20 Metreden Buton Bilgileri Okuma

frmman

Aktif Üye
Uzakdaki 4 adet buton bilgisi mcu tarafıdan okunmak istenmektedir.

• Butonlar için kullanılacak kablo boyu yaklaşık 20 metre
  • Aynı anda birden fazla butona / hepsine basılma durumu olabilir.
  • Mcu kartında 12V ve 3.3V regülatörler bulunmaktadır
  • Hat uzunluğundan ve çevresel koşullardan etkilenmemesi / en az etkilenmesi istenmektedir.
  • Buton tarafına müdahale etme imkanı yok (ilave komponent vb. eklenemez).
  • Resimde açık mavi renkli ? işareti ile gösterilen kısmı nasıl tasarlardınız.
212.png

Kablo tarafına müdahale edilebiliyorsa, butonları bir MCU ile okuyup buton bilgisi bir fiberoptik kablo ile gönderilebilir. Gürültü etkileşimi neredeyse hiç olmaz.

Ama buton ve 20 m kablo bir bütün ise, o zaman buton bilgisi bir RC filtre ile hafif temizlenip, dijital sinyal işleme ile analiz edilmesi gerekir. Çevredeki gürültünün karakteristiği nasıl? Buna göre yazılımda analiz edilip buton basıldı basılmadı bilgisi elde edilmeli. Kolay değil çünkü kesin olarak gürültünün karakteristiği önceden bilinemeyebilir.

12V üzerinden 10mA - 50mA arası sabit akım ile sürmeyi tercih ederim.

İhtimal dahilinde değil dediniz. Ancak ben olsam RS-485 kullanırım.

@Endorfin35+ 'in zamanında tavsiye ettiği 74 serisi entegeler vardı sinyali difransiyel sinyale dönüştürüyor alıcı ve verici 2 farklı entegreydi isimlerini unuttum

Uzakdaki 4 adet buton bilgisi mcu tarafıdan okunmak istenmektedir.

• Butonlar için kullanılacak kablo boyu yaklaşık 20 metre
  • Aynı anda birden fazla butona / hepsine basılma durumu olabilir.
  • Mcu kartında 12V ve 3.3V regülatörler bulunmaktadır
  • Hat uzunluğundan ve çevresel koşullardan etkilenmemesi / en az etkilenmesi istenmektedir.
  • Buton tarafına müdahale etme imkanı yok (ilave komponent vb. eklenemez).
  • Resimde açık mavi renkli ? işareti ile gösterilen kısmı nasıl tasarlardınız.
41593 eklentisine bak
Hat sonuna yük direnci konulmalı ama değeri nasıl hesaplanır bilmiyorum. Telefon hatlarında 600 ohm imiş.

@Endorfin35+ 'in zamanında tavsiye ettiği 74 serisi entegeler vardı sinyali difransiyel sinyale dönüştürüyor alıcı ve verici 2 farklı entegreydi isimlerini unuttum
Mcu olmadığı için alıcı ve verici 75176 ile balans sinyal olabilir. Ama buton tarafına müdahale yokmuş.

SNR değerinin artması için 12V ile butonları sürüp, uygun bir Alçak Geçişli Fitreden geçirip, arkasından Schmidt Trigger özellikli bir optokuplör (6N137 gibi) ile 3.3V seviyesine indirip MCU'ya bağlardım.

Forum istatistikleri

Konular
7,639
Üyeler
3,087
Son üye
mcanpo9751

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back