Miknatis ve demir nuveden olusan kapali devre magnetik duzenekte demir doydumu doymadimi?

Mikro Step

Kıdemli Üye
1765128380251.png

Sekildeki magnetik devrem miknatis, demir yol ve hava araligi iceriyor.

Demir nuvenin heryerdeki kesiti S ve hava araliginin kesiti ile ayni.

Demir malzemenin tasiyacagi aki max 1.5 ... 2T olacagina gore.

Gap mesafesi (d) ve kesiti S belli ise Gapdaki B degerini olcebiliyorsam

Demir nuvenin doyumda olup olmadigini nasil anlarim?

Üzerine bir sargı sarıp, AC voltaj uygulayıp akımı takip ederek olmaz mı? Doyuma ulaşınca akımın aniden artmasını bekleriz.

simplest-magnetic-amplifier-circuit.jpg

Magnetik amplifikatörde DC akım artınca diğer sargıdaki AC akımda artıyordu.
Doyumda olduğu zaman akım artışı durur galiba.

Ölçtüğün değerin birimi Tesla zaten.
Ölçü probunu hava boşluğunda merkezden dışarı belirli adımlarla kaydırıp ölç.
Bu adımlar daire halkaların genişliği.
Homojen kabul edip ölçülen değeri halkaların alanına çarpıp toplanacak.
Demir çekirdeğin alanına bölünürse demir çekirdek içindeki B değeri yaklaşık olarak bulunur.

Ölçtüğün değerin birimi Tesla zaten.
Ölçü probunu hava boşluğunda merkezden dışarı belirli adımlarla kaydırıp ölç.
Bu adımlar daire halkaların genişliği.
Homojen kabul edip ölçülen değeri halkaların alanına çarpıp toplanacak.
Demir çekirdeğin alanına bölünürse demir çekirdek içindeki B değeri yaklaşık olarak bulunur.
XY koordinat tablası yapmıştın. Sensörü ona bağlayıp kesit alanından büyük olacak şekilde belirli adımlarla tarayıp ölç en iyisi. :)

Gap i kontrol edebilmen ya da aynı malzemeden farklı gaplerde işleyebilmen mümkün mü? Ya da mesela malzemenin ne olduğu kabaca belli mi? Yalnızca bir tanesi üzerinden belirsiz malzeme için yapılan ölçüm, mıknatısında toleransını düşünürsek malzemenin doyumda olup olmadığı hakkında yeterli bilgi sağlayabilir mi emin değilim.

Bunu anlamanın muhakkak bır yolu olması lazım.

Akıllı bıdık mevcut tasarımımda 20mm olan demır kalınlıgını ıkı katına cıkartmam gerektıgını soyluyor. Ticarı urunlere bakıyorum onlar 20mm bıle degil.

Dene yanil da pahali bir is. Cok fazla talas kaldirmayi gerektiren dikey isleme isi var.

İşleme yapıyorsan malzeme belli değil mi zaten, malzemenin u değeri belli. Ona göre teorik hesabı yap, üret ölç hesap tuttu mu bak. Diyeceksin ki tamam ama hesaba göre zaten saturasyonun ucuna kadar itiyorum ya da malzemenin toleransı, mıknatısın toleransı. Gap e aynı malzemeden pul gibi bir şry sokup tekrar ölç, reluktans düşünce noluyor gözlemlemiş olursun buradan yorum yapabilirsin. İkinci fikir ölçümü alıp magneti sök, piyasada N35 N42 msgnet bulunuyor oraya boşluklu girecek başka bi magnet takıp tekrar ölç. Tek ölçüm ile bunu anlamanın yolu malzemenin tam karakterine sahip olmak bence. Bazı tasarımlar bilerek saturasyonda oluyor, sizin olmamanız mı gerekli?

Cihazim calisti. Fakat derdim su; Umarim foruma yazmisimdir. Satin aldigim celigin kodunu hic hatirlamiyorum.

Gereginden kalin malzeme kullanip gereksiz yere agirligi ve maliyeti artirdim mi?
Yoksa nuve saturasyonda biraz daha nuveyi buyutsem her sey daha iyi mi olacak?

Yaptim oldu fikrinden kurtulmak istiyorum.

Nuve saturasyonda ise kalinlastirmalimiyim maliyet artisina degecek mi, yoksa nuve saturasyon da degilse daha kucuk nuve denemelimiyim sorusuna cevap bulmam gerekiyor.

Ote yandan ticari urunler benimkinden daha ince demirlerle uretim yapiyorlar.

Son düzenleme:
Magnetin specleri elinizdedir, airgap B field ı ölçüp analitik hesapladığınızda eğer saturasyonda değilse malzemenin u değeri ne çıkıyor? Kullandığınız çeliğin ufak bir parçası kaldıysa test ettirip anlayabilirsiniz ama şuradan da bence yola çıkılabilir, her şart altında demir içeriği yüksek bir çelik kullanmışsınızdır. Eğer Ur gerçekten düşük(100-500) gibi bir şey gelirse bence saturasyonda olabilirsiniz.

1765128380251.png

nüve doyuma ulaştıktan sonra manyetik alanı artırınca mıknatıslar etrafındaki kaçak akılar hızla artmaz mı?

Çaycı'nın bahsettiği kaçak akı meselesi var. Ayrıca, doyum yoksa airgap'taki yoğunluk ile mıknatıs dışardayken hemen üstündeki yoğunluğun aynı olması gerekir, öyle değil mi? Çünkü bu bir bobin değil ki manyetik devrede gerilim kaynağı gibi davransın. Mıknatısı akım kaynağı gibi düşünüp fikir yürütüyorum.

7mm hava araliginda 0.5T degeri okuyorum. Hava araliginin kesiti 75cm kare.

Ote yandan miknatislara su ankilerden 3 kat fazla para verip 5 kat daha kalin olanlari secersem ne olacak diye de bir soru var?

Sadece miknatislarin 600 Euro olacagi bu tasarimda attigim tas urkuttugum kurbagaya degecek mi onu da bilmiyorum.

7mm hava aralığı baya büyük. Mıknatısların özellikleri neler?

N40 75x100x3 mm

1765311534319.png

7mm gapi ben de kucultmek istiyorum fakat bobin karkasi ve sargilari ancak sigdirabildim. Miknatis sayisini artirirsam sargilarin iki kenarindan da itme kuvveti olusturabilirim. Bu durumda gap yari yariya kuculur.

Denenmesi gereken cok sey var fakat her deneme cok maliyetli. Bir kez daha prototip yapmak istiyorum fakat kafamdaki tum sorulari cevaplamam ve ona gore gerekli degisiklikleri yapmam gerekiyor.

FEMM programini kullanmayi ogrendim. Fakat elde ettigim sonuclar ile Akilii bidigin sonuclari uyusmuyor.

Mıknatısın kesiti ile hava aralığının kesiti aynı, hava aralığı 7mm, magnet 3mm. Magnette çok kabaca hesaplasak 1.1T civarında çalışıyor. Şimdi olay şu bizim magnetin çalıştığı yer load line ile BH curve ün kesiştiği yer. Load line ın eğimi de bizim magnetic devrenin eşdeğerinin permeance ına bağlı. 1.1T fena değil, magnetin çalıştığı yer fena değil gibi geldi bana bence çalıştığınız yer fena değil. Tabi kaba hesap yaptım ama eğer sature olsaydı load line H eksene doğru daha da yatardı, tam emin değilim ama Br ı zaten 1.25 falan olduğunu düşünürsek iyi duruyor.

Femm ne çıkarıyor? Ben bu konuda asla llm e güvenmezdim, pro planlarda bile bu konuda kötüler.

Forum istatistikleri

Konular
8,643
Üyeler
3,439
Son üye
halil ibrahim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back