Quectel EC25 modül ile uğraşan var mı?

Yanlış hatırlamıyorsam o frekanslarda mikrostrip boyunca iki taraflı ground plane'i birşeştiren düşük çapta strip boyunca via'lar yapıyorlar.
RF ölçüm aletleri olmadan hassasiyeti belli olan aletle kıyaslama dışında bir seçenek kalmıyor.

EC25 modül ile şöyle bir problemim var. EC25 üzerinde elimde LTE anten olmadığı için 2G anten takılı. Ve modül enerji verildiğinde açılıyor. İlk aşta T omutlarına cevap veriyor ama sonra cevap vermemeye başlıyor. Sim kartı çıkarıp şebeke bağlantısı olamadan denemedim. İlk denemede de USB kablo seçmesi yüzünden modülü düzgün tanımamaıştı. Şimdi de başlangıçta tanıyıp sınradan iletişim kuramaz halde. Öneriniz var mı? LTE anten sipariş ettim nasip olursa bugün gelecek. Onlarla deneyip sonucu yazarım yine

EC25 ile raspberry'ye sorunsuz internet baglantisi verebilirsek harika olur aslinda ( 20 mbps uzeri ). Bir de bunu IMEI kayitli unite ile yapiyorsak daha da guzel olur. Takipteyim.

EC25 IMEI kayıtlı. Quectel ve EMpa yetkilileri ile görüşmemde EC25in yaklaşık 10 yıldır piyasada olduğu ve qualcomm çipli ve Quectelin en sorunsuz modüllerinden biri olduğunu belirtiler.
Anten, besleme yada saçma sapan birşey kaynaklı problem yaşıyorum. Çözünce Lora ve LTE içeren bir daughter board çizeceğim. GPIOlara erişimi engellediği için shield yapısı hoşuma gitmiyor. Board altta Raspberry pi üstte ve GPIOların flat kablo ile taşındığı bir tasarım var aklımda. Bu sayede Hem GPIOlara rahatça erişilecek hem de raspberry pi, Nvidia Jetson gibi 40 pin GPIO konusunda pi uyumlu sistemlerle kullanılabilecek bir yapı olacak.

EC25 ile 150MBps kadar hızı gördüğünü söyledi aldığım kişi. BAğlantıyı çözebilirsem deneyeceğim.

Sahada nodelardan veri toplayan, bu verileri hem veritabanına hem de sunucuya gönderen bir merkez var aklımda. Tam bir uzaktan kontol uygulaması olacak. Çift yönlü. Sensörlerden sunucuya-telefon uygulamasına, telefon uygulamasından aktuatörlere güzel bir sistem olacak diye düşünüyorum.

Lora hocam. Lorawan üzerine deneme yaptım. Hatta elimde 3 tane Gateway 2 tane node var ama thethingsnetwork sitesinden veri çekemedim

Lora hocam. Lorawan üzerine deneme yaptım. Hatta elimde 3 tane Gateway 2 tane node var ama thethingsnetwork sitesinden veri çekemedim
hangi GWler var çalışması lazım çok yaygın bir sistem. basic station olarak mı çalışıyor GWler ?
UG65 gibi bazı GWlerin içinde kendi dahili network serveri var. gelen paketleri otomatik olaral mqtt ile başka bir yere fwd edebilir ya da kendi içinde node red ile işleyebiliyor.

seeed studio WM302 modül var elimde 3 adet. Birini Gateway olarak çalıştırıp bağlanmaya çalıtım. Sıkıntı yoktu ama ama veriler thethingsnetwork sitesine gidiyor. Görsel olarak kontrol etmekte sıkıntı yok ama verileri başka bir prg/uygulama ile almayı beceremedim. Aslında veriler WM302 ile alındığında local bir port açılıp raspberry pi üzerinden dinlenebilir ve local olarak kayıt yapılabilir yada internete çıkılabilir ama burdada driver kısmı ile ile sağlam uğraşmak lazım.
Lorawan aslında çok güzel konu ama veri gönderme sıklığı birçok uygulama için sıkıntı oluştracak düzeyde. Lora bu bakımdan merkezi olmaması ve modüllerin kendi aralarında iletişim kurabilmesi açısından çok daha uygulanabilir.
Cep telefonu ve telsiz gibi. Cep telefonu baz istasyonu olmadan çalışmıyor ama telsizler aynı frekansta ise karşılıklı iletişim kurabiliyor.

EC25 modülü "ECM" modunda çalıştırdım. Şu anda bu yazıyı yazarken Raspberry Pi 4 üzerinde kurulu sixfab shield ve EC25 modül ile "Ava Max Ain't Nobody" klibi LTE üzerinden bağlantı ile açık. Wifi Kapalı, Ethernet bağlı değil. BAğlantı hızı 6~8Mbit civarında Speedtest.net testi sonuçlarına göre. QMI modu ve Quectel tarafından sağlanan Connection manager ile henüz deneme yapmadım. Linux driver ile QMI modunda da çalışacağını düşünüyorum.

Yaptığım bir dizi revize var. Bu revizelerden ilki 2G anteni LTE anten ile değiştirmekti. Bu gerekli olsa da ilk başta bağlantı kurmamı sağlamadı. Bu beni besleme ile ilgili problem olabieceğini düşünmeme sebeo oldu.
Sixfab beşik üzerinde 3 farklı besleme ile oluşturulan bir kombinasyon var. Bunlardan ilki ve sabit olanı Raspberry Pi 40 pin header 5V besleme üzerinden alınan güç.
İkincisi bu besleme sağlanmazsa 2 adet transistor ve bir mosfet ile yapılan bir USB anahtarı. 5V besleme yoksa USB üzerinden besleme sağlanıyor.
1751017897111.png

Bu beslemede de başka sıkıntılar var. Burdaki asıl sıkıntı modül akım çekmeye başladığı anda USB kablo üzerinde düşen gerilim nedeniyle USB geriliminin düşmesi. Yani kablo kalitesinin hayati derece önem arz etmesi.
YAptığım revize ise besleme hattı headerlerını çıkarmak ve USB besleme hattı üzerindeki termal sigortayı çıkarmak oldu.
Bu sayede modül hiçbiryerden besleme alamıyor.
Bu sayede sixfab beşik üzerindeki5V besleme padleri ile dışardan güç kaynağı ile besledim. Peak değerlerde 5V üzerinde 560mA, Modül açılışında da 600mA üzerini gördüm. 5V içeride 3V3 düşürüldüğü için EC25 modülün gerçek harcaması bundan daha fazla. Datasheette 829mA olarak verilmiş.

Dışarıdan besleyince seri portun ikide bir cevap vermemesi olayı çözüldü. Yani modül stabil şekilde çalışmay başladı. Sonrasında 2~3 komut ile ecm modunda internete bağlandı. Detayları ilerleyen süreçte yazarım.
QMI ve diğer bir bağlantı modunu daha deneyeceğim.

Ekler

Bu sayfadaki yönergeyi uyguladım. IP aldı ama internete bağlanamadım.
SOnra Quectel tarafından sağlanan alttaki dosyada içeriği bulunan quectel-CM dosyasını çalıştırdım ve internete bağlandı.
Hız yine düşük. 5~6MBit/s civarında. Ama internete bağlandık. BimCell kart var. Bundan kaynaklı olabilir. Bir ara kendi sim kartımı takıp deneyeceğim.
Şimdi müsait zamanda yeni pcb tasarımına başlayabilirim.

Ekler

Turkcell sim kart ile denedim. 18MBps civarında bağlantı hızı elde ettim speedtest sitesinde.

Besleme kısmı önemli. Bekleme ve normal işlemlerde düşük akım çekerler. Ama transmit sırasında anlık olarak 1.5...2A civarında akım çekerler. Besleme katının bu ani akımları karşılaması ve voltaj düşüşünün belirlenen sınırlar altında tutması ( lte olmayanlarda ~400mV dan küçük olması) gerekir.

Usbden beslemeyi bypas etmeniz iyi olmuş.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,892
Üyeler
3,164
Son üye
aeneso

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back