100 watt Sonar Tabanca ucu

Öğretmen27

Aktif Üye
Merhaba Arkadaslar. Kullaniyor musunuz bilmiyorum ama ilk elektronige basladigim yillarda 35 TL ye 100 watt sonar lehim tabancasi almistim. Bunun ucunu bakir telle siz nasil yapiyorsunuz? Ben internette biri anlattigi sekilde yaptim. Fotosunu attim. Kalin kablodan ince kabloya dogru klemens attim. Siz daha verimli daha kolay yol biliyorsaniz paylasirsaniz iyi olur.

Ekler

• 20241110_122252.jpg
    20241110_122252.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 28
Bende Weller tabanca var. 2.5 mm2 kesitli tek damar tesisat kablosu ile uç yapıyorum. Ama sık kullandığım bir alet değil, atölyedeki lehim işlerinde kullanıyorum.

Bende Weller tabanca var. 2.5 mm2 kesitli tek damar tesisat kablosu ile uç yapıyorum. Ama sık kullandığım bir alet değil, atölyedeki lehim işlerinde kullanıyorum.
2.5 kablonun ucunu cekicle veya zimpara ile inceltiyor musunuz? Kalem havyaya alismisim ondan mi tam istedigim gibi olmuyor sanki. Cok az kullandim bunu.

Bendeki tabanca havyada 2.5 mm² lik tel kullanırsam lehimi eritmekte zorlanıyor.

Bir ince Tel kullanınca ısınıyor lehimi eritiyor.

Telin boyu da fark ettiriyor bende. Optimum bir boy buldum o şekilde kullanıyorum.

@Öğretmen27 araya koyduğun klemensler ilave direnç yaratır ve randımanı düşürebilir. Ben ucu büküyorum ve doğrudan havyanın soketine vidalıyorum.

Telin boyu da fark ettiriyor bende. Optimum bir boy buldum o şekilde kullanıyorum.

Aslında 1.5 mm2 ile ben de deneyebilirim. Belki sonuç daha iyi olabilir. Eğer lehimi daha kısa zamanda eritirse bu zaman kazanımı için değiştirmeye değer.

Aslında 1.5 mm2 ile ben de deneyebilirim. Belki sonuç daha iyi olabilir. Eğer lehimi daha kısa zamanda eritirse bu zaman kazanımı için değiştirmeye değer.

Evet lehimi daha hızlı eritiyor. Ama tecrübem uç ömrü daha kısa oluyor. Biraz da 2.5mm² iletkene göre daha uzun bir uç yapmanı tavsiye ederim.

Şu anda havya yanımda değil, ama benim 2.5 mm2 uç baya uzun. Kabaca 7-8 cm boyu var.

@Öğretmen27 araya koyduğun klemensler ilave direnç yaratır ve randımanı düşürebilir. Ben ucu büküyorum ve doğrudan havyanın soketine vidalıyorum.
O aklima geldi aslinda. Bence 2.5 mm veya 1.5 mm kablonun uc kismi ezip zimpara cekilse daha iyi sonuc alinir diye dusunuyorum. Asagida bir ornek var.

Ekler

• Screenshot_20241110-134954_Chrome.jpg
    Screenshot_20241110-134954_Chrome.jpg
    168.2 KB · Görüntüleme: 11
Son hali asagidaki fotoda. 1.5 kablo kullandim ucunu da cift tarafli cekicledim daha iyi oldu

Ekler

• 20241110_140232.jpg
    20241110_140232.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 26
Şu konu da ilginizi çekebilir

O aklima geldi aslinda. Bence 2.5 mm veya 1.5 mm kablonun uc kismi ezip zimpara cekilse daha iyi sonuc alinir diye dusunuyorum. Asagida bir ornek var.

Eski çalıştığım için yerindeki şefim aynen bakır teli bu şekilde ezerdi. Hatta hazır olsun diye 10 kadar yapar çekmecesine koyardı.

Bobinaj işi yapıyorduk. Motor sargı gruplarını dışarı çıkacak kabloları lehimlerdik.

Şu an şehir dışındayım hocam resim ekleyemedim. Ancak senin son eklediğin resimdeki kadar kısa kullanmadım 6-7 cm boyu var aşağı yukarı.

Şu konu da ilginizi çekebilir
O malzemeleri nerde bulacagiz ki? Arada sirada kullaniyorum zaten

Acaba ucu kaplamak yerine, demir tel veya kesik çivi kullanlsa nasıl olur?
Direnci yüksek olacağı için daha çabuk ısınabilir. Aşınması azalır mı?

Zamaninda cok kullandim bu havyayi. Ne demir ne de princ tel ise taramiyor.

Ucta yapilacak en iyi iyilestirme ucu cekicleyip ardindan princ kaynak yapmak. Ardindan kaynak yerini taslayarak form vermek.

En sonunda weller havyam yandi da kurtuldum. Zirt pirt bakir telden ucyapmaktan yorulmustum.

Ya aslinda kenarda durmasindan rahatsizim zamaninda almisim aralarda is gorsun diye dusunuyorum. Yoksa kalem havyanin yerini hayatta tutmaz

Forum istatistikleri

Konular
6,896
Üyeler
2,803
Son üye
asimavi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back