EC25 modülü "ECM" modunda çalıştırdım. Şu anda bu yazıyı yazarken Raspberry Pi 4 üzerinde kurulu sixfab shield ve EC25 modül ile "Ava Max Ain't Nobody" klibi LTE üzerinden bağlantı ile açık. Wifi Kapalı, Ethernet bağlı değil. BAğlantı hızı 6~8Mbit civarında Speedtest.net testi sonuçlarına göre. QMI modu ve Quectel tarafından sağlanan Connection manager ile henüz deneme yapmadım. Linux driver ile QMI modunda da çalışacağını düşünüyorum.
Yaptığım bir dizi revize var. Bu revizelerden ilki 2G anteni LTE anten ile değiştirmekti. Bu gerekli olsa da ilk başta bağlantı kurmamı sağlamadı. Bu beni besleme ile ilgili problem olabieceğini düşünmeme sebeo oldu.
Sixfab beşik üzerinde 3 farklı besleme ile oluşturulan bir kombinasyon var. Bunlardan ilki ve sabit olanı Raspberry Pi 40 pin header 5V besleme üzerinden alınan güç.
İkincisi bu besleme sağlanmazsa 2 adet transistor ve bir mosfet ile yapılan bir USB anahtarı. 5V besleme yoksa USB üzerinden besleme sağlanıyor.
Bu beslemede de başka sıkıntılar var. Burdaki asıl sıkıntı modül akım çekmeye başladığı anda USB kablo üzerinde düşen gerilim nedeniyle USB geriliminin düşmesi. Yani kablo kalitesinin hayati derece önem arz etmesi.
YAptığım revize ise besleme hattı headerlerını çıkarmak ve USB besleme hattı üzerindeki termal sigortayı çıkarmak oldu.
Bu sayede modül hiçbiryerden besleme alamıyor.
Bu sayede sixfab beşik üzerindeki5V besleme padleri ile dışardan güç kaynağı ile besledim. Peak değerlerde 5V üzerinde 560mA, Modül açılışında da 600mA üzerini gördüm. 5V içeride 3V3 düşürüldüğü için EC25 modülün gerçek harcaması bundan daha fazla. Datasheette 829mA olarak verilmiş.
Dışarıdan besleyince seri portun ikide bir cevap vermemesi olayı çözüldü. Yani modül stabil şekilde çalışmay başladı. Sonrasında 2~3 komut ile ecm modunda internete bağlandı. Detayları ilerleyen süreçte yazarım.
QMI ve diğer bir bağlantı modunu daha deneyeceğim.