5mv referans kaynağa ihtiyacım var.

kudretuzuner

Aktif Üye
Merhaba.
Çalışmada 1 mv luk veya en fazla 5 mv bir referans kaynağa ihtiyacım var. Kafamda bir türlü oluşturamadım. Nasıl elde edebilirim? Teşekkürler.

Uygulamana gore yorum yapmak daha iyi olur.

Yoksa klasik mantik 1 kac voltluk referans cipinin yuksek toleransli direnclerle yapilmis gerilim bolucuye uygulayip ardindan gurultusu ve ofseti cok az dolayisi ile pahali bir opamp ile bufferlamak cozum olabilir.

Sikintili bir is istiyorsun.

Eğer önemli olan tam 5mv olması değilde o civarda tam bildiğin bir değer olmasıysa @Mikro Step in dediği şeyi biraz daha makul komponentlerle tahminimce 5-6dolara halledersin. Yaptıktan sonra belirli bir süre çalıştırıp, hassas ve güvenilir bir ölçü aleti ile ölçüp değerini not edersin. 0.5mV altında offsetli, makul gürültülü opampları 1usd ve altına bulmak mümkün

1.024 volt gibi olabilecek en düşük voltajlı precision referans kaynağını seçip %0.1 gibi hassas dirençlerle bölmek en pratik yol olur.
bu 5 mV için gereken çıkış empedansı akımı nedir ?

aslında en kolay yolu bir smu üzerinden bu gerilimi üretmek.

Merhaba, yanıtlar için teşekkür ederim. Oldukça fikir sahibi oldum. Bir süredir, mikrovolt,milivolt seviyelerindeki sinyaller ile uğraşıyorum. Kaslardan EMG sinyallerinin RAW değerlerini aldım. proteusta simüle ettim. Fiziki olarak ta filitrelendi regüle edildi pozitif çıkışlar elde edildi. Kendimde denedim. osiloskopta sinyalleri izliyorum. 30mv ile 100mv seviyeleri var. Ortalama frekans 200 hz civarında. İsteğim bu titreşimleri TL082 ile iki sefer invert ederek volt seviyesine çıkarmaktır. TL082 giren sinyallerin tam değerlendirebilmem için bordta kurduğu basit devreye +10mv verip çıkışı tam olarak 1 volta ayarlamak istiyorum. Devreyi de kurdum ama pratikte çalışmıyor. Nerede hata yapıyor veya nereyi atlıyorum. Tekrar teşekkür ederim.

Ekler

Sinyalin AC 200Hz ise kapasitif kuplaj yap. En dusuk 20 Hz 'e gore bir sema olusturdum.
Boyle yapmakla opamp ofsetlerinden kurtulmus olursun. TL082 icin gene cift besleme kullanman gerekecek.

Mademki sinyalin 200Hz. Bu durumda AC sinyal kullanarak test et. DC hep basa dert olur.

1752008928528.png

Bir süredir, mikrovolt,milivolt seviyelerindeki sinyaller ile uğraşıyorum.
EMG sinyallerinin RAW değerlerini aldım.
Bu iş instrumental opamp için sanki. Bilemiyorum TLV082 yeter mi.

Gürültüye de bakılabilir. Opampların düşük frekanslarda gürültü seviyesi yüksekten düşüğe iner, belki o bantta düşük gürültülü opampın seçilmesi gerekebilir. Örnek gürültü grafiği tlv082 datasheet'ten:
1752035040997.png

İsteğim bu titreşimleri TL082 ile iki sefer invert ederek volt seviyesine çıkarmaktır
Sinyalin yükseltilmesi için opamp invert bağlatının kullanılması zorunlu değil. Neden invert edilmesi isteniliyor?

Çok düşük seviyeli bir AC sinyali yüksek bir kazançla yükseltmek için INAMP en uygun çözüm olur. İki tane peş peşe opamp gürültü ekler sinyale.

Ben daha önce Texas Instruments INA103 ile mikrofon preamp devresi yapmıştım. 1 mVrms mikrofon sinyalini 60 dB yükseltiyor (1000 kat!) ve hem gürültü tabanı 90 dB altı idi, hem de distorsiyon %0.05 gibi idi

INAMP ile yapılmış diferansiyel sinyal yükselteç devrelerini araştır. Sende frekans da düşük, minimal gürültü ile 1 mV un çok altında kaliteli ölçümler yapabilmen lazım.

Kaslardan EMG sinyallerinin RAW değerlerini aldım

Devreyi de kurdum ama pratikte çalışmıyor. Nerede hata yapıyor veya nereyi atlıyorum. Tekrar teşekkür ederim.

Bi devrede ilk opamp'ın kazancı 1 ikincisi ise 200'e kadar çıkabilir POT'la.
1752077939948.png

Aşağıdakı makalede EMG sinyallerin seviyesi: The amplitude range of EMG signal is 0-10 mV (+5 to -5) prior to amplification.

Devrenin testi için her hangi bir sinyal jeneratörden girişe 50 mV 100Hz sinyal sağlayarak çıkışına bakılabilir (max kazancı 200 sayarak çıkışta -+5V olmalı)..

Lakin, vücuta bağlı olan elektrotların impedansı ne kadar?
Eğer elektrot impedansı 1MOhm (atıyorum) seviyede ise ilk ompampın kazancı 0.01'e kadar düşer (yani sinyali düşürür) -
10k/(10k+1000k) < 0.01 ve ikinci opamp'ı kayda alsak son kazanç 2'i geçmez.

Bunu araştırman lazım.

Şu makaleler ilginizi çekebilir.

Belki EMG frontend için referense design bile var. ECG var diye biliyorum (chip üreticilerin sitelerinde).

emg front end reference desıgn kelmesine karşılık elde edilmiş bazı sonuçlar:

Merhaba, tahmin edemeyeceğim kadar bilgi sahibi oldum. Çalışmamın hiçbir ticari amacı yok. Sadece, yazacağım bir makalenin görsel olarak da ispatını yapmak istemekteyim. Çünkü konu bilinmekle birlikte pek ele alınmamış olduğunu fark ettim. Çalıştığım kas ŞAKAK kasıdır. Bu kas trapezoit bir yapıda olup yelpaze gibi bir
yapıya sahiptir. İnce kas demet liflerinin bir tarafı bir yerde toplanmasına karşılık diğer liflerin uçları yelpaze gibi kafatasında yaygın vaziyettir. Kasın bu yapısı ile de RAW değerlerinin tam olarak ölçülmesine pek olanak vermemektedir ve sensörlerin konumlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada benim sadece RAW değerlerini okuma ve de anlamlandırıp PC'den bargraf olarak göstermem yetecektir. Sinyal işleme gibi bir durum diş hekimlerinin alanı dışındadır. O iş Nörologların işi olup kas fizyolojisi hakkında bilgi edinebilmeleri için gereklidir. Cihazları da oldukça pahalıdır. Özetle çalışmamın tüm proteus dosyasını yolladım. Bazı teknik görselleri de paylaşayım. Meraklı arkadaşlar(özellikle biomedikalciler) in belki ilgisini çeker. Teşekkür ederim.

Ekler

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,955
Üyeler
3,184
Son üye
Bllacksea

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back