3D yazıcı limit switch sorunu

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,985
Bugün yazıcı ile yeni bir vakum fincanı baskısı başlatırken bir "tıkırt" sesi geldi. Bir de baktım yazıcı tablası üzerine bir somun düşmüş :katil2:

Hemen baskıyı durdurdum ve bakmaya başladım bu nereden düştü diye. Bir süre baktıktan sonra bunun X ekseni limit switch'in içinde bulunduğu plastik muhafazayı tutan civatanın somunu olduğunu anladım. Plastik muhafaza çatlamış ve limit switch boşta idi. Bu switch'in dayalı olduğu limit noktasındaki plastik de biraz dönmüştü. Yani sanki X ekseninde kafa limite kadar gitmiş, ama limit switch kapatmamış ve dolayısıyla motorlar da bastırmaya devam edip zorlamış.

Ulan tam da işin ortasında bu da çıktı diye bir süre sövdüm. Neyse, yazıcının alt tablasını açtım. Bahaneyle ne var ne yok görmüş olacağız.
 
IMG_20200509_165457.jpg


IMG_20200509_165508.jpg
 
Ana kontrol kartı MKS Gen v1.4. Bununla ilgili biraz bilgi buldum internette ama şema, yazılım falan bulamadım.

Ama şu çok mutlu etti beni: Kartın 5 tane step motor çıkışı var, yani 5 eksen CNC :)

Şu anda üç tanesi X, Y, ve X, bir tanesi ekstrüder, bir tane de boşta (en sağdaki). Yani buraya bir tane daha step motor bağlantısı yapıp bu yazıcıyı çok daha değişik amaçlarla kullanabileceğim. Mesela tabla üzerine bir step motor koyup, miline de bir trafo karkası bağlayıp trafo sarabilirim.
 
Yazıcıyı manuel olarak X yönünde adım attırdım ve hakkaten limit switch X hareketini durduramıyor. Kontrol kartındaki bağlandığı yeri buldum ve oradan ölçtüm limit switch çalışıyor. Biraz temizledim konnektörü ve geri taktım. Tekrar X adımlandırdım ve bu sefer çalıştı :mad:

Olan limit switch'in muhafazasına oldu. Neyse kablo bağı ile muhafazayı bağladım ve idareten yerine taktım gene. Ama o muhafazayı tekrar yazıcı ile yazdırmam gerekecek. Kendi kendini tamir ediyor olacak kerata :katil2:
 
Ama bu arada baktım diğer eksenlerde durum ne diye. Diğer eksenlerin hiçbirisinde limit switch yok. Hatta X ekseninin maksimum tarafında da limit switch yok!

Şimdi anlıyorum neden otomatik tabla terazilemesi yaparken en sağ tarafta ölçüm yaparken kafadan vurma sesinin gelmesini. Orada limit switch yok. Herhalde kontrol kartı, step motorun aşırı akım çektiğini farkedip step motora giden enerjiyi kesiyor. Yani kontrol kartını limit switch olarak kullanmışlar :)
 
Şimdi anlıyorum neden otomatik tabla terazilemesi yaparken en sağ tarafta ölçüm yaparken kafadan vurma sesinin gelmesini. Orada limit switch yok. Herhalde kontrol kartı, step motorun aşırı akım çektiğini farkedip step motora giden enerjiyi kesiyor. Yani kontrol kartını limit switch olarak kullanmışlar :)

Hocam ben bu makinayi incelemedim ama genel yapiya hakimim %99 kesinlikle orda hicbir kontrol yok. Allah ne verdiyse zorlayinca Step surucu kontrol entegresi belki akim korumaya geciyordur. Vurma sesi geldiginde step kacirma dedigimiz olay olur. Bu asamadan sonra bir sekilde calismaya devam edersen gercek koordinatlar ile yazilimdaki koordinatlar birbirini tutmaz..
 
Şimdi limit switch için yeni tutucu basıyorum, X'in maksimum tarafı için de. Ama vurmaması için limit switch'i aldım elime. Tam baskı başlarken makina X min'e doğru coşuyor. Belli bir mesafe yaklaşınca da ben limit switch'e elle basıyorum :D

Parçanın koordinat ekseni kaymış oluyor, ama gene de o yanlış sıfır noktasına göre doğru basıyor. Limit switch tutucu inşallah doğru çıkar da yerine takarım.
 
Hocam her eksen için birer tane endstop yeterli. Max taraf için endstopa gerek yok. Dilimleyici zaten maxı geçmesini engeller, dilimlemez. Tabi tabla boyutları düzgün girilmişse. İşin enteresan tarafı bugüne kadar güzel çıktılar almışsınız endstopsuz olarak. :D
 
Evet stop'u yerine taktım. Yeni bastığım limit switch tutucuyu da yerine taktım. Mevcut limit switch silikonlandığı için onu kullanmadım yeni limit switch taktım.

IMG_20200509_231041.jpg


IMG_20200509_231129.jpg
 
Hocam her eksen için birer tane endstop yeterli. Max taraf için endstopa gerek yok. Dilimleyici zaten maxı geçmesini engeller, dilimlemez. Tabi tabla boyutları düzgün girilmişse.

Max tarafa istememin sebebi otomatik tabla terazilemesi sırasında max tarafta vurması. Limitleri 300 mm olarak tanımladığım halde bu durum meydana geliyor.

İşin enteresan tarafı bugüne kadar güzel çıktılar almışsınız endstopsuz olarak. :D

Bu X min tarafındaki limit switch çalışıyordu. Bugün sorun çıkardı.
 
Eski limit switch tutucusu ile yenisinin karşılaştırması. Eskisi limit switch etrafında bir muhafaza gibiydi ve silikonla yerinde tutuluyordu (çatladığı için kablo bağı ile tutturmuştum). Yenisi L şeklinde ve limit switch üzerinde bulunan iki delik ve M2 civata ile sabitleniyor. ABS ile bastım sağlam olsun diye.

IMG_20200509_231757.jpg
 
Sanırım neden vurduğunu anladım.

IMG_20200509_232650.jpg


Burada resimde görüldüğü gibi tabla sıfırlamasını yaparken, sol taraftaki servo, oradaki probu aşağı indiriyor. Sonra da o prop, tablanın 280 koordinatına dokunuyor. Ama prop ile nozul arasında aşağı yukarı 50 mm var. Yani prob 280'e dokunurken, nozul 330 koordinatında, yani limiti aşıyor.

Bir şekilde probu nozula yaklaştırmam lazım.

Veya tabla sıfırlamasını yaparken 280'e değil de 260'a falan gitmesini sağlamam lazım. Ama bu da nasıl olur bilmiyorum. Otomatik sıfırlamak için G33 kodunu gönderiyorsun. Noktaları belirtmenin bir yolunu bilmiyorum.
 
Tamam sorunu hallettim :)

Bu yazıcının bir EEPROM sayfası var. Yüzlerce ıncık boncuk ayar var. Bu ayarların bir tanesi de "Z Probe X offset" ve bunun değeri de 50 mm idi. Ben de hiç sorgulamadım. 50 tanımladıklarına göre prob ile nozul arası 50 mm demekki diye düşündüm. Ama bugün bir gönye koydum tablaya ve tam olarak mesafeyi ölçtüm. 43 mm!

O ayarı şimdi 43 mm olarak değiştirince, 7 mm lik fark bile artık X max'a kafa atmasını engellemeye yetti.
 
Esasında o değer kritik de değil. Şu anda ölçümleri 20, 150, ve 280 noktalarında yapıyor. Ben şimdi 43 değerini 40 yapsam, bu sefer ölçümleri 17, 147, 277 noktalarında yapacak. Hiçbirşey de farketmeyecek.

Valla bu yazıcı bana 3d printer işini iyice öğretecek :katil2:
 
Config dosyasında INSET diye bir ayar var mıdır? Marlinde bu ayar mesh bed levelde kenarlardan içeri offsetler. Eğer varsa dört kenarı da offsetlemiş olur ama.
 
Bunun EEPROM sayfasında o ayar yok. Ama Marlin firmware yok bunda. Repetier Server Pro 0.93.1 var. Açık kaynak değil anladığım kadarıyla. Canımı fazla sıkarsa formatlayıp Marlin kurabilirim ama. Hiç sevmem böyle kapalı kutu şeyleri.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,926
Mesajlar
101,220
Üyeler
2,504
Son üye
yaxe22

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top