2N3055 Kaliteli ve Patates Baskı Ayrımı

direnç nette 15 TL ye 2N3055 satılıyor :oops:

1730580130128.png

direnç nette 15 TL ye 2N3055 satılıyor :O

37663 eklentisine bak
Out of stok abi o. Doğrusu şu: https://www.direnc.net/2n3055g-15a-60v-npn-transistor-to-3-en

2SA1943 ve 2SC5200 Toshiba'nın transistörleri. Bunlarla 20 yıl kadar önce amfi yapmıştım. Ta o zamanlar bir yerlerde üretiminin yıllar önce sonlandığı ve piyasadakilerin hepsinin sahte olduğunu okuduğumu hatırlıyorum. %100 orjinal ürün satan güvenilir tedarikçilerde stok varsa bu bilgi yanlış olabilir, ama yoksa doğrudur.

Son düzenleme:
Ucuz olani 2N3055 en pahali olani 2N3055AG

AG alloyed gold anlamina geliyormus. AG olan termal anlamda iyilestirmelere sahipmis ve secondery breakdown olaylarina daha dayanikli imis.

2N3055 icin TO3 ve TO204 paket ayrimi da var. Ikisi de ayni gibi.

Yapacak bir sey yok. Ayni durum bende de var. Sirf bu yuzden ucretsiz kargo icin min alisveris tutarini tamamlamaya calisiyorum.

Dün elektronikçiden aldığım 4 çipten yanan 3 tanesi.
Anlaşılan toptancı da bizim elektronikçiyi kazıklıyor. Çünkü dün bana dedi ki "Toptancıda iyisi var, kötüsü var. Biz kötüsünü almıyoruz."
Görünüşe göre toptancıda gönderirken araya biraz kötüsünden karıştırıyor.

Bu transistörleri yorumlayacak olursak;
Çipleri 2mm. Normalde olması gereken 3mm.
Birinde heatsink var, diğerlerinde yok. Dolayısıyla heatsink olan, diğerine göre bir tık kaliteli diyebiliriz.

Transiatöre orjinal diyebilmek için ise çipinin 3mm olması, heatsinkinin ise yuvarlak içindeki kısmı neredeyse dolduruyor olması gerek.

Bu kadar incelemeden benim çıkarttığım sonuç bu.

@Mikro Step abi senin verdiğin şemadaki testi bu 3 tr ye de yapmıştım. Görünen o ki senin test, çipin kondisyonu hakkında fikir verse de orjinalliği hakkında hiç bir etkisi yok. Çünkü çipin ölçüsünü ve heatsinki olup olmadığını asla bilemez.
Görünen o ki Çip 2mm de olsa, heatsinki olmasa da 0.2 - 0.4 aralığında ölçüm yapılabiliyor. Bu ölçüm sadece çipin kondisyonu hakkında bilgi veriyor.

20241103_161910.jpg

Sanki TO3 kilifina TO220 kiymigi takilmis gibi. (TIP3055 gibi)

sahte 2n3055 lerle basimiz dertte

ChatGPT said:​

Sahte 2N3055 transistörler, elektronik projelerde büyük bir sorun olabilir çünkü bu transistörler yüksek akım ve güç kapasitesi gerektiren devrelerde kullanılır ve sahte bir 2N3055, projede aşırı ısınma, yetersiz performans veya devre arızalarına neden olabilir. Sahte ürünler genellikle düşük kaliteli malzemelerle üretildiği için teknik özellikleri belirtilen değerleri karşılayamazlar ve bu da devrelerin güvenliğini riske atar.
İşte sahte 2N3055 transistörleri tespit etmek ve güvenilir bir kaynak bulmak için bazı ipuçları:

1. Fiziksel İnceleme ve Markalama

• Markalama: Sahte transistörlerde genellikle baskı veya markalama kalitesi düşüktür. Orijinal 2N3055 transistörlerde üretici adı (ON Semiconductor, STMicroelectronics, vb.), seri numarası, ve model bilgileri net bir şekilde bulunur. Sahte transistörlerde bu baskı bulanık veya silik olabilir.
  • Ağırlık: Orijinal 2N3055 transistörler TO-3 metal kasada ve oldukça ağırdır. Sahte ürünlerde metal daha ince veya farklı malzemelerden yapılmış olabilir, bu da ağırlığını düşürür.
  • Kasa Yapısı: Orijinal 2N3055’in kasasında işçilik kalitesi yüksektir. Sahte ürünlerde metal kaplamada kusurlar, pürüzler veya düzgün olmayan yüzeyler görülebilir.

2. Elektriksel Testler

• HFE (Kazanç) Testi: Sahte transistörlerin kazanç (hFE) değerleri, orijinal 2N3055’e göre genellikle düşüktür. Dijital multimetre veya özel transistör test cihazları kullanarak hFE değerini ölçebilirsiniz. Orijinal 2N3055’in hFE değeri genellikle 20-70 arasında olur. Çok düşük veya çok yüksek değerler sahte olabileceğinin bir göstergesi olabilir.
  • Akım ve Güç Testi: Güç kapasitesini doğrudan test etmek zordur, ancak bir yük direnç devresiyle transistörü yüksek akımda çalıştırarak aşırı ısınma olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Sahte transistörler genellikle düşük akımlarda bile aşırı ısınır veya başarısız olur.
  • VCE(sat) ve IC Testleri: Kolektör-Emetör gerilim düşüşünü (VCE) ve akım taşıma kapasitesini test ederek belirtilen değerlere uygun olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.

3. Güvenilir Satıcılardan Alışveriş Yapmak

• Yetkili Satıcılar: Güvenilir ve yetkili satıcılardan veya distribütörlerden satın almak, sahte ürün riskini büyük ölçüde azaltır. ON Semiconductor, STMicroelectronics gibi büyük üreticilerin yetkili distribütörleri üzerinden temin etmek en güvenli yöntemdir.
  • Çok Ucuz Fiyatlardan Kaçının: Orijinal 2N3055’ler genellikle sabit bir fiyat aralığında satılır. Çok ucuz fiyatlarla satılan ürünler sahte olma olasılığı yüksek olan ürünlerdir.
  • Yorum ve İncelemeler: Satın almayı düşündüğünüz yerin müşteri yorumlarını veya incelemelerini okuyun. Özellikle aynı yerden gelen şikayetler varsa dikkatli olun.

4. Alternatif Ürünleri Düşünün

• Eğer sahte ürünlerden tamamen kaçınmak istiyorsanız, benzer özelliklere sahip ancak daha az sahteciliği yapılan alternatif transistörleri değerlendirebilirsiniz. Örneğin, MJ15015 gibi daha yeni ve kaliteli ürünler, bazı 2N3055 uygulamaları için iyi bir alternatif olabilir.
  • Alternatif Paket ve Markalar: Farklı kasa tiplerinde veya daha az sahteciliği yapılan üreticilerden benzer özellikte transistörler araştırabilirsiniz.

5. Test Sonrası İşaretleme

• Eğer bir partiden çok sayıda transistör aldıysanız, test ettiğiniz orijinal parçaları işaretleyerek tekrar kullanmayı düşünebilirsiniz. Böylece, sahte ürünleri yanlışlıkla projelerde kullanma riskini azaltmış olursunuz.

6. Güvenilir Test Ekipmanlarıyla Toplu Test

• Eğer elinizde birçok transistör varsa ve sahte ürünlerin oranı yüksekse, güvenilir bir transistör test cihazıyla toplu testler yaparak ayıklama işlemi yapabilirsiniz. Bu tür cihazlar, kazanç (hFE), maksimum akım ve gerilim gibi parametreleri hızlıca ölçebilir.

Özet​

Sahte 2N3055 transistörlerle başa çıkmanın en güvenli yolu, yetkili ve güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmaktır. Ek olarak, fiziksel ve elektriksel testlerle sahte ürünleri tespit edebilir, düşük fiyatlı veya bilinmeyen kaynaklardan gelen ürünlere karşı temkinli olabilirsiniz. Böylece projelerinizin güvenliğini ve performansını artırabilirsiniz.

Örneğin, MJ15015 gibi daha yeni ve kaliteli ürünler, bazı 2N3055 uygulamaları için iyi bir alternatif olabilir.

Bence de bir de MJ15015 ile calismayi dene.

Ya da tek 2n3055 yerine paralel 2tane 2N3055 ile calis. 0.1R 0.22R gibi emetor direnci ekleyebilirsin.

1.Mesaj
Örneğin, MJ15015 gibi daha yeni ve kaliteli ürünler, bazı 2N3055 uygulamaları için iyi bir alternatif olabilir.

Bence de bir de MJ15015 ile calismayi dene.

Ya da tek 2n3055 yerine paralel 2tane 2N3055 ile calis. 0.1R 0.22R gibi emetor direnci ekleyebilirsin.
MJ15015'e bir bakayım.

2N3055'i zaten 2'şer kullanıyordum. Çatır çutur yakmaya başlayınca Timur abi test esnasında bire düşür, sorunu çözünce yine iki takarsın dedi.

Eğitim adına elimdeki 38 yıllık 2N3055 i feda ettim :(

Önce proxxon ile kestim, sonra da basınçlı alkol ile yıkadım. Ama substrate üzerindeki talaşlar tam gitmedi.

1730645156260.jpeg

Eğitim adına elimdeki 38 yıllık 2N3055 i feda ettim :(

Önce proxxon ile kestim, sonra da basınçlı alkol ile yıkadım. Ama substrate üzerindeki talaşlar tam gitmedi.

37677 eklentisine bak
Daha verimli kullanırsın abi. İçerde sıcaklık birikmez. :D
Ama adamlar yapmış yav. O bacaklar 15A'i rahat rahat taşır.

Birde şimdikilerde Kapak ile Alt tabanın birleştiği noktaya Falçatayı koyup çekiçle ki tık yaptın mı ayrılıyor hemen.

Özdisan'da alternatif olabilecek transistörlere baktım. Onsemi 3055 dışında stoku olan bulamadım. Fiyat uygun, sahte olma ihtimali de yoktur herhalde.

Yonga yüzey alanı olarak bakarsan, bu eski transistörün yongası kabaca 10 kat daha büyük. Sendeki 2N3055 lerin neden akım taşıyamadığı belli oldu. Artık onları BC537 yerine LED yakmak için kullanırsın :katil2:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,846
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back