3d yazıcıda polikarbonat baskı yüzeyi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
22,138
Şu videoya rast geldim geçenlerde


Burada, 3d baskı için polikarbonat levha öneriliyor. Levhanın yüzeyini güzelce zımparalayın sonra da hiç üzerine birşey sıkmadan hem PLA hem de ABS de mükemmel yapışma sağlıyor diyor.

Bugün atölyeye gittim ve elimde bulunan 5 mm şeffaf polikarbon levhadan 32.5 x 32.5 cm bir kare kestim. Sonra da üzerini 240 kum zımpara ile iyice zımparaladım. Önce bir PLA ile bir deneyeceğim bakalım ne olacak.

IMG_20200520_172902.jpg
 
  • Beğen
Reactions: 333
Bir tek layerdan oluşan bir test çıktısı aldım. Çok aşırı kuvvetli yapışıyor polikarbona. Çıkarmak baya güç.
 
Sanırım bu polikarbona basarken yapışmayı "teşvik eden" tedbirler yerine yapışmayı "baltalayan" tedbirler almak gerekecek :) Mesela ilk layer hızı normal hızın %50 sine ayarlı. Burada amaç filament daha iyi yapışabilsin. Bakalım ilk layeri %100 hızda yapalım ne olacak :D
 
Hocam bu malzeme eğilip bükülebilen bir malzeme mi? Öyleyse çok sorun olmaz yapışması.
 
Hocam bu malzeme eğilip bükülebilen bir malzeme mi? Öyleyse çok sorun olmaz yapışması.

Şeffaf plastikten ibaret. Görünüşü akriliğin birebir aynısı. Akrilikten farkı bunun çok sağlam ve dayanıklı olması. Esnek olmasına esnek ama gene de yapışma çok kuvvetli. Basılan parçayı da kırabilir.

Biraz daha zımparalamayı deneyeceğim.
 
Tablayı ısıtıyor musunuz peki? Sıcaklığı yeterince iletiyor mu? Uzun soluklu randıman alırsanız ben de mavi bant olayından kurtulabilirim. :eek:
 
Tablayı ısıtıyor musunuz peki? Sıcaklığı yeterince iletiyor mu? Uzun soluklu randıman alırsanız ben de mavi bant olayından kurtulabilirim. :eek:

60 °C ye ayarlıyorum. Ama tabi sensörün ölçüm noktasının gördüğü sıcaklık bu. Tabla üstünü ölçmem lazım.

Hmm aslında ısıtmadan da deneyebilirim :rolleyes:
 
Pla'da sıkıntı olmaz. Abs veya petg'de de ısıtmadan tutturabilirseniz, ısıtıcı tabla olmayanların sorunu da çözülür.
 
Pla'da sıkıntı olmaz. Abs veya petg'de de ısıtmadan tutturabilirseniz, ısıtıcı tabla olmayanların sorunu da çözülür.

Malesef ABS nin mutlaka ısıtılması gerekiyor. Sadece yapışma açısından değil, büzülmeye bağlı deformasyon ve çatlama olmaması için. Yani tablayı ısıtmasan bile ortamın ısıtılması gerekiyor.
 
Katman yapışması için katkılı power absler kullanılabilir hocam. Sadece aseton buharı uygulayamazsınız. Ben uzaras pla kullanıyorum. Onda hiç tabla ısıtmayı açmadım. Düz aynanın üstüne baskı alsam bile sorun olmuyor. Ama petg için 60 derecede sürekli duruyor. Benim yazıcının dışı açık baskı alırken camı pencereyi kapatıyorum. :cheeky3:
 
BASF'in tablaya kolay yapışan bir ABS filamenti var. Ama ortamın ısıtılmasını geretirmeyen bir ABS'den haberim yok. Öyle bir ürün varsa denemek isterim :)
 
Hocam basf dediğinizin kilosu en az 300 liradır. Benim yazıcı o kadar. :D Hiç denemedim ama abs/pla karışımı olduğu söylenen kolay basım abs+lar var. Açık kasa yazıcılarda basılabiliyordu en azından ki katman ayrılması olmuyor. Elimde patlar korkusuyla hiç absye bulaşmadım ama biblo tarzı işlerde aseton buharı yapıp yüzeyi düzlemek beni cezbediyor. Ama katkılı olduğundan da aseton buharı yapılamıyor. Ayrıca Tayfun Kızıltaş İstanbul filamenti bıraktıktan sonra kolay basılabilen abs ile ilgili bir işler çeviriyordu. Bugün yarın o da piyasaya sürülür.
 
Yok hocam benim dediğim gibi değilmiş. Açık kasada basılabiliyormuş ama 260/80 derece diyor. :eek: :eek: Benim iş yine yalan oldu. Ama pla için şöyle bir şey varmış. Deneyen yok ama.
 
Aslında "3d printing nerd" diye bir youtube kanalında, aluminyum kaplı bir strafor ile yazıcı kutusu yapıyorlardı. Türkiye'de de vardır onlardan. Alıp maket bıçağı ve ince vida ile güzel bir kutu yapabilirsin :)

Isı dayanımı ve aseton cilalaması için sadece ABS mantıklı artık. Onun dışında ABS kullanmanın pek bir nedeni kalmadı günümüzde.
 
  • Beğen
Reactions: 333
Bugün polikarbonatı bir kere daha zımparaladım ve tekrar baskı almayı denedim. Baskı bitince de baya soğuttum. Ama gene de baya bir dövüştükten sonra çıkarabildim. Bu böyle olmaz, her parçayı çıkardığımda Z tablasını çok zorluyorum. polikarbonatı söküp dışarıda yapınca da tekrar Z sıfırlama gerekiyor. Bu iş böyle olmayacak.

Tekrar üzerine saç spreyi sıkılmış cama döndüm :mad:
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,050
Mesajlar
103,225
Üyeler
2,539
Son üye
tedrex

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top