30 mA kaçak akım rölesi çarpılmaya karşı ne kadar korur?

Çırağın yüzü panoya dönük boynunda tasma. Tasmanın bir ucu Gökhan'ın elinde. Çırak titreyip duruyor ama elektrik yakalamış bırakmıyor. Gökhan çekeleyip duruyoor Bir taraftan da "lan oğlum bırak" diye bağırıyor.
 
20240114_113258.jpg
burada toprak kablosu görüyorum sanki durumlar iyi değil ://
 
Bir iyi bir kötü haberim var.
İyi haber sabah panoda çalışırken sağlam bir şekilde çarpıldım ama şükür bir şey olmadı.

Kötü haber. Panonun çalıştığım kısmında KAR olmadığı için bu konuya destek olamadım. :D

Olayıda açıklayayım da benim yaptığım hatayı yapmayın. İki kere düşünün bir kere müdahale edin.

Panoda bir tane şartelin değişmesi gerekiyordu. Fazın tarafının vidasını kontrol kalemi ile açmak istedim ama sıkan vatandaş sanırım şarjlı tornavida ile çok sağlam sıkmış. Gücüm yetmeyince kalın saplı yıldız tornavidamı aldım elime.
Bir yandaki ana sigortanın olduğu panoya yaslanarak kuvvet aldım. Avm içi sıcak olduğundan kısa kollu tişört var üstümde. Kollar çıplak. Sol kolum tamamen çıplak şekilde panoya yaslandım. Artık toprak bağlantısı çok sağlam şekilde tamam. :D

Sonra asıldım fazdaki vidaya. Adam öyle bir sıkmışki dönmüyor. İyice asılayım filan derken parmağım resimdeki gibi yıldız tornavidanın demir kısmına deyiverdi. Artık faz bağlantısıda tamamlanmış oldu.
O sıradaki şartellerde KAR da yok.
Başladım yıldızları saymaya. Panoda mıknatıs etkisimi yaptı nedir, yapıştı bana bırakmıyor. Ne hikmetse 2-3 saniye içinde fırlattı attı beni.
Arada gülüyorum filan ama siz ciddiye alın. Hala titriyorum mesaj yazarken.
Ben genelde 230v ta parmağım filan değdiğinde daha fazla çarpılma hissi yaşıyordum. Bu sefer çok hissetmedim çarpıldığını. Titreme katsayım çok azdı. Ya panoda yeteri kadar enerji yoktu, yada vücudumun daha büyük bir kısmı ile temas ettiğim için enerji yayılıp çarpma etkisi azaldı. Tabi bunlar hep benim uydurduğum tahminler.

29004 eklentisine bak

Bu arada bir şey dikkatimi çekti.
Tam bilincim kapanacakken kurtuldum çarpılmadan. Anlık bir olay. Gözüm karardı, çarpılmadan kurtuldum, hemen tekrar gözüm açıldı. Bu da aklıma şu soruyu getirdi. Acaba işletim sistemi bilinci kapattığı anda vücut üzerinden geçen akım da kesiliyor mu?
Daha önce böyle bir bilimsel araştırma, deney filan yapılmış mı?
Mesela bir kadavraya, yada yeni ölmüş birine, veyahutda baygın (bilinci kapalı) haldeki birine elektrik verilip üzerinden akım geçiyor mu diye test filan yapılmış mı acaba? Şuan bu sorunun cevabını çok merak ediyorum. Çünkü bilinç kapalıyken vücut akım iletmiyorsa bu gerçekten insan yaradılışıda başka bir kusursuz mekanizma olduğuna işaret ediyor.
Geçmiş olsun öncelikle, elektrik tesisatlarında çalışırken süngü kısmı izoleli elektrikçi el aletleri kullanmak gerekir. Sadece kendi güvenliğiniz için değil açık takımların elinizden düşüp biryerleri kısa devre edip patlatma riski de var, baraların yada NH sigortaların olduğu yerlerde çok daha riskli. Kullandığınız 1/4" bits tutucunun da izoleli olanı var ancak ben çok parçalı ürünleri kullanmayı (elektrik tesisatlarında) tercih etmiyorum. Tornavida olarak İzeltaş ve Wera kullanıyorum, her ikisinden de memnunum.
 
Yapay anlamına gelen tek n ile yazılıyor hocam suni olarak. Zaten bu kelime şakasını o yüzden yaptım. Sunni sünni gibi olmuş.
yemn ederim tdk gibisin abi, ilerde çok önemli anlaşma falan yaparsak ilk sana okutmak lazım :)
 
1705237976885.png

Minik bir tavsiye ama dediğim pano zemini de izole olmalı panoya gelen topraklama kablosuda uygun kontaktörden geçerek panoya bağlanmalı, Servis zamanı toprak bağlantısı kesilerek işlem yapılacak, işler bittiğinde tekrar toprak panoya bağlanacak.

Doğru olan nötr dahil enerjiyi kesmektir ama mecburiyet ://
 
Valla bu işler biraz da kader kısmet. Ne kadar dikkatli olursan ol, başına gelecekse geliyor. Ben de atölyede kaç kere aynı şekilde çarpıldım.

Sütun matkap ve şerit testereyi aynı kablodan besliyorum, kablo üzerinde enversörlü trifaze fiş var

29011 eklentisine bak

Sütun matkaba takınca faz sırasını değiştiriyorum, şeride takınca tekrar eski haline getiriyorum. resimde görülen iki tane pini döndürmek gerekiyor. Ve tabiki bunu yaparken orada 400 V olmaması da istenir. Ama ben ortalama 10 kerede bir orada 400 V varken pinleri çevirmeye çalışıyorum. Aynı terminatör filminde olduğu gibi elim birkaç dakikalığına shutdown ediyor, sonra resetliyor kendini ve tekrar elimi kullanabiliyorum.

Sonunda çarpılmaktan bıktım ve iki makinayı da aynı faz sırasına getirdim :tamam2:
Sana bir enversör panosu tavsiye ederim abi.
 
Vallahi 5 dakikadır gözümde canlandırıp canlandırıp gülüyorum. :katil1: yeni bir standart güvenlik donanımı: deri tasma, hiçbir yerde bulamazsan seks shop'tan al.
Bu kelimenin yasaklı listesinde olması lazım. Akşam buna bakayım bir.
 
Bunun için ayrı bir konu açayım dedim. Şimdi ben 30 mA lik bir KAR alsam, şebekeye bağlasam, sonra da 230V / 20mA = 11.5 kΩ bir direnci faz ile toprak arasına bağlarsam bu KAR atmaz. Ama aynı noktaya bir insan dokunursa farklı bir durum olur mu? Mesela kapasitif etkilerden dolayı ilk anda çok kısa süreliğine 30 mA üstü bir akım geçer ve KAR ın da atması için bu yeterli olur mu?

Direnç testini yapmak kolay da, insan testini nasıl yapacağız? Var mı bir gönüllü? :katil2:
30 mA kaçak akım röleleri 15 mA' den itibaren (%50) her an açma yapabilir. Ama açma sınırını 30 mA olarak kabul etmek doğru olur düşüncesindeyim. Belirttiğiniz 20 mA sınırının altında kalsın isterseniz 10 mA kaçak akım röleleri var. Ben bunu (10 mA) seyyar olarak arıza aramada kullanmak için uzatma kablosu şeklinde yapmıştım.
 
29018 eklentisine bak
Minik bir tavsiye ama dediğim pano zemini de izole olmalı panoya gelen topraklama kablosuda uygun kontaktörden geçerek panoya bağlanmalı, Servis zamanı toprak bağlantısı kesilerek işlem yapılacak, işler bittiğinde tekrar toprak panoya bağlanacak.

Doğru olan nötr dahil enerjiyi kesmektir ama mecburiyet ://

topraklama iletkenini kesintiye uğratma güvenlik zaafiyeti oluşturur. ana toprak kablosu iptal edilse dahi devredeki alıcalara ait koruma iletkenleri panoya geldiği için bi empedans oluşur. benzer bi faz-pano temasında çarpılma yine de gerçekleşir.
 
Son düzenleme:
topraklama iletkenini kesintiye uğratma güvenlik zaafiyeti oluşturur. ana toprak kablosu iptal edilse dahi devredeki alıcalara ait koruma iletkenleri panoya geldiği için bi empedans oluşur. benzer bi faz-pano temasında çarpılma gerçekleşir.
Bi ara bunu deneyeceğim aklıma geldi de çizdim deneyimlemişliğim yok.
Ama bana hala mantıklı geliyor neden mi?

Ana toprak kesildikten sonra diğer cihazın üstündeki topraklamanın yaratacağı etki bence göz karartacak dünyadan kopartacak denli değildir evet oluşturabileceği bir etki olur fakat direkt toprak teması gibi olmaz.

Bunun çözümü gerilimi tamamen kessek dahi gerilim altında gibi davranarak çalışmak.

Ben elektrikçi değilim sevdiğim için öğreniyorum bunları.
 
Toprak hattı kesilmez. Toprak hattının kopuk yada kesik olduğu durumda Toprak hattı üzerinde gerilim görürsünüz (100V' u geçebilir). Güvenlik risklerine ek olarak toprak hattı bağlantılı cihazların bozulmasına da yol açabilir, toprak hattı irtibatlı yerlerde elektrik arkları bile oluşabilir.
 
Aslında ülkemizde bu cihazların pek uzun süren bir kullanım mazisi olmasa da yurtdışında bu cihazların farklı isimlerle çok uzun süredir kullanıldığına dair eski bir kitap ya da döküman okumuştum bir aralar . Teknolojinin ve kültürünün internet öncesi dönemde yıllar sonra ülkemize geldiği düşünülürse Allah bizi çok korumuzda çoğumuz telef olmamışız .
 
Konuyu tam takip edemedim ancak yanlış hatırlamıyorsam 80-100mA üzeri akımlar kalbininizin durmasına yani ölmenize sebep olurken altındakiler farklı sınıflandırılıyor. 30mA kaslarınızın kontrolsüz kasılmasına ve acı hissetmenize yetecek ama sizi öldürme ihtimali düşük olan bir akım olduğu için seçilmiş. Ancak fabrikalarda büyük işletmelerde bazen amaç insanı korumak değil, yangını önlemek olabiliyor öyle yerlerde ise 300mA olanlar kullanılıyor. Zaten bu tip şebeke sisteminde amaç ucuza kaçakları anlamak, olası can ve mal kaybını azaltmak, kesintisiz güç sağlanması elzem olmadığı için kaçak belirli bir seviyeyi aşarsa gücü tamamen kapatarak işlevini yerine getiriyor. Ancak mesela bir hastane özelinde bunu yapmanız doğru değil, birisi parmağını prize soktu diye elektriği kesmeniz ölümle sonuçlanabilir. Ya da bir kemirgen kablo kemirdi diye hastane ya da kritik bir askeri merkezin elektriğini kesemezsiniz, böyle yerlerde trafonun nötr ünü toprağa vermezsiniz, ancak insulation monitoring device takar, iletkenler ve toprak arası direnci gözlemlersiniz. Eğer iletkenlerden birinin direnci çok düşer ya da doğrudan temas ederse bakım ekibi gelip mümkünse gücü kesmeden tamir eder. Kısacası evde kullandığımız sistemin tek amacı eğer sıkıntı olabilecek bir terslik varsa durmak üzerine kurulu, ölmeyeceğinizin garantisi yok ama ihtimali düşük.
 
Geçmiş olsun.

Bence bu işin makayara gelir bir yanı yok.

Diğer yandan olayı tek taraflı görmemek lazım. Bazen de patron alıyor ama çalışan çok hoyrat kullanıyor adam ala ala hayattan beziyor.

Bence şeffaf şekilde konuşup ikna etmelisin. Olmadı emrivaki ile ikna etmelisin. Sorumlu olduğumuz çoluk çocuk var. Ne yap et ne et, ikna et.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,231
Mesajlar
122,395
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top