HT12E ve HT12D kullanarak uzaktan kumanda yapmak

Hacın

Yeni Üye
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisiyim ve entegreler konusunda henüz çok fazla bilgim yok. Uzaktan kumandalı bir araba yapmak istiyorum. L293D motor sürücü entegresini kullanmayı biliyorum.

Ancak HT12E (verici) ve HT12D (alıcı) entegreleri ile nasıl iletişim kuracağımı ve bu sistemle arabayı nasıl hareket ettireceğimi tam olarak anlayamadım. Bu entegrelerle nasıl bir bağlantı yapmam gerekiyor, veri nasıl gönderilip alınıyor ve motorlar bu verilere göre nasıl kontrol ediliyor gibi konularda yardıma ihtiyacım var.

Bunların hazır olanları satılmakta. Çalışma frekansı olarak 315MHz/430MHz gibi farklı tipleri bulunmakta.
PT2272 de iki tip bulunmakta; "Momentary" ve "Latch". Sizin işinize momentary tipi yarar.
PT2262 ile dörtlü buton takımı yaparsınız. Aynı pinler PT2272 den çıkar. Bu pinler ile de röle sürersiniz.

Hem buton takımı, hem karşısındaki röle grubu da hazır satılmaktadır.

1744033766609.png

Bu linkte devre şeması mevcut D0-D1-D2 ve D3 pinlerini ileri geri sağ sol olarak atamalısın ve alıcı sinyali de buna göre MCU'ya ya da analog devreye iletir. 433Hz alıcı verici kullanmak mantıklı bunlarda.

1. sınıf öğrencisi isen benim tavsiyem bununla değil de esp32 ile böyle bir şey yapmaya çalışman olurdu. 2 ESP32 alıp birisini arabada kullanmak için acs point olarak diğerini de ona bağlanacak bir cihaz olarak kurup, ikisi arasında bağlantı kurarak bir rc araba yaparsan daha kapsamlı olur.

HT12E/D nin datasheet'ine bakınca, bunun sadece ON/OFF kontrol bilgisi ileten bir yapı olduğunu görüyoruz. Bununla araba uzaktan kumandası çok verimsiz olur.

Tekerlekler ya düz veya tekerlekler maksimum sapma yapıyor.
Motor off veya tam gaz çalışıyor.

Onun yerine ESP32 ile bir sistem tasarımına yönel. Böyle yaparsan "proportional RC" yapabilirsin. Direksiyon bir potansiyometre olur, hangi açı ile çevirirsen arabanın tekerlekleri de o açıda döner. Gaz pedalı da aynı şekilde.

Önerileriniz için teşekkürler ama esp32yle daha önce yaptım amacım zaten arduino veya esp32 kullanmadan yapmak ve gercekten detaylı kontroller yapmak istemiyorum 4 buton kullanarak ya tam sağ ya tam sol ya tam gaz ya tam geri olarak kontrol edilebilen birşey yapmak istiyorum arduino veya esp32 kullanmama sebebim de nekadar ucuza yapılabilir diye merakımdan dolayı

Hmm şimdi datasheet'e biraz daha baktım. HT12E IR uzaktan kumanda için tasarlanmış gibi duruyor. Yani çıkışa infrared LED bağlıyorsun. Alıcı tarafında da infrared alıcı olacak. Eğer bu sorun değilse, datasheet'te uygulama devreleri var:

Burada soldaki butonlar ile bir adres yapılandırıyorsun. Alıcıda da aynı yapılandırmayı oluşturuyorsun. Bundan sonra da verici ve alıcı haberleşiyorlar. Vericideki AD8, AD9, AD10, AD11 neyse, aynen alıcıdaki D8, D9, D10, D11 e gönderilmiş oluyor.

1744050024398.png

1744050108183.png

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,554
Üyeler
3,057
Son üye
Hacın

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back