24 volt trafo ile anahtarlama yapmak ?

Değerli hocalarım hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Elimde 24 volt 4 amper bir trafo var. Bu trafoyu kullanarak bazı denemeler yapıp elektronik ile ilgili yeni bir şeyler öğrenmeyi amaçlıyorum.
Aşağıda bulunan resimde yapılacak temel işlemi çizmeye çalıştım. Devrede bulunan A B C D noktaları bazı işlemleri yapmak için konulması gereken devre elemanı düğüm noktalarını ifade ediyor.
T80V.jpg

24 voltu köprü diyot ile doğrultup DC voltaj elde edeceğim. C1 kapasitörü ile filtreleyerek temiz bir DC voltaj almayı hedefliyorum.
N kanal mosfet ile bu voltajı 5 khz pwm sinyali ile açıp kapatacağım.

Öğrenmek istediklerim :
Mosfet kısa bir süre için Kısa devre olacak.
5 khz ve % 50 duty için 100 mikrosaniye kısa devre olacak
Dutty zamanına göre akan akımı ölçmem ve ayarlıyor olabilmem gerekiyor.

Mosfet üzerinden geçen akımı ölçmem ve ayarlı hale getirmem lazım.
İkinci bir sorum ise Voltaj değerleri eğer 80-100 volt ve akımda 10 amper gibi yüksek değerler olsaydı en güvenli şekilde nasıl yapılabilirdi.
Eğer mümkün ise bir kaç örnekle açıklamanızı rica ediyorum.

Son düzenleme:
Bilmece gibi bir şey yazmışsın soru ne anlamadım bile. Tek söyleyebileceğim C1 aşşırı büyük değilse temiz bir dc alamazsın. Neden trafo kullanıyorsun?

Gecenlerde bir sorun vardi.

Demistin ki (verdigim rakamlara takilma) yarim saniye 1A yarim saniye de 0A aktiysa 1 saniye araliginda kac amper akmistir.

Biz de demistik ki zaman araligin 1 sn ise bu sure zarfinda 0.5 Coulomb yuk gecisi olmustur.
O halde 1 sn aralikta 0.5A akim akmistir.

O halde 1sn lik pencereden baktiginda, 100mS zaman araliginda 1A akitirsan 900mS akim akitmazsan 1 snlik pencerede akan akim 1*100/1000=0.1A akmis oluyor.

Eger 0.5sn boyunca 1A akitirsan 1 sn pencereden baktiginda akim 500*1/1000=0.5A olmus olur.

Yok 1000ms boyunca 1A akitirsan bu kez 1sn pencere araliginda 1*1000/1000=1A akim akmis olur.

Bu PWM dedigimiz olayin sonucu zaten.

O halde pwm de duty dedigimiz D=Ton/T orani akima carpan olarak gelir. Yani I=Imax*D olur. Eger sen D yi 0 ile 1 arasinda degistirirsen akimi da 0 ile Imax arasinda ayarlamis olursun.

Fakat takdir edersin ki bu yapida akim darbeli bir yapidadir. Ya vardir ya da yoktur. Fakat ortalama sabittir.

Eger surekli bir (kesintisiz yani darbesiz) akim elde etmek istiyorsan akim yoluna buyukce bir enduktans baglarsin. Kabaca ve en basit anlatimla enduktans akimdaki ani degisimlere engel olarak ortalama bir akimi akitir bir nevi darbeli akimi filtreler.

Son düzenleme:
Merhaba, gerçekte bu devreyi böyle kullanamazsın. Ben senin yerinde olsam, anahtar olarak P-MOS kullanır ve bunu bir bipolar transistör üzerinden PWM ile açıp kapatırdım.
LTspice’ta bir örnek devre oluşturdum ve simüle ettim. Belki bu sana biraz faydalı olur.
Daha yüksek akımlar için, bu akımı taşıyabilecek uygun bir devre oluşturman gerekir. Isı oluşuyorsa gerekirse bir soğutucu da ekleyebilirsin.

1760433119576.png

Ekler

Zaman ayırıp ufkumu açtığınız için çok teşekkür ediyorum.

Mikrostep hocamın söylemek istediklerini anladım , ama bahsettiği devreyi henüz kontrol edebilecek kadar bilgili değilim. Mantığını anladım bir nevi boost - buck dönüştürücülere benzeyecek , fakat dediğim gibi henüz devre elemanlarını o beceride kontrol etmeyi tam olarak beceremiyorum.

Remco0149 hocamın gösterdiği devre acayiiiiip hoşuma gitti. Ve bilmediğim yeni bir şey daha öğrendim.

Bu devrenin çalışmasını neredeyse tamamen anladım. R4 - R2 voltaj bölücü olarak çalışarak PMOS Gate ucuna gerekli voltajı sağlıyorlar. 2N222 ise Drain ve Source arasında akımın akması için PWM sinyalinden aldığı duruma göre gerekli negatif ve pozitif durumu oluşturuyor. En azından şimdilik anladığım bu kadar ve gerçekten mükemmel bir yapı. Bunu hayli sevdim. Buna benzer mos ve transistör anahtarlama yöntemlerini nereden öğrenebilirim.

Bu tür devrelerde , bir yandan akımı voltajı ölçebileceğim ve bir yandan da duruma göre değerlendirmeler yapabileceğim yöntemleri anlamaya öğrenmeye çalışıyorum.Shunt Direnç ve Opamp gibi elemanlarla bazı devre örnekleri var. Fakat 80-100 volt ve 10 amper gibi durumlar için mantıklı güvenli yöntemleri öğrenmek istiyorum.

Bazı hesaplamaları tam anlamadım.

Örnek olarak 100 volt 5 amper akım veren bir güç kaynağında 4 miliOhm bir Shunt Direnç kullanırsak devreyi , önüne 100 ohm direnç koyarak 1 amper akacak şekilde sabitlersek bu iki direnç uçları arasında kaç volt okunur ve ne kadar güç harcarlar.

Ben kendi temel bilgim ile ile voltaj bölücü formülü olan
Shunt direnç üzerindeki voltajı Vs * ( R2 / (R1+R2) = 100V * ( 0,004 / ( 100+ 0,004)) gibi düşünerek 0.004V olarak buluyorum.
Devrenin eş değer direnci seri oldukları için R1+R2 = 100R+0.004R = 100.004 R oluyor.
Devreden geçen açım I = V / R = 100V / 100.004R = yaklaşık 1 Amper
Dirençler üzerinde harcanan güç
P=V * I
R1watt = 100V * 1 Amper = 100 watt
R2watt = 0.004V * 1 Amper = 0.004 watt

Bu hesaplamaları doğru yaptığımdan emin değilim. eğer doğru ise R1 direnci soba gibi ısınacak gibi gözüküyor.

Bu ve benzeri sebepler bilgimin eksikliğinden kaynaklı olduğunu düşündüğüm için sizlerin fikirlerinize başvurmak istedim.

Bu arada , Dede hocamın bir konuşma da bahsettiği bobin davranışını anlamak için bobin tarafından çarpılmak lazım dediği deneyi yaptım. 24 volt trafoyu 12 volt DC ile bağlayarak denedim. ve sonuç :) bobin hayli sinirli bir devre elemanıymış. Ve gerçekte sizi çok fena şoka uğratabilir. Bu şoku ömür boyu unutmaz insan. :) :) :) Kendi Tecrübem ile sabittir. Artık bobinlere çok daha dikkatli yaklaşıyorum. :) :) :)

Son düzenleme:
Akım ölçümü yapmak için HV7801 (450 V’a kadar giriş gerilimi) gibi bir Current Monitor kullanman gerekiyor.
1760508135806.png

Datasheeti çok dikkatli incele. Çıkış sinyalini daha sonra değerlendirebilirsin.
Hesaplamalar doğru görünüyor. Yüksek güçlü 100 Ω dirençler fazlasıyla mevcut – örneğin HSHC400100RJ (100 Ω, 450 W). Bu tamamen ne kadar harcamak istediğine bağlı.
Not: Direnç gövdesi veya gücü ne kadar büyükse, o kadar az ısınır.
Sadece merakımdan soruyorum: 80–100 V hangi uygulamalar için gerekiyor? Ben şimdiye kadar bu tür devrelerle hiç uğraşmadım.

Remco0149 hocam çok teşekkür ederim. Böyle entegrelerin olduğundan haberim yoktu. Sayenizde öğrenmiş oldum.

Acemi bir elektronik meraklısı olarak boş zamanlarımda elektronik konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bu aşamada bir şeyler öğrenmek için okuyorum, deneme yapıyorum, youtube gibi kanalardan faydalanıyorum.

Öğrenim aşamam sırasında ne yaptığımdan emin olmak için , yaptığım işin ne olduğunu anlamak benim için çok önemli. Ezbere değil de , içindeki mantığı , anlamı , yöntemi ve hesap kitabı anlayabilmek için çaba gösteriyorum.

Takdir edersiniz ki elektronik dünyası oldukça büyük bir dünya. İnsan zaman zaman içinde kayboluyor. Bazı zamanlar anladığımı zannettiğim konuları hiç anlamadığı fark ediyorum. Kafam karma karışık oluyor. Böyle durumlarda sizler gibi üstatların yardımıyla kafamdaki karışıklığı düzeltme fırsatı buluyorum.

Kafamın karışmasına sebep olan bir kaç konuyu örnekler ile paylaşmak istiyorum.

Yukarıdaki trafo devresinde trafonun Ac çıkış değeri 24v - 4 amper :
Bu trafonun gücü = 24V * 4 Amper = 96 VA
Bu değerlerden anladığım kadarı ile bu trafo maksimum 4 Amper akım verebiliyor.

Kafamın karıştığı birinci durum Olurda bu trafo kısa devre olur ise kablolardan akacak akım maksimum 4 Amper ' midir. Değil ise kablolardan akan akımın bu durumdaki sınırı nedir ?

Eğer bir sınırı yoksa böyle durumlar için emniyet amaçlı trafo çıkışına 6 ohm direnç mi bağlamak gerekir. Eğer böyle bir şey yaparsam direncin güç değerinin de 96 Watt olması gerekir diyorum ama mantığım doğrumu emin değilim.

Diğer taraftan bu durumlar için girişe sigorta bağlandığı devreler gördüm. Sigortayı AC 220 tarafına bağlıyorlar . 24 V tarafında sigorta olan devreler göremedim. Bununda sebebini anlayamadım.

Diğer kafamı karıştıran durum , trafonun 24 volt tarafı maksimum 4 amper çıkış verdiğine göre bunun direnç değeri 6 ohm oluyor.
Bazı çizilen devre örneklerinde AC kaynaktan sonra kaynak direnci olarak Rsource veya Rs direnci koyuyorlar. Bu koydukları direnç yukarıda bahsettiğim 6 ohm direnç midir. ? Yoksa başka bir şey midir. Bu Rs direncini neye göre ölçüp biçip koyuyorlar.

trafores.png

Diğer kafamı karıştıran konu bazı devrelerde 12-24 gibi düşük voltajda bulunan devre elemanlarını 220 volt tarafındaki devre elemanlarını kontrol etmek için kullanıyorlar. Bu iki voltaj arasında nasıl bir bağlantı kuruluyor. Ortak GND diye bir şey okudum ama nedir ve nasıl yapılır anlayamadım.
Örneğin 2 adet biri 100 volt diğeri 12 volt güç kaynağım olsun. 12 Volt tarafında bulunan devre elemanlarının 100 volt tarafındaki devre elemanlarına müdehale etmesini istiyorum . Böyle bir şey mümkün müdür ? Eğer mümkün ise bu yapıların veya yöntemlerin bir ismi var mıdır ?

Hocam yukarıda soru olarak yüksek voltajı nerede kullanacaksınız diye sormuşsunuz. Şuan öğrenme aşamasında olduğumdan bir şeyde kullanma gibi durumum yok.
Neden 80-100 volt gibi değerler kullandım. Bu değerlerin olması şart değil. 120-140 voltta olur. Örneğin evde kullandığım ütü 2200 W ve 220 ile çalışıyor.
Çamaşır makinesi yine 220 volt ile çalışıyor. Bu makine aynı zamanda belli başlı programları çalıştırıp otomatik bir şekilde yıkıyor sıkıyor , kurutuyor.

Yani makine bir şekilde zekayı işleyerek hayranlık uyandırıcı bir davranış gösteriyor. :) :) Sizi bilmem ama plastik ve demir parçalarından oluşan bir yapının bana seçenekler sunup , sonrada istediklerime göre davranış ve durum sergilemesi bana oldukça ilginç ve hayranlık uyandırıcı geliyor.

Bu tür yüksek voltajlar da kontrol nasıl yapılıyor öğrenmeyi amaçlıyorum. Aslında tam istediğim bu tür devrelerden akım voltaj okumak ve bu değerler ile devrenin davranışını değiştirmek istiyorum. Bu tip yüksek değerlerde geri bildirim mekanizması nasıl çalışıyor öğrenmeye çalışıyorum.

Başka bir örneklendirme :
50 tane 1.7 volt düşümü ile çalışan ledi seri şekilde çalıştırmak isteseydim kendi bildiğim yöntem ile hesaplayarak (1.7 x 50) +1.7 = 85 + 1.7 =86.7 volt gerilim kullanmam gerektiğini hesaplıyorum. Her bir led 15 mA akım çekecek olsaydı 50 led 0.75 amper çekmesi gerektiğini buluyorum.
Bu örnekte de yine yüksek diyebileceğimiz bir voltaj var ve aynı şekilde geri bildirim mekanizmalarının nasıl kullanacağımı öğrenmek istiyorum.

Florasan , Neon Lambaların Bir çoğu yüksek voltaj ile çalışıyorlar. Tam olarak nasıl çalıştıklarını bilmesem de devrelerin içinde yüksek voltaj trafoları var. Bu sistemler deki geri bildirim mekanizmaları nasıl çalışıyor anlamak istiyorum.
Eski CRT televizyonlar KiloVolt seviyesinde binlerce Kilovolt ile çalışıyorlar.

Bazı devreler var 100 - 200 -300 khz hızlarında çalışıyorlarmış. Bu kadar hızlı çalışan bir sistemde akım ve voltaj nasıl okunur ve tepki nasıl verilir anlamaya gayret gösteriyorum.

Söylediklerimi anlayabilmem için biraz uzun bir yol katetmem gerektiğini biliyorum. Başta dediğim gibi elektronik devasal bir dünya. Siz üstatların yönlendirmesi ve tavsiyeleri olmadan bu dünyada kafa karışıklığı olmadan ve kaybolmadan dolaşmak pek mümkün gibi gözükmüyor.

Saygı ve sevgilerim ile.

Son düzenleme:
50 tane 1.7 volt düşümü ile çalışan ledi seri şekilde çalıştırmak isteseydim kendi bildiğim yöntem ile hesaplayarak (1.7 x 50) +1.7 = 85 + 1.7 =86.7 volt gerilim kullanmam gerektiğini hesaplıyorum. Her bir led 15 mA akım çekecek olsaydı 50 led 0.75 amper çekmesi gerektiğini buluyorum.
Bu örnekte de yine yüksek diyebileceğimiz bir voltaj var ve aynı şekilde geri bildirim mekanizmalarının nasıl kullanacağımı öğrenmek istiyorum.

Burda mantik hatasi var.

Eger 50 ledi seri baglarsan evet her biri 1.7v dan 50x1.7=85V gerilime ihtiyac duyarsin. Fakat bir led 15mA ile calisiyorsa bunlari seri bagladigin icin tum ledlerden gene 15mA akitacaksin.

Eger ledleri seri baglamayip paralel baglasaydin (dogrudan paralel baglanmaz ama bosver) bu durumda senin 1.7v da 15*50=750mA akima ihtiyacin olacakti.

Ilk asamada cipleri ya da devreleri incelemeden once Kirsof kanunlarini kullanarak seri paralel devre hesaplamalarini yapmayi ogrenmen gerekir.

Değerli hocalarım hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Elimde 24 volt 4 amper bir trafo var. Bu trafoyu kullanarak bazı denemeler yapıp elektronik ile ilgili yeni bir şeyler öğrenmeyi amaçlıyorum.
Aşağıda bulunan resimde yapılacak temel işlemi çizmeye çalıştım. Devrede bulunan A B C D noktaları bazı işlemleri yapmak için konulması gereken devre elemanı düğüm noktalarını ifade ediyor.
44336 eklentisine bak
24 voltu köprü diyot ile doğrultup DC voltaj elde edeceğim. C1 kapasitörü ile filtreleyerek temiz bir DC voltaj almayı hedefliyorum.
N kanal mosfet ile bu voltajı 5 khz pwm sinyali ile açıp kapatacağım.

Öğrenmek istediklerim :
Mosfet kısa bir süre için Kısa devre olacak.
5 khz ve % 50 duty için 100 mikrosaniye kısa devre olacak
Dutty zamanına göre akan akımı ölçmem ve ayarlıyor olabilmem gerekiyor.

Mosfet üzerinden geçen akımı ölçmem ve ayarlı hale getirmem lazım.
İkinci bir sorum ise Voltaj değerleri eğer 80-100 volt ve akımda 10 amper gibi yüksek değerler olsaydı en güvenli şekilde nasıl yapılabilirdi.
Eğer mümkün ise bir kaç örnekle açıklamanızı rica ediyorum.
Fig_2_Eng.gif

Resmi iletine ekledi. Anlamadım gitti.
Düzeltme:İpad resim eklemeyi becerememişim. Masaüstü ile oldu.

Bu devreyi dene R1 direncini ayarlı yapabilirsin.
Akım sınırlaması yapıyor.
transistor R1 uçlarındaki voltaj 0,7-0,8 voltu aşarsa gate voltajını düşürüyor.

Bu devrede hata var.
Transistor iletimde değilken besleme gerilimi gate üzerine geliyor. Gate için sınır voltaj değerini aşar.

Son düzenleme:
Mikro Step hocam sizin de anladığınız gibi kafam bazen yöntemleri yanlış algılayıp , hesaplarımı yanlış yapmama sebep oluyor. Bunun en büyük sebebi sizinde dediğiniz gibi öğrendim zannettiğim bazı konuları yanlış anlamamdan kaynaklanıyor.

Bu zamana kadar Amperi sanki tüketilen bir yiyecek gibi algıladım.

Örneğin elimde 4 tane pişmiş patates var. Bu patateslerden 2 tanesini arkadaşıma verdim. Bu patateslerden 2 tanesi ben yedim , 2 tanesini de arkadaşım yedi . Böylece bütün patatesler eşit miktarda tüketilmiş oldu.

Yukarıdaki led örneğinde de sanki 50 ledin her biri 15 ma akımı yemiş tüketmiş gibi düşünmüştüm. Tabi böylelikle yenilen toplam amperi , 50V *0.015A ten 750ma olarak hesapladım.

Ayrıca bir de bu ledlerde harcanan gücü bulmak gerekiyor. Bir devre de devre elemanının güç harcaması ne demektir ?
Elektrik enerjisi ısı , ışık veya mekanik enerjiye dönüştürülebiliyor. Bu dönüşüm işlemine güç tüketimi mi deniyor ?

Güç hesaplamak için P = V * I formülünü kullanıyoruz. Bu formülden anladığım kadarıyla ortaya çıkan gücün büyüklüğü voltaj ve akım değerlerine bağlı.
Bu değerler ne kadar yüksek olursa Güç te o kadar yüksek oluyor. Yani çok temel basit şekilde mekanik enerji örneklemesi yaparsam , bir ağırlığı 1 metre yükseğe çıkarmak için 1 birim enerji gerekiyorsa 2 metreye çıkarmak için 2 birim enerji gerekir diye söyleyebilirim.

P= V * I formülüne göre aynı güç değerini kullanan bir devrede , akımı düşürdüğümde, yine Aynı güç değerini elde etmek için voltajı yükseltmem gerekiyor. Tam tersi durumda bu sefer Voltajı düşürdüğümde aynı güç değerini elde etmek için Akımı artırmam gerekiyor. Formüle bakarsam , matematiksel formül bunu söylüyor.

Devrelerde sıkça bahsedilen konu ısınma konusu. Akım ne kadar çok olursa ısı o kadar çok olur diye bir tecrübe durumu var. Aynı gücü elde etmek için ve akımı azaltmak için voltajı yükseltmek gerekiyor. Bu yükselme ve azalma durumlarını mantık çerçevesinde anlamayı umut ediyorum.

Patates örneğine geri dönersek , aklımda bu nicelikler deki tükenme veya değişme durumunu anlamlandıracak bir yapı oluşturamadım. Zaman zaman bu karışıklık sebebiyle yanlışlıklar yapabiliyorum.

Şimdilik yanlış yapa yapa, en sonunda doğrusunu anlayarak yapabilme becerisi kazanmak için çabalıyorum.

Mechanic hocam teşekkür ediyorum. Göstermiş olduğunuz örneği önce simülasyon da sonrasında gerçek devre üzerinde deneyerek gözlemlemek istiyorum.

Bu tür anahtarlama işlemlerinde , özellikle yüksek frekanslı anahtarlamalarda mosfetin kısa devre olması , zarar görmesine sebep olmuyor mu ?
Bu durumu nasıl izah etmek gerekiyor. Diğer taraftan bu işlemlerde güç hesabı nasıl yapılıyor. Mesela 1 khz anahtarlama yapan bir mosfet için 1 saniye zaman aralığında nasıl telaffuz edilir bilmiyorum üretilmesi gereken veya tüketilen güç gibi kavramlar nasıl yorumlanıyor.

Hocam verdiğiniz linkteki intenet sitesi çok güzel bir siteymiş. Bilgilendirici çok güzel okumalık öğrenmelik yazılar var.

Bunun benzeri başka hangi yerli yabancı internet siteleri var. Özellikle forumdaki hocalarımın giripte , işte bu site işe yarar faydalı bir site dedikleri site adreslerini bir forum başlığı altında eklemeleri bizim gibi acemiler için kaynak açısından çok faydalı olacağı düşüncesindeyim.

Diğer kafamda karmaşaya sebep olan konu ise elektronların hareket etme konusu. Cahiliyim için şimdiden özür diliyorum.

Hemen izah edeyim. Diyelim 3 atomumuz var ve bunlarda 5 tane elektron var. Bunları yan yana sıraya koyalım. Birbirlerine elektron aktarıyorlar. Birinci atom 1 tane elektronunu ikinci atoma ikinci atomda üçüncü atoma aktarsın. Bu durumda birinci atomda 4 elektron, üçüncü atomda ise 6 elektron olmuş oluyor. Eğer bir atomun özelliği elektron sayısına bağlı ise elektronu azalmış ve artmış atomlar farklı özelliklere sahip atomlar haline dönüşmesi gerekmez mi ? Eğer böyle ise döngülerin tamamlanabilmesi için evrende bir yerde 1 tane eksik elektronlu yada fazla elektronlu aynı tür bir atomun olması gerekmez mi ?

Son düzenleme:
Mechanic hocam teşekkür ediyorum. Göstermiş olduğunuz örneği önce simülasyon da sonrasında gerçek devre üzerinde deneyerek gözlemlemek istiyorum.
Devreyi değiştirdim.
Transitorun kolektör ile emiterine paralel direnç bağlayarak gate voltajının 20 voltun altında bir değere ayarladım.
Datasheette artı eksi 20 volt diyor.
Transistorun beyzinede diyot bağladım.
Bağlanmayınca çok hassas oluyor.

Opera Anlık Görüntü_2025-10-16_224956_www.falstad.com.png

Gate puls ile sürülürse 12K direnç puls voltajı ile makismum 20 voltun altında olacak şekilde değiştirilmeli

Son düzenleme:
Mechanic hocam çok sağ olun var olun . Benim için yeni bir şey öğrenmek adına bu örnekler çok faydalı oldu.

Forum istatistikleri

Konular
8,402
Üyeler
3,322
Son üye
asmukami

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back