Akım ve voltaj ayarlı güç kaynağı 0.5V-30V/15 A

mgozalan

Üye
Merhabalar,
Diğer formda çok değerli bir abimize ait devreyi yapmıştım.Çokda güzel performans alıyordum.9A kadar rahatlıkla kullanıyordum.
Taki düne kadar.Çıkışları bir an dikkatsizliğim neticesinde kısadevre oldu ve kullandığım 3 adet TİP3055 ve devredeki diğer transistör ve
potlar yandı.Sorun değil düzeltirim.
Benim istediğim tekrar aynı sorun yaşamamak adına kısadevre kullanmak.Ekli devre şemasında sonradan ilave ettiğim renkli kısım doğrumudur ve
şönt direnç(0.1R 10W) yeri doğrumudur.(çıkış akımını ölçüp 12A sonra tetikleme kesecek bunuda direnç ve transistör ile yapacak bir devre )Yardımcı olabilirmisiniz.
NOT:Yükden kaynaklı inrush ve demuraj da çökme olmamaktadır.sadece 0.1 volt çökme oluyor.o yüzden voltaj hesaplı kısadevre koruma işime yaramıyor.

Ekler

• Kısadevre koruma ilave.png
    Kısadevre koruma ilave.png
    126.9 KB · Görüntüleme: 67
Son düzenleme:
Şemada zaten 4 paralel direnç şönt işi yapıyor. Lakin, neden 50k akım potun sağ bacağı çıkış yerine 3 tane bjt'den oluşan darlington'nun BE gerilimı ölçüyor anlamış değilim. 3 bjt BE gerilimi ısıya göre değişir ve akım kontrölü pek sağlıklı olmaz. Fikrimce 50k potun sağ bacağı çıkışa bağlı olmalı.

Merhaba,
üstadım inanın bende bilmiyorum fakat devre stabil çalışıyordu.Siz yazınca biraz düşündüm.dediğin gibi mevcut sönt direnç üzerinden kısadevre koruma çalıştırıp,639 un base sini şaseye çekmek mantıklı geldi bana

723 entegresi ile yapılmış daha güzel projeler var. Bu şema özellikle akım kısmı benimde hoşuma gitmedi.

Bu devrede tüm akımı BUX98 taşıyor. Eğer çıkışı 5V yapıp yüksek akım çekersen, transistör kısa zamanda çok aşırı ısınır. Eğer yüksek akım gerekiyorsa birden fazla transistörün paralel bağlanması daha mantıklı.

@taydin devreyi zaten 3 adet TİP3055 ile yaptım.devreyi stabil kullanıyordum verimide güzeldi.
Bana acele kısadevre koruma lazım.yukarıda verdiğim şekil ile veya mevcut 0.27 R lik dirençler ile kısadevre koruma yapabilirmiyim.

Ekler

• Tip3055.jpeg
    Tip3055.jpeg
    223.5 KB · Görüntüleme: 24
  • voltaj ayarı.jpeg
    voltaj ayarı.jpeg
    180.7 KB · Görüntüleme: 23
Acele lazımsa "high side current sensing" yapan hazır bir entegre kullanabilirsin. Mesela INA20x

Ama uzun vadede yukarıda belirtildiği gibi akım sınırlamalı çalışan bir lineer güç kaynağı yaparsan daha çok işine yarar.

''Şemada zaten 4 paralel direnç şönt işi yapıyor. Lakin, neden 50k akım potun sağ bacağı çıkış yerine 3 tane bjt'den oluşan darlington'nun BE gerilimı ölçüyor anlamış değilim. 3 bjt BE gerilimi ısıya göre değişir ve akım kontrölü pek sağlıklı olmaz. Fikrimce 50k potun sağ bacağı çıkışa bağlı olmalı.''

merhabalar,devrenin PCB bastırmıştım daha önce,mevcut şeklini korumuştum.dediklerini biraz sakin kafa ile düşününce haklı olduğunu gördüm.şönt direnç çıkışına bağlı olması lazım ki çıkıştaki akımı tam algılayabilsin.bir matkap uçluk işi var değiştireceğim.

EDİT1:devreyi tekrar toparladım güzel çalışıyor 50K pot ucunu direk çıkışa bağladım güzel oldu.Kısadevre koruması için mevcut 0.27R 2W direnleri şönt direnç olarak kullandım bu kez voltaj ayarı yapılmıyor.

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
7,713
Üyeler
3,115
Son üye
Ömer şahin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back