2 Fazlı monofaze motor

Konu iyi denk gelmiş. Bende de aşağıdaki XB8628-B kodlu motor var. Bu motor, Arçelik K-2715 ekmek yapma makinesinden çıktı. Elektronik kartın nerede olduğunu bilmiyorum ama sargılar arasında bir kondansatör var ve diğer iki uca da 230 VAC uygulanıyor.

Kartı bulabilirsem, tam olarak nasıl kontrol ettiklerine de bakacağım.

20250617_210033.jpg

Konu iyi denk gelmiş. Bende de aşağıdaki XB8628-B kodlu motor var. Bu motor, Arçelik K-2715 ekmek yapma makinesinden çıktı. Elektronik kartın nerede olduğunu bilmiyorum ama sargılar arasında bir kondansatör var ve diğer iki uca da 230 VAC uygulanıyor.

42382 eklentisine bak

Bu motor sabit tek yöne mi dönüyor yoksa iki yöne de dönmesi mi gerekiyor?

Bu bilgiye göre ölçüp bağlantı şeklini basit şekilde çözebiliriz.

Nasıl çalıştığını bilmiyorum. Motor bana bu halde geldi. Elektronik kartı atılmadıysa haftasonu bakacağım. Tamamını izlemedim ama aşağıdaki video fikir verebilir.

Bu makinalar motoru iki yönde de döndürüyorlar. Açıp bakmadım ama kart üzerindeki roleler vasıtası ile kondansatörün sargılarla olan bağlantısını değiştiriyor diye tahmin ediyorum.

Aslında olay basit:
Önce ortak ucu bulunuz, iki bobinin direncini ölçünüz. Düşük değerli direnci olan ana sargıdır.
İkinci olarak motorda merkezkaç anahtarı var mı onu kontrol ediniz. Varsa; yardımcı sargı motor belli devire ulaştıktan sonra devreden çıkacaktır ve seri bağlı kondansatör, buna göre seçilmiştir. Merkezkaç anahtarı yoksa; daimi kondansatör kullanılmaktadır.

Tüm sargı uçları dışarıda değilse, devir yönü değiştirilmiyor demektir.

Basit yapı alttaki şekildedir. Benzer yapı ekovatlarda da vardır. Ancak; kondansatör bulunmaz, direkt bağlıdır. Bu yapının bir çok çeşidi bulunmaktadır...

iu

42382 eklentisine bak
Belki ekmek yapma makinesinin ihtiyacı olabilir diye ayrı bir konu açtım ve görselleri orada paylaştım.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,891
Üyeler
3,164
Son üye
aeneso

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back