamasının önünde bir şey olmamalı.

Bu verdiğin linkte kodları merak ettim, çıkışta gürültü var mı diye hoparlor ile test yapabilir :D yük varken 100nf 250v kapasitörle bir hoparlorü çıkışa bağlasın. @fxdev isimli üye idi buralarda ise yazsın konu hakkında yorum yaparsa sevinirim :D.

Diğer verdiğin linklerde rezonans sistem kullanmış , buck konvertörde ise 500khz de pid kontrol yapmış her pwm çevrimini başından sonuna incelemiş bu nedenle dsp işlemci kullanmak zorunda kalmış.

Aslında çok basit işlemciyi tl494 uc3585 gibi kullanmak bununla ilgili bir link bulursanız lütfen ekleyin. Ya da siz yapın inceleyelim

Daha sonra bu konuya tekrar döneceğim.
 
@devreci

Aslinda bu basliga cevap yazmayacaktim. Neden biliyor musun?

Iki satir kod yazip icat yaptim atin bir beslik kodlari vereyim bununla unlu olun mantigindaki birisine yardim etmek hic icime sinmiyor da ondan.

Neyse buyukluk bende kalsin.

SMPS de sistemin ziril ziril otmenin sebebi sistemin kararsizliga gitmesi.

Senin (devreci) adina bazi elestrilere cevap vereyim. Opamplarda illa dogrudan kendi cikisindan kendi girisine geri besleme elemanlari, RC devreleri kullanilacak diye bir sart yok. Opampda opamp cikisindan opampin - girisine hic bir geri besleme elemani kullanmasan da opampi lineer bolgede calistirabilirsin. (Bunun tartismasinin yeri bu baslik degil ve boyle garip hatta sacma gibi cumle kurmama itiraz eden varsa sebebi ana resmi gormediklerinden.

Kararsizlik ne demek?

Kararsizlik bir sistemin cikisinin, giris sinyalini takip edememesi haline gecmesidir.

Kararsizligin en kotu, en uc noktasi da genligi git gide artan osilasyon durumudur.

Eger sistem tamamen kararsiz olursa zaten guc kaynagin surekli hasir husur oter cikis gerilimin dalgalanir, harici korumalar yoksa/pwm sinirlamalari yoksa sistem harap olur.

Eger sistem kararsizliga girdiginde bir sekilde koruyucu onlemler devreye giriyor kontrolu ele aliyorsa (mesela asiri akim kontrolu, pwm limitleme gibi)
bu durumda sistem infilak etmese de cikis voltajinda dalgalanmalar gozlenir ama bu esnada caf cuf viz viz sesler uretilir.

Neyse kompanzasyon, bir sistemin kararsizliga gecmesine neden olan geri besleme yolundaki genlik artisi ve faz acisinin 180 derece yaklasmasina engel olmak icin kullanilir.

Cunku kapali cevrim sistemlerde mantik sudur;

Cikisin olmasi gerektigi degeri tarif eden bir referans ile cikis sinyali arasindaki farka bakilir ve bu farka hata sinyali adi verilir.

Yani Err = Ref - Cikis

Ardindan da Err sinyalina bakarak sistem cikisin artacagina ya da azalacagina karar verir.

Err pozitif ise ciksi referansdan kucuk demektir cikisin artirilmasi gerekir.
Err negatif ise cikis referans girisi asmis demektir cikis degerini dusurmek icap eder..

Eger geri besleme sinyalinin fazi, giristeki sinyale gore 180 derece donerse ya da 180 dereceye yaklasirsa Err - Cikis islemi Err - (-Cikis) anlamina gelir.

(Cikis onune getirdigim - isareti fazin 180 derece olmasindan dolayi.)

Eger cikis referansi gecmis ise negatif olmasi gereken err sinyali, Err-(-Cikis) dan dolayi pozitife doner.

Yani sistem cikisi referansi gectigi halde err sinyali bunun tersini soyleme baslar.

Dolayisi ile cikisi azaltmak yerine artirmaya calisir.

Bu da sistemi kararsizliga goturur.

Peki o zaman ne yapacagiz.

Bildigin gibi dinamik sistemler, icinde L ve C barindiran daha dogrusu icinde turev ve integral barindiran bilesenlerden olusur.

Devrende hic L ve C olmasa bile yazilimin matematik anlamda turev ve integral ifadeleri getirebilir. (filitrele yaparsin olur sana a/s+a bileseni) ya da en basitinden dogrudan turev integral olmasa da hesap yapmada gecikerek e^-(sT) gecikmesine neden olursun.

Eger bir sistem LC iceriyorsa daha dogrusu turev integral iceriyorsa faz farkinin 180 derece donmesi yada yaklasmasi her frekansda olusmaz. Sadece L ve C nin degerine bagli olarak hesaplanarak gosterilebilecek frekans bolgelerinde olur ve degeri tamamen o devreye baglidir.

O zaman bu frekans/frekans bolgesinde genligi kisacak ve acisi 180 dereceden uzaklastiracak RLC devreleri kurarsak ve bunu geri besleme yoluna eklersek o zaman biraz onceki ref - (- cikis) tehlikesinden uzaklasiriz.

(UC38xx de bu error amplifier uzerine yapilir. Yani illa geri besleme yolunda yapmak sart degil.)

Iste bu frekansa bagli olarak genligi ve aciyi modifiye eden eklentilere kompanzasyon deriz.

Simdi sen gurultu azalsin diye gerilim geri beslemesi yolundan saseye atacagin her 100n evet ger besleme yolundaki gurultuyu azaltir ama fazi geriletir genligi kisar.

Bu da yuksek frekanslarda yani cikisin a aniden yukseldigi ya da azaldigi durumlardan kontrol unitesinin gec haberdar olacagi anlamina gelir.

Cogu kontrol sistemi zaten kendi basina low pass devresidir. Geri besleme yoluna turevsel sistemler getirilir ki takometrik geri beslemeye donussun.

Turevsel geri besleme tam tersine gurultuye dha hassas olmak anlama gelir.

Ben cikis voltajin olctum referansdan farkini aldim bunu da PID ye girdim PID cikisi ile de mosumu surdum isin ABC kismi.

Senin iki pwm periyodu arasinda tum bu islemleri yaip ustune bir de pantolon dikmen lazim.

Burda pantolon dikme, kompanzasyon rutinlerine ait hesaplama oluyor.

.... ustune de iki tane pantolon diker fikrasini okuyunuz.
 
Son düzenleme:
Aslinda bu basliga cevap yazmayacaktim. Neden biliyor musun?

Iki satir kod yazip icat yaptim atin bir beslik kodlari vereyim bununla unlu olun mantigindaki birisine yardim etmek hic icime sinmiyor da ondan.
Böyle bir düşüncem olsa neden kodlarını veriyim işin gırgırındayım , o konuyu sen şişirdin öylesine bir başlıktı para konusunda tabi ki ciddi değilim hele ki senden (yanlış anlama milyoner değilsin). Bu proje de ciddi bir proje değil neden yardımına ihtiyacım olsun , benim proje yaparken bir düşüncem de benim icadım olan sistemlerimi tasarlayabilmek , bunu da başarıyorum ayrıca.

Benim sistemde sadece pid yok basit bir kompanse de var pidin içinde zaten kod pid değil ki , bunun yazılımını yapmıştım daha önce en stabil ve çipin çalıştırableceği kodu bulmaya çalıştım yazılımla .

Kompanzasyon hatası olsaydı trafodan çızırtı sesi gelirdi ben de bu problemi çözmeye çalışırdım kutuya koymadan evvel , hoparlor ile test sonradan aklıma geldi senin dediğin gibi kompanse sorunu olsaydı 300w trafo baya bir gürültü oluştururdu.
 
Guc kaynagini degisken yuklerle/ani grip cikan yuklerle strese sokmayi denedin mi?
 
Bu verdiğin linkte kodları merak ettim, çıkışta gürültü var mı diye hoparlor ile test yapabilir :D yük varken 100nf 250v kapasitörle bir hoparlorü çıkışa bağlasın. @fxdev isimli üye idi buralarda ise yazsın konu hakkında yorum yaparsa sevinirim :D.

Diğer verdiğin linklerde rezonans sistem kullanmış , buck konvertörde ise 500khz de pid kontrol yapmış her pwm çevrimini başından sonuna incelemiş bu nedenle dsp işlemci kullanmak zorunda kalmış.

Aslında çok basit işlemciyi tl494 uc3585 gibi kullanmak bununla ilgili bir link bulursanız lütfen ekleyin. Ya da siz yapın inceleyelim

Daha sonra bu konuya tekrar döneceğim.

Mail attım anlatır mısın diye geri dönüş olmadı. Gelirse yazarım, ben koddan zerre anlamıyorum elimde olsa da :D
 

Daha önce foruma üye idi. Narsizm paçalarından akıyordu. Hiç bir konuyu okumaz. Bir cevap atar tamamen bağlamdan kopuk. Adeta şunu derdi "ulan şu garibanlara birkaç bilgi kırıntısı atayım da nasiplensinler". Ego çok kötü birşey gerçekten ...
 
fxdev iyi bir insandır , diğer forumda z hoca diye birisi vardı onunla kavga ettiler , büyük ihtimalle bu siteye de o zaman üye olmuştur , kavgalı olduğu için kendini savunmaya geçmiş olabilir. Sonra ikisi de forumları terkettiler de kurtulduk çok şükür.
 
fx şahsen iyi bir insan olabilir. Muhtemelen de çok iyi tarafı vardır, çünkü neticede blog sayfası açmış, bilgisini paylaşıyor. Ama işte bize de yansıttığı bir görüntü var. Biz de haliyle o görüntüye istinaden onunla ilgili fikrimizi belirliyoruz.
 
fx'i tanımıyorum, burada hiç denk gelip konuşmadım ama Z dediğin adam Mikro Step @devreci kardeş, güldüm bak :)

Şimdi açma eski defterleri, tersi pis Bülent hocanın, kızdı mı şirazesi kayıyor, bana neler dedi neler, bir ara fazla yüklendim diye eminim fx sanmıştır beni, belki o zaman öyle bir ana denk gelmiştir, diğeri de egoisttir olur öyle şeyler, sanayide ne adamlar gördük, abi kardeş birbirini gırtlaklıyor yeri gelip. İki cambaz bir ipte oynamaz misali. Bülent hocanın konuları hakkında zaten çoğu zaman fikrim olmuyor, olaylara yaklaşım tarzımız 180 derece ayrı, farklı dünyaların insanıyız belli, ama forumun gelişmesi için iyi geçiniyoruz şu ara, Allah bozmasın :)

Siteyi de akım sensörleriyle ilgili bir şey araştırırken buldum, okuyorum yolculuklarım sırasında, bir kaç site daha var böyle çok yararlı bir ara forumda paylaşmıştık. Ama polemik olsun diye paylaşmadım, konunun ilgisi olduğu için paylaştım.
 
Guc kaynagini degisken yuklerle/ani grip cikan yuklerle strese sokmayi denedin mi?

Ani yükler için araba farına değdir bırak yaptım , bu konuda tahmin ettiğimden daha iyi çıktı çok yüksek voltaj farkları olmadı pid yavaşlatılabilir.

1A 2A gibi değerlerde sadece hafif radyo hışırtısı sesi var yük arttıkça sorun olmaya başlıyor.

Farklı yüklerde bazı değerlerde çok sessiz iken bazı değerlerde hışırtı sesi var bu da kabul ama cızzzz vıjjj diye ses gelince için rengi değişiyor. Osiloskopda göremiyorum sesin şeklini ama rehatlıkla bir televizyondan gelen ses kadar. ses geliyor hoperlodan.

Ayrıca çıkış kapasitörünü istersem 10000uf yapayım ses şiddeti hiç değişmiyor biraz daha tok bir sese dönüşüyor.
 
Son düzenleme:
Normalde duyacagimiz ses pwm frekansindaki ses olmali. Cogu zaman 16Khz ustu olacagindan ses de duyamayiz.

Eger kontrol unitesi sabit bir yuku besliyorsa gene ses duymamaliyiz cunku pwm bir degeri bulmus ve oraya cakilmistir. En kotu durumda besleme 50Hz ripila sahip oldugundan 50Hz duymaliyiz.

Fakat eger kontrol stratejisinde bir sorun varsa sub harmonikler olusur ve pwm frekansinin alt katlarinda duduk sesi duyulabilir. Bu da bir sorun. Mesela bu sorun UC384x de slope kompanzasyonu ile giderilir.

Gene kontrol stratejisinde sorun varsa pwm cozunurlugunde yeterince yuksek degilse bu kez regulasyona mudahale adim adim olur bu da tikirtilara neden olur.

Bunun disinda vicirdama cav cuv varsa o ciddi sorun demektir.

Normalde UC38xx i MCU ile emule etmek ciddi hiz gerektiren bir is.
40Khz de calisan UCxxxx tum bu hesaplamalari analog anlamda saniyede 40 bin kez yapar.

Senin de ayni islemleri bu kadar hizli yapman lazim. PID vs yi unut. UC38xx, cok yuksek bir DC kazanc ve basit bir kompanzasyonla bu isi yapiyor.
 
Hocam sen tecrübelerinle stm8 veya stm32 ile yapılabilir diyor musun ? tabi analog kalitesini elde etmek zor ama makul birşey yapılabilir mi ? Fikrin nedir?

İnternette bir örnek bulamıyoruz bu güne kadar denenmiş ve imkansız olduğu sonucuna varılmış olabilir , boşana uğraşmanın anlamı yok.
 
STM8 bilmiyorum. 32F103 ile yapilabilir.

Sonucta tek bir STM ile 2 ayri step motorun akimlarini kontrol altinda tutabiliyorum. Yani 4 tane 20 Khz kontrol cevrimi var.

PWM frekansi cok artirilirsa 4 kontrol cevrimi belki yapilamaz fakat bir kontrol cevrimi yapilabilir.

DSP ile hayli hayli yapilir.

(Mikro Step = cncdesigner = Z bunu anlamak icin alim olmak gerekmiyor.)
 

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,208
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top