Epoxy yi yakmaması mümkün değil ki.Daha önce bu cihazı ve videoyu, görmemiştim.
Düşük güçle yapıyor olabilir mi?Epoxy yi yakmaması mümkün değil ki.
Bakırı yakacak ama epoxy sağlam kalacak.
Mantığıma yatmadı.
Epoxy yandığında karbonlaşıp direnç özelliği göstemeye başlar
Ben 5 wattlık laserle yeşil maskeyi yakıyorum ama bakır banamısın demiyor. Bakırı yakamayan yeşil maskenin altındaki epoxyide yakıyor. Hemde öyle böyle değil. Bu 600 watt iddiasında bide.Yakip yakmama isigin dalga boyuna daha dogrusu belli bir frekansda isiga maruz malzemenin isigi yansitmasina ya da isigi absorve etmesine bagli.
Youtube videolarinda izliyoruz, demir ustundeki pasi yakip atan lazer, insanin eline tutuldugunda hic bir sey olmuyor.
Işığın rengi taşıdığı enerjiyle alakalı. Dolayısıyla da ışık frekansı yükseldikçe enerjisi artar. X ışını bir örnektir.Isigin frekansi olmaz olur mu? Isigin rengi demek frekansi demek.
Bu makina Türkiye'den satın alınamıyor gördüğüm kadarıyla. Yurtdışından getirtebilirsin, ama o zaman bunun fiyatı 5000 dolar ise, 13000 dolara malolur.
Işığın rengi taşıdığı enerjiyle alakalı. Dolayısıyla da ışık frekansı yükseldikçe enerjisi artar. X ışını bir örnektir.
Mavi işik kırmızı ışığa kıyasla daha çok enerji barındırır ama genede bakır üzerindeki etkisi açısından hiç birşey değişmez.
Ben mavi laser kullanıyorum.
Bakıra kızıl olması hesabıyla en etkilisi de o olmalı. Belki UV bile olabilir ama bakrın metalik yansıtıcılığı maalesef çoğunu bloke ediyor.
Termal kamerayla rahat görebiliyorum. Aluminyum bakır demir (Paslı olmamak kaydıyla) termal özelliği, ışımayı ayna gibi yansıtıyor.
Bakırı yok edip epoxy ye dokunmuyor olması mümkünmü?Türkiye de birçok firma mopa laser satıyor. Özelliği mopa lazer olması. Normal galvo lazerler 20-100khz arası çalışır ve duty sabittir. Mopa ise 1-1000khz arası çalışır. Ayrıca duty değiştirilebilir. Düşük duty ile plastik epoksi gibi malzemelerde yakmadan sonuç almak mümkündür ama bu işlem malzemeye çok duyarlıdır. Yani bu videodaki gibi sonuç aldın. Elinde fr4 bitti. Gittin bir daha aldın. Fr4 ün kimyasal içeriğindeki küçük farklar büyük etkiler doğurabilir. Epoksi yanabilir. Tekrar malzemeye uygun laser parametreleri oluşturmak gerekebilir.
Aslında aynı şeyleri söylüyoruz.Isigin rengi frekansi ile orantili. Isigin sprectrum grafigine baktiginda her bir rengin dalga boyunun farkli oldugunu goreceksin.
Mesela sari isigin dalga boyu 600nm civarinda. Sari renkli isigin frekansi 3E8/600E-9 =5E14
yani 500 Bin GHz.
Enerji tabiki renkle daha dogrusu frekansla orantili
Enerji=Plank Sabiti * Frekans
Frekans arttikca enerji de artar.
mümkün ama çok zor dolayısı ile mümkün değil. Zaten bu yöntemle bu işin olmayacağını yıllardır forumda yeri geldikçe söylüyorum.Bakırı yok edip epoxy ye dokunmuyor olması mümkünmü?
Bildiğim kadarı ile lpkf bu işte tek ve kullandığı lazerin dalga boyu farklı. Yanlışım yoksa green laser olması lazım. Onun dışında izlediğimiz tüm fiber laser videolarındaki lazerlerin dalga boyu aynı. Oda 1064nm...Bir suru video izliyoruz. Enbasta da LPKF ornegi var. Cayir cayir lazerle bakiri buharlastirip PCB yapiyor.