5v Tetikleyici yapmak

lolman

Yeni Üye
Merhaba. Oldukça basit bir işlem yapmak istiyorum . Röleye 5v verdiğimde diğer işlemi tetiklesin istiyorum . Rölenin diğer ucunda 12v adaptöre bağlanmış bir fan bulunuyor. Bir kaç yerde gördüm aynısını yapıyorum fakat bende işe yaramıyor acaba bağlantıda hata mı yapıyorum.

Usb den gelen +5v bacağını vcc bacağına. -5v bacağını Gnd bcağına bağladım.
Diğer bağlantılar görüldüğü gibi resimde işaretledim.

Görselde Fan ve 12v adaptörün + kısımları birbirine bağlı. Fan ve 12v adaptörün - kısımları ise rölede birleşiyor.
Ben röleye 5v elektrik verdiğim zaman bu röledeki bu - uçlar birşeşecek ve fan çalışacak. Fakat röleye elektrik verdiğimde hiçbir işlem olmuyor. Rölede hiç tık diye çalışma sesi gelmiyor. Farkı rölelerde de denedim.

66.png

Görselde Multimetre ile baktığımda no ve com girişleri röleye 5v elektrik versem de vermesem de birbiriyle hiç buluşmuyor.
com ve nc girişleri de tam tersi sürekli olarak hepsi kısa devre olarak iletişim halinde duruyor.
5v tetikleyici 2 tane farklı marka aldım. ikisi de 5v farklı bir ürün. ikisindede röle tetiklenmiyor . Röle içinden bir ses gelmiyor. 5v olarak bilgisayar usb si ve powerbank ve 5v telefon adaptörü denedim. Her iki rölede de bir sonuç alamadım.
Mutlimetre ile baktığımda no ve com bacağı birleşmiyor. 5v elektrik verdiğimde rölede sadece kırmızı ışık yanıyor

Screenshot_2.png

Elimde öyle bir röle kartı yok, ama internette baktığım zaman üç girişli olduğu görülüyor. VCC, GND, ve SIG. Sen herhalde VCC ve GND yi bağladın ama SIG boşta. SIG olanı da VCC ye bağlamayı dene.

Elimde öyle bir röle kartı yok, ama internette baktığım zaman üç girişli olduğu görülüyor. VCC, GND, ve SIG. Sen herhalde VCC ve GND yi bağladın ama SIG boşta. SIG olanı da VCC ye bağlamayı dene.
5v elektriği verdikten sonra bu ufak teli vcc ve in bacağına yada gnd ve in bacağına sırasıyla değdiriyorum hiçbir değişiklik olmuyor.

55.jpg

Vcc ve gnd yı bagladıktan sonra signal girişi ile tetikleme yapılır bu tetik role modülünün tipine göre lojik 1 ile de olabilir (yani vcc ye bağlayarak ) lojik 0 ile de olabilir (yani gnd ye bağlayarak)

Bu şekilde 5v çıkıyor bağlantımda sanırım bir hata yok. Daha sonra in yazan ucu vcc yada gnd ye bir tel ile değdiriyorum değişen birşey olmuyor

Screenshot_16.png

Multimetreyi kısa devre moduna alarak test ettiğimde bu şekilde teli lehimleme yaparsam oluyor ama bu sefer de röle amaçına uygun çalışmamış oluyor

22.png

Son düzenleme:
Sanırım sizin kartın üzerindeki transistör çalışmıyor arızalanmış.

İlk çalışmada vcc gnd uçlarını ters bağlamış olabilir misiniz?

Yapısı büyük olasılıkla aynıdır ama şemasını verdiğim modül farklı bir markaya ait olduğu için yine de ufak bir yanılma payı bırakarak söylüyorum...

Sizin, önce kartın üzerindeki devre elemanlarını gözle takip edip yukarıdaki şemaya uygunluğunu doğrulamanız gerekiyor.

Sonra, (şema ile uyuşuyorsa) devreye gerilim verilmişken, multimetre ile ve kısa devreye yol açmayacak şekilde dikkatlice çeşitli noktalarda voltaj ölçümü yapmanız lazım.

@serkan_48 'in de dediği gibi, ağırlık transistörün sağlamlığından emin olmakta.

* INPUT'a pozitif gerilim verilmişken, transistörün kollektöründe (2 nolu bacağında) GND'ye yakın,
* INPUT boşta iken ise, aynı bacakta VCC'ye yakın bir voltaj ölçmeniz gerekir.

Ayrıca, röle girişine paralel bağlı ters diyotun da sağlamlığından emin olmalısınız.

Eğer bu kontroller olumlu değilse, modül hasar görmüş olabilir.

Röle fabrikasyon hatalı mı bilmiyorum fakat vcc ucuna - gnd ucuna + bağlayınca röle normal çalıştı. Boşuna saatlerce uğraşmışım. Yardımlarınız için teşekkür ederim

Bazı adaptörlerde kablo üzerinde bir fiş/soket oluyor. O fiş ters takılı da olabilir.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,550
Üyeler
3,055
Son üye
0xyit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
Back