12V-1A Güç kaynağı tasarımı

hsndmir

Üye
Merhabalar başlıkta da belirttiğim gibi 0-12V / 0-1A lik akımı ve gerilimi ayarlanabilen bir güç kaynağı yapmam gerekiyor. Regülatörlü daha kolay gibi görünüyor ama devresini ve akım kontrolünü nasıl yapacağımı tam olarak bilmiyorum. İnternette araştırdım fakat cok fazla bilgi var. LM317 kullananlar var farklı bir entegre de önerir misiniz yoksa bu iyi mi. Bir de voltaj regülatörü (entegre) kullanmadan bu devreyi nasıl tasarlayabilirim yardımcı olur musunuz?

Merhabalar başlıkta da belirttiğim gibi 0-12V / 0-1A lik akımı ve gerilimi ayarlanabilen bir güç kaynağı yapmam gerekiyor. Regülatörlü daha kolay gibi görünüyor ama devresini ve akım kontrolünü nasıl yapacağımı tam olarak bilmiyorum. İnternette araştırdım fakat cok fazla bilgi var. LM317 kullananlar var farklı bir entegre de önerir misiniz yoksa bu iyi mi. Bir de voltaj regülatörü (entegre) kullanmadan bu devreyi nasıl tasarlayabilirim yardımcı olur musunuz?

Lm 723 entegresini inceleyiniz mi?

Bu entegreyi ve bir güç transistörü kullanarak istediğiniz değerlerde güç kaynağı yapabilirsiniz.

Datasheet'teki devreyi inceleyebilirsin

1733651968854.png

Devreye dikkatli bakarsan 0 - 25V ve 0 - 1.5A arasında ayarlama imkanı olduğu görülüyor. Yani senin ihtiyacını da kapsıyor. Ama sadece 12V versin, fazlasını vermesin diyorsan o zaman daha küçük bir trafo ile işini görürsün.

230VAC primer, 2x12V sekonder olan 50VA trafo yeterli olur.

Devredeki JFET'leri bulman zor olabilir, çok eski modeller. Onların yerine de ozdisan'da bulunan J112 kullanabilirsin. Bunların devredeki amacı akım sabitleyici.

An
Devreye dikkatli bakarsan 0 - 25V ve 0 - 1.5A arasında ayarlama imkanı olduğu görülüyor. Yani senin ihtiyacını da kapsıyor. Ama sadece 12V versin, fazlasını vermesin diyorsan o zaman daha küçük bir trafo ile işini görürsün.

230VAC primer, 2x12V sekonder olan 50VA trafo yeterli olur.

Devredeki JFET'leri bulman zor olabilir, çok eski modeller. Onların yerine de ozdisan'da bulunan J112 kullanabilirsin. Bunların devredeki amacı akım sabitleyici.
Anladim bana 0-12V ve 0-1A aralığı lazım. Size nasıl ulaşabilirim?

Yazacaklarını foruma yaz. Amacımız bilgi paylaşımı ile ülkemizin yükselmesi.
Hocam şimdi burada 220V gerilimi trafo ile düşürecegiz sonra köprü diyot ile doğrultma yaparken biraz daha voltaj düşümü olacak, bundan dolayı 15V cıkış veren bir trafo kullansak işimizi görür mü? Bir de devrede 2 tane lm317 kullanmışız bunu 1 e indirme şansımız var mı? Son olarak bu regülatörün 1.25V-37V arasında cıkış verdiği yazıyor biz burada ayarlama yaparken 0 volttan başlasın istiyoruz bunu sağlar mı sağlarsa nasıl sağlar? Aynı sorum akım için de geçerli.

Hocam şimdi burada 220V gerilimi trafo ile düşürecegiz sonra köprü diyot ile doğrultma yaparken biraz daha voltaj düşümü olacak, bundan dolayı 15V cıkış veren bir trafo kullansak işimizi görür mü?

2x12V sekonderden, köprü diyot kullanarak ±15VDC elde edeceksin. Bunun devresini araştır ve bu konuya ekle.

Bir de devrede 2 tane lm317 kullanmışız bunu 1 e indirme şansımız var mı?

Muhtemelen vardır bir yolu, ama nasıl bir performans verir bilemiyorum. Hazır ezberimde de bunu yapacak bir devre yok.

Son olarak bu regülatörün 1.25V-37V arasında cıkış verdiği yazıyor biz burada ayarlama yaparken 0 volttan başlasın istiyoruz bunu sağlar mı sağlarsa nasıl sağlar? Aynı sorum akım için de geçerli.

Bu sorularının cevabı datasheet'te var. Datasheet'i iyice inceleyip oradaki bilgilerden yararlanabilecek duruma gelmen lazım.

2x12V sekonderden, köprü diyot kullanarak ±15VDC elde edeceksin. Bunun devresini araştır ve bu konuya ekle.

Muhtemelen vardır bir yolu, ama nasıl bir performans verir bilemiyorum. Hazır ezberimde de bunu yapacak bir devre yok.

Bu sorularının cevabı datasheet'te var. Datasheet'i iyice inceleyip oradaki bilgilerden yararlanabilecek duruma gelmen lazım.
Tamamdir hocam, teşekkür ederim

Ekran görüntüsü 2024-12-09 125318.png

Hocam devreyi proteusta kurdum istediğim çıkışı voltmetrede görüntüledim fakat ampermetrede değer alamıyorum. Nerede hata yapiyorum? Bir de devrede jfetleri beslemek için -10v uyguluyoruz, bunu simülasyonda değil de pratikte devreyi kurduğum zaman nasıl uygulayabilirim?

ampermetrede değer alamıyorum. Nerede hata yapiyorum?
Devrenin çıkışına lamba bağlarsan devreden akım çekebilirsin.

-10V luk bir ekstra gerilim gerekiyor

ICL7660

10V bataryaları ters bağlamışsın, büyük olan kısımlar pozitif kutup. Nasıl yaptın bilmiyorum ama negatif voltaj yazmaya bende izin vermiyor. -10V yazdığı için mantık doğru gibi görünse de devre hatalı.

Ekran görüntüsü 2024-12-09 125318.png

-10 Voltu 7910 veya 7810 gibi bir regülatörle sağlaman gerek. Ama bunun için ayrı bir sargı lazım. Pozitif regulatörün çıkışını gnd'ye verirsen diğer uçta gnd'ye göre negatif voltajın olur. Doğrudan 7910 gibi negatif regülatör de kullanabilirsin.

Pozitif iki regulatörle simetrik voltaj elde etme:

Pozitif regulator simetrik.png

10V bataryaları ters bağlamışsın, büyük olan kısımlar pozitif kutup. Nasıl yaptın bilmiyorum ama negatif voltaj yazmaya bende izin vermiyor. -10V yazdığı için mantık doğru gibi görünse de devre hatalı.
Hocam ters bağladığım için -10V yazdım doğru bağlayıp 10V yazınca da aynı şey oluyor sıkıntı olmuyor bildiğim kadarıyla.

-10 Voltu 7910 veya 7810 gibi bir regülatörle sağlaman gerek. Ama bunun için ayrı bir sargı lazım. Pozitif regulatörün çıkışını gnd'ye verirsen diğer uçta gnd'ye göre negatif voltajın olur. Doğrudan 7910 gibi negatif regülatör de kullanabilirsin.
Ben basit bir akım-gerilim ayarlı güç kaynağı devresi yapmak istiyorum, bunlar biraz karmaşık geliyor bana. Faklı bir devre ile yapamaz mıyım?

Ödev mi bu yoksa fiziki olarak da devreyi yapacak mısın?

Ona göre bir şeyler önerelim.

Forum istatistikleri

Konular
7,087
Üyeler
2,874
Son üye
o9uz

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back