SMD LED Seçimi

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Uçak panelimin eski aydınlatmasında 72 adet 3528 led kullanmıştım.
Ledleri paralel ve seri bağlayarak 5V ile besleyip mosfetli dimmer ile kullanıyorudum.
Ledleri yeteri kadar sık dizmediğim için, mesela bir yazının arkasına 2 adet koyduğumda (yazının başı ve sonuna yakın) orta tarafa ışık yetersiz kalıyordu. Ve ledleri koyduğum alanda da ışık patlıyordu. Şimdi aşağı yukarı aynı tasarım ile ledleri değiştirerek ve daha sık kullanarak bir upgrade yapmak istiyorum.
Aklıma ilk önce 5730 geldi. yüzey alanı enine daha geniş olduğundan daha geniş bir aydınlatma sağlayacaktır diye düşündüm. Ama aklıma takıldı. Bu ledi kullanırsam daha fazla akım çekeceğim, daha fazla ışık patlaması olacak ve bir de daha pahalıya mâlolacak. (400TL civarı) Hadi parasını geçtim de ışık patlama olayı kötü.

Acaba diyorum 75 tane 5730 kullanacağıma 150 tane 1206 yada 0805 mi kullansam? Siz olsanız ne kullaırdınız?

Ekran görüntüsü 2025-07-30 013508.png

smd-led-size-comparison.jpg

mcp_aydınlatma1.jpg

mcp_aydınlatma2.jpg

Ben olsam direk 1206 ile yapar, ledler ile panel arasına rakı beyazı bir engel koyardım. Hem patlamayı keser hem de ışık dağılımı için faydası olur.

1mm özel kesim rakı beyazı pleksi bulamıyorum. 2mm de panele uymuyor. Aslında 1 mm de uymuyor da, bulsam bir şekilde uydururum.
Hatta aydınger de olur belki ama onuda levhaya yapıştırmak sorun olabilir.

Lambalar için 3d yazıcıyla difizör yapıyorlar, 3d ile rakı beyazı/kırık beyaz 0.2 - 0.3 mm baskı alsanız nasıl olur?

Lambalar için 3d yazıcıyla difizör yapıyorlar, 3d ile rakı beyazı/kırık beyaz 0.2 - 0.3 mm baskı alsanız nasıl olur?
50cm baskı alamıyorum. ikie bölmem gerekir. ayrıca filament almam lazım. Bir de o homojen dağılımı 3D baskıda tutturabilir miyim emin değilim.

Sırf bu ülkede malzeme bulma derdi yüzünden hiçbir şeye elim gitmiyor, neye başlasam üç kuruşluk malzeme bulma derdi yüzünden bırakıyorum. Yurtdışı getirmek ayrı saçmalık, buradan almaya kalksan parça satan olmaz, satsa plaka fiyatı ister, gönderir ya hasarlı ya başka malzeme çıkar. Taş devrindeki insanlar gibi her şeyi sıfırdan yapmak zorundayız. Sonra arge çıkmıyor deniliyor ülkede.

0805 ve 1206 kılıfların yanında 3014 isimli bir kılıf daha var. Aklında bulunsun.

En son resimdeki panel şahane olmuş. Ciddi el işçiliği ve beceri istiyor.

Sırf bu ülkede malzeme bulma derdi yüzünden hiçbir şeye elim gitmiyor, neye başlasam üç kuruşluk malzeme bulma derdi yüzünden bırakıyorum. Yurtdışı getirmek ayrı saçmalık, buradan almaya kalksan parça satan olmaz, satsa plaka fiyatı ister, gönderir ya hasarlı ya başka malzeme çıkar. Taş devrindeki insanlar gibi her şeyi sıfırdan yapmak zorundayız. Sonra arge çıkmıyor deniliyor ülkede.
Aynen katılıyorum.
N11 den beyaz pleksi sipariş ettim. Bu sabah da lazer kesime götürdüm. Toplamda 1000tl çıktı cebimden. Eve geldim eski pleksi ile bir karşılaştırdım, sonradan aldığım tam beyaz değil. Kırık beyaz gibi. Griye dönük. 1000tl yi attım çöpe. En baştan bir daha başlayacağım şimdi. Çok sinir bozucu durum.

0805 ve 1206 kılıfların yanında 3014 isimli bir kılıf daha var. Aklında bulunsun.

En son resimdeki panel şahane olmuş. Ciddi el işçiliği ve beceri istiyor.
Son resimdeki eski sistem. Şuan onun yenisi için çalışıyorum. 3014 kılıfın biraz yüksekliği var ama ondan da sipariş edip değerlendireceğim.

Son resimdeki eski sistem. Şuan onun yenisi için çalışıyorum. 3014 kılıfın biraz yüksekliği var ama ondan da sipariş edip değerlendireceğim.
Saitek filan modül modül yapmıştı bunları, yeni sistemi öyle yapmayı düşünür müsünüz, hem sırasını değiştirebilirsiniz yere göre hem de baskıları parça parça alma imkanı olur.

Saitek filan modül modül yapmıştı bunları, yeni sistemi öyle yapmayı düşünür müsünüz, hem sırasını değiştirebilirsiniz yere göre hem de baskıları parça parça alma imkanı olur.
Bu resimdeki tek modül zaten. Bunu bitirince yavaş yavaş diğer modülleri de yapacağım. 3D yazıcıda basamayacağım tek modül bu. Aslında kassam basarım da boş vaktim yok.

Hurda, ledli tavan lambalarıindaki veya LCD TV hurdalarındaki difüzörler işinizi görmez mi?

43017 eklentisine bak
Muhtemelen görür. İyi hatırlattın. Elimde olması lazım. Eve geçince bir bakayım.

Forum istatistikleri

Konular
8,062
Üyeler
3,214
Son üye
fozkan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back