Remco0149 hocam çok teşekkür ederim. Böyle entegrelerin olduğundan haberim yoktu. Sayenizde öğrenmiş oldum.
Acemi bir elektronik meraklısı olarak boş zamanlarımda elektronik konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bu aşamada bir şeyler öğrenmek için okuyorum, deneme yapıyorum, youtube gibi kanalardan faydalanıyorum.
Öğrenim aşamam sırasında ne yaptığımdan emin olmak için , yaptığım işin ne olduğunu anlamak benim için çok önemli. Ezbere değil de , içindeki mantığı , anlamı , yöntemi ve hesap kitabı anlayabilmek için çaba gösteriyorum.
Takdir edersiniz ki elektronik dünyası oldukça büyük bir dünya. İnsan zaman zaman içinde kayboluyor. Bazı zamanlar anladığımı zannettiğim konuları hiç anlamadığı fark ediyorum. Kafam karma karışık oluyor. Böyle durumlarda sizler gibi üstatların yardımıyla kafamdaki karışıklığı düzeltme fırsatı buluyorum.
Kafamın karışmasına sebep olan bir kaç konuyu örnekler ile paylaşmak istiyorum.
Yukarıdaki trafo devresinde trafonun Ac çıkış değeri 24v - 4 amper :
Bu trafonun gücü = 24V * 4 Amper = 96 VA
Bu değerlerden anladığım kadarı ile bu trafo maksimum 4 Amper akım verebiliyor.
Kafamın karıştığı birinci durum Olurda bu trafo kısa devre olur ise kablolardan akacak akım maksimum 4 Amper ' midir. Değil ise kablolardan akan akımın bu durumdaki sınırı nedir ?
Eğer bir sınırı yoksa böyle durumlar için emniyet amaçlı trafo çıkışına 6 ohm direnç mi bağlamak gerekir. Eğer böyle bir şey yaparsam direncin güç değerinin de 96 Watt olması gerekir diyorum ama mantığım doğrumu emin değilim.
Diğer taraftan bu durumlar için girişe sigorta bağlandığı devreler gördüm. Sigortayı AC 220 tarafına bağlıyorlar . 24 V tarafında sigorta olan devreler göremedim. Bununda sebebini anlayamadım.
Diğer kafamı karıştıran durum , trafonun 24 volt tarafı maksimum 4 amper çıkış verdiğine göre bunun direnç değeri 6 ohm oluyor.
Bazı çizilen devre örneklerinde AC kaynaktan sonra kaynak direnci olarak Rsource veya Rs direnci koyuyorlar. Bu koydukları direnç yukarıda bahsettiğim 6 ohm direnç midir. ? Yoksa başka bir şey midir. Bu Rs direncini neye göre ölçüp biçip koyuyorlar.
Diğer kafamı karıştıran konu bazı devrelerde 12-24 gibi düşük voltajda bulunan devre elemanlarını 220 volt tarafındaki devre elemanlarını kontrol etmek için kullanıyorlar. Bu iki voltaj arasında nasıl bir bağlantı kuruluyor. Ortak GND diye bir şey okudum ama nedir ve nasıl yapılır anlayamadım.
Örneğin 2 adet biri 100 volt diğeri 12 volt güç kaynağım olsun. 12 Volt tarafında bulunan devre elemanlarının 100 volt tarafındaki devre elemanlarına müdehale etmesini istiyorum . Böyle bir şey mümkün müdür ? Eğer mümkün ise bu yapıların veya yöntemlerin bir ismi var mıdır ?
Hocam yukarıda soru olarak yüksek voltajı nerede kullanacaksınız diye sormuşsunuz. Şuan öğrenme aşamasında olduğumdan bir şeyde kullanma gibi durumum yok.
Neden 80-100 volt gibi değerler kullandım. Bu değerlerin olması şart değil. 120-140 voltta olur. Örneğin evde kullandığım ütü 2200 W ve 220 ile çalışıyor.
Çamaşır makinesi yine 220 volt ile çalışıyor. Bu makine aynı zamanda belli başlı programları çalıştırıp otomatik bir şekilde yıkıyor sıkıyor , kurutuyor.
Yani makine bir şekilde zekayı işleyerek hayranlık uyandırıcı bir davranış gösteriyor.

Sizi bilmem ama plastik ve demir parçalarından oluşan bir yapının bana seçenekler sunup , sonrada istediklerime göre davranış ve durum sergilemesi bana oldukça ilginç ve hayranlık uyandırıcı geliyor.
Bu tür yüksek voltajlar da kontrol nasıl yapılıyor öğrenmeyi amaçlıyorum. Aslında tam istediğim bu tür devrelerden akım voltaj okumak ve bu değerler ile devrenin davranışını değiştirmek istiyorum. Bu tip yüksek değerlerde geri bildirim mekanizması nasıl çalışıyor öğrenmeye çalışıyorum.
Başka bir örneklendirme :
50 tane 1.7 volt düşümü ile çalışan ledi seri şekilde çalıştırmak isteseydim kendi bildiğim yöntem ile hesaplayarak (1.7 x 50) +1.7 = 85 + 1.7 =86.7 volt gerilim kullanmam gerektiğini hesaplıyorum. Her bir led 15 mA akım çekecek olsaydı 50 led 0.75 amper çekmesi gerektiğini buluyorum.
Bu örnekte de yine yüksek diyebileceğimiz bir voltaj var ve aynı şekilde geri bildirim mekanizmalarının nasıl kullanacağımı öğrenmek istiyorum.
Başka bir örneklendirme :
Florasan , Neon Lambaların Bir çoğu yüksek voltaj ile çalışıyorlar. Tam olarak nasıl çalıştıklarını bilmesem de devrelerin içinde yüksek voltaj trafoları var. Bu sistemler deki geri bildirim mekanizmaları nasıl çalışıyor anlamak istiyorum.
Eski CRT televizyonlar KiloVolt seviyesinde binlerce Kilovolt ile çalışıyorlar.
Bazı devreler var 100 - 200 -300 khz hızlarında çalışıyorlarmış. Bu kadar hızlı çalışan bir sistemde akım ve voltaj nasıl okunur ve tepki nasıl verilir anlamaya gayret gösteriyorum.
Söylediklerimi anlayabilmem için biraz uzun bir yol katetmem gerektiğini biliyorum. Başta dediğim gibi elektronik devasal bir dünya. Siz üstatların yönlendirmesi ve tavsiyeleri olmadan bu dünyada kafa karışıklığı olmadan ve kaybolmadan dolaşmak pek mümkün gibi gözükmüyor.
Saygı ve sevgilerim ile.