Arduino İle SMPS Yan yana çalışır mı?

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Benim projeye smps koymaya karar verdim. Ama smps'i uzağa koyacak yerim yok. Mebur arduinoya yakın oluyor.

Bu durumda smps'in yüksek frekans ile çalışmasının arduinoya bir zararı olur mu? Çünkü çok yakınlar birbirlerine.

20250910_173414.jpg

Analog sinyal işliyorsan olumsuzluk ortaya çıkar. Yani ADC ile değer okuyorsan, o değerin üzerine SMPS den gelen iğne palsleri biner.

Analog sinyal işliyorsan olumsuzluk ortaya çıkar. Yani ADC ile değer okuyorsan, o değerin üzerine SMPS den gelen iğne palsleri biner.
Analog sinyal okumuyorum. Analog pinleri dijital olarak kullanıyorum. Bir de enkoderlar var. Onlar direk dijital pinşere bağlı ama acaba pals kaçırma filan gibi sorun oluşur mu?

bunlar yanılmıyorsam led smps diye satılıyor ucuz ve regülasyonu düşük-gürültüsü yüksek modeller. çok büyük ihtimal sorun olmayacak ama tercihen meanwell veya benzeri daha iyi kalite elektronik kartlara uygun smps kullanmakta fayda var.

Dijital verinin anlamını değiştirecek kadar parazit gelmez diye düşünüyorum. Bunun dışında enkoderdan okuduğun değeri zaten programda debounce ediyor olacaksın. Eğer düşük ihtimal sorun olursa da enkoder pinlerine bir kapasitör bağlarsın.

Dandik smps kullanirsan devrene yakin da olsa uzak da olsa sorun yasayabilirsin.

Ornek asagidaki videoda.

Piyasadaki en ucuz led guc kaynagini almistim. Guc kaynaginin DC cikisina binmis cok yuksek frekansli sinyal vardi. Led di motor du sorun olmuyordu ama 3D yazici sapitti.

Ledin uclarini kisa bir tel yada metal parcasi ile kisa devre ettigimde led sonuyor fakat 20 cm kadar uzunlukta kablo ile kisa devre edersem led yanmaya devam ediyordu.

Son düzenleme:
CATA çok ta kötü sayılmaz. Orta yollu bir smps. Evde boşta duruyordu. Şimdi alacak olsam kesin meanwell alırdım.

mervesan meanwellin türkiye muadili bu arada, kasaları bile aynı, performansı da gayet iyi, fiyat olarak daha ucuzdu en son, kaliteli smps almak isteyenler bakabilir

1998 yılında arkadaşım ile lisedeyiz. Evde bilgisayarda takılırken elektrik dalgalandı. Vestel monitör tepetaklak gelirken Hyundai monitörde hiçbir sıkıntı yoktu. Çalışmaya devam etti.
Cihazlar arasındaki kalite farkını o zaman görmüştüm.
Diğer taraftan Mervesan Meanwell çakması olsa da arada devasa fark var. Kaldı ki Meanwell iyi bir marka olsa da üst kalite bir cihaz üreticisi değil.

Son düzenleme:
Meanwell in Türkiyede satıldığı ilk yıllarda, weidmüllerin yeni çıkardığı smps güç kaynaklarını tanıtıma gelen satış görevlisi haliyle kendi ürününü övdü diğerlerinden sanırım meanwelinde adıda geçti daha iiyi olduğunu anlattı, aradaki ciddi fiyat farkını weidmüller kalitesine bağladı. Tesadüf baktığımız smps metal kasa ve içerideki pcb rahat görünüyordu. Pcb üzerinde meanwell yazıyordu. Kendisine gösterdim..... Sonrası malum :)

Burada şunu sormak istiyorum. Araya yalıtkan koymak, tabii işin içine matematik girmek zorunda orası bir gerçek. Fakat daha pratik düşünülecek zamanlar için. Mesela araya 2cm kalınlığında ahşap yerleştirmek ne kadar fayda sağlayabilir?

Burada şunu sormak istiyorum. Araya yalıtkan koymak, tabii işin içine matematik girmek zorunda orası bir gerçek. Fakat daha pratik düşünülecek zamanlar için. Mesela araya 2cm kalınlığında ahşap yerleştirmek ne kadar fayda sağlayabilir?
Ahşap engeller mi bilmiyorum ama metal bir parça koyup toprağa bağlantı yapmanın etkisi olur diye düşünüyorum.

Bu uygulama için yüksek geçirgenliğe sahip saçlar çok iyi iş görür. Geçenlerde bir üye µ = 1000000 olan bir saçtan bahsetmişti, anahtarlama frekansı fazla yüksek değilse SMPS ekranlamada çok iyi sonuç verir. Tabi fiyatı bir sorun teşkil etmeyecekse :)

Modem adaptörleri 12V 1.5 yada 2A oluyor. Genel olarak kaliteliler. Eğer 2A yeterli ise düşünülebilir.

Modem adaptörleri 12V 1.5 yada 2A oluyor. Genel olarak kaliteliler. Eğer 2A yeterli ise düşünülebilir.
Marjla beraber 4A filan yeter ama sonradan efis panel dediğimiz bir modül daha yapacağım. Onun beslemesini de bu panelden alacağım. Arkadına çıkış koydum bir tane. O yüzden içindeki 17A trafo yeterli şuan.

gürültü iki şekilde yayılır. besleme hattı üzerinden ve elektromanyetik dalga olarak.
beslemeden geleni emi filtre, bobin, kapasite ile bir noktaya kadar filtrelemek mümkün.
elektromanyetik olanı ise doğru yerleşim, mesafe ve ekranlama ile çözmek mümkün.
örneğin güç kaynağını dikey değil yatay yerleştirmek fark yaratabilir.

elektromanyetik gürültünün elektriksel fazını ekranlama ile çözebiliyoruz ancak manyetik fazı özellikle düşük frekanslarda ekranlama çok etkilemiyor.

gürültü iki şekilde yayılır. besleme hattı üzerinden ve elektromanyetik dalga olarak.
beslemeden geleni emi filtre, bobin, kapasite ile bir noktaya kadar filtrelemek mümkün.
elektromanyetik olanı ise doğru yerleşim, mesafe ve ekranlama ile çözmek mümkün.
örneğin güç kaynağını dikey değil yatay yerleştirmek fark yaratabilir.

elektromanyetik gürültünün elektriksel fazını ekranlama ile çözebiliyoruz ancak manyetik fazı özellikle düşük frekanslarda ekranlama çok etkilemiyor.
Bu uygulama için yüksek geçirgenliğe sahip saçlar çok iyi iş görür. Geçenlerde bir üye µ = 1000000 olan bir saçtan bahsetmişti, anahtarlama frekansı fazla yüksek değilse SMPS ekranlamada çok iyi sonuç verir. Tabi fiyatı bir sorun teşkil etmeyecekse :)
@taydin dediği gibi metal kafes demir içerikli olmalı.

Ama burada frekans çok belirleyici. Çok yüksek frekanslarda anahtarlayan SMPS lerde yüksek µ nun hiçbir faydası olmuyor. En büyük fayda düşük frekanslarda elde ediliyor. Mesela bir amfinin lineer power supply trafosunu µ = 1000000 olan saç ile ekranlarsan, şebeke vınıltısını çok yüksek miktarsa bastırmış oluyorsun.

Bu tür parazitik pulslerde benim en çok kullandığım ferrit beadlerdir.
100kHz de bimem kaç ohm empedans gösterirler. Çıkışına da MLCC yada seramik tabanlı kapasitör koyduğunuzda problem kalkar.
1757770646005.jpeg
Bu ürün 690 ohm mesela.
1757770768300.jpeg
Buda 110 Ohm.
1757770890341.jpeg
SMD kullanacaksanız voltaj girişine böyle birşey de kullanabilirsiniz.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,263
Üyeler
3,285
Son üye
Desper79

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back