Anladığım kadarıyla akım arttıkça ısınıyor öz direnci artıyor bu da üzerindeki kırılma gerilimini arttırıyor. Nihayetinde bir iletken ısındıkça direnci artar direnç de artınca üzerindeki gerilim düşümü de artar.Küçük bir kaç detay da şunlar:
- Kırılma gerilimine yaklaştıkça diyot akım sızdırmaya başlar. Akım birden akmaya başlamaz.
- Zener üzerindeki gerilim üzerinden geçen akıma göre belli bir aralıkta olsa da değişir. Akım arttıkça kırılma gerilimi de artar. Aşağıdaki şemada "breakdown" yazan bölgede ve taralı alanda bu drumu görebilirsiniz.
41750 eklentisine bak
Led ısındıkça iç direnci azalıyor ve daha fazla akım akıtıyor üzerinden. Akımını sınırlamazsanız çabuk bozulur.Anladığım kadarıyla akım arttıkça ısınıyor öz direnci artıyor bu da üzerindeki kırılma gerilimini arttırıyor. Nihayetinde bir iletken ısındıkça direnci artar direnç de artınca üzerindeki gerilim düşümü de artar.
Led değil de zener diyotun grafiğinden öyle anladım.Led ısındıkça iç direnci azalıyor ve daha fazla akım akıtıyor üzerinden. Akımını sınırlamazsanız çabuk bozulur.
Bu nedenle ledler sabit gerilimle değil, sabit akımla sürülmelidirler.
Anladığım kadarıyla akım arttıkça ısınıyor öz direnci artıyor bu da üzerindeki kırılma gerilimini arttırıyor. Nihayetinde bir iletken ısındıkça direnci artar direnç de artınca üzerindeki gerilim düşümü de artar.