75 kW yük elde etmek

Eğer ac akım verirseniz, elektroliz olmaz. Yani çok az olur. Elektroliz dc akımda olur. Mythbuster bunla ilgili bir bölümü var. Biri ac diğeri dc vererek hapishane demirini eritmeye çalışıyor. Tabi ki dc eritiyor.

Eğer ac akım verirseniz, elektroliz olmaz. Yani çok az olur. Elektroliz dc akımda olur. Mythbuster bunla ilgili bir bölümü var. Biri ac diğeri dc vererek hapishane demirini eritmeye çalışıyor. Tabi ki dc eritiyor.

Mythbuster daki senaryoyu bilmiyorum ama, buradaki videoda açıkça görülüyor, 100 küsür amper akım geçerken çok yüksek miktarda elektroliz meydana geliyor. Kabarcıklar da oksijen, hidrojen ve klor gazıdır. Başka oluşacak gaz yok çünkü.

Bizim Türkler için aslında çok uygun olmayan bir test. Adam ağzındaki sigara ile bu testi yaparsa, hidrojen/oksijen karışımını infilak ettirme riski var ...

400v 3 fazli bir yük bankası için yanılmıyorsam genelde savunma sanayisine teiaşa vs satış yapan bir firmadan fiyat aldığımda dalak böbrek sattıracak bir teklif almiştim amacım batarya simüle etmekti biraz daha para verir batarya alirim diye vazgeçtim. Fiyat almadığım ama daha uygun olduğunu duyduğum bir firma daha vardı eğer satın almayı düşünüyorsanız bakıp bulayım firma adını

Lazer kesim ile uzun yollar oluşturacak şekilde plakalar kestirip hava ile soğutularak kendiniz de bir yük bankası yapabilirsiniz. Çok iş diye ondan da vazgeçmiştim

Lazer kesim ile uzun yollar oluşturacak şekilde plakalar kestirip hava ile soğutularak kendiniz de bir yük bankası yapabilirsiniz. Çok iş diye ondan da vazgeçmiştim

Herhalde şöyle bir yapı tarif ediyorsun: Uygun kalınlıkta metal sacı zik zak şeklinde kesip, her köşeye de vidalı terminal bağlanabilir. Sonra da bu zik zaklar seri bağlanıp aralarından vantilatör ile hava akışı sağlanabilir. Evet bu belki de en ucuz çözüm olabilir.

Herhalde şöyle bir yapı tarif ediyorsun: Uygun kalınlıkta metal sacı zik zak şeklinde kesip, her köşeye de vidalı terminal bağlanabilir. Sonra da bu zik zaklar seri bağlanıp aralarından vantilatör ile hava akışı sağlanabilir. Evet bu belki de en ucuz çözüm olabilir.
Evet ama izolatorler de önemli kule tarzı bir yapı yapılıp sisteme sokulan hava butun yuzeylere çarpacak (mesela plakalar aynı olamayacak birbirinin negatifi 2 ceşit plaka olacak hava akarken sürekli yüzeye denk gelecek çünkü eğer aynı 2 plaka peş peşe olursa biri diğerinin gölgesinde kalır diye düşünüyorum) ve şoyle bir sıkıntı da var hava ilerledikçe ısınacak cıkışa yakın plakaları sıcaklığı çok artacak buyuzden debi yuksek olmalı ki hava cok ısınmadan sistemden atılsın yada birden cok fan ile yan yüzey komple fan yapılabilir vs daha düşünülecek çok sey var

1kW-2kW-4kW-8kW-16kW-32kW-64kW
Yük dirençleri olursa 1kW dan 127kW a kadar birer birer elde edilebiliyor. Yüksek ampere dayanıklı anahtar bulmak lazım.

1kW
2kW
3kW=1kW+2kW
4kW
5kW=4kW+1kW
6kW=4kW+2kW
7kW=4kW+2kW+1kW
...
15kW=8kW+4kW+2kW+1kW
...
63kW=32kW+16kW+8kW+4kW+2kW+1kW
...
75kW=64kW+8kW+2kW+1kW

@mechanic bu oldukça pahalıya gelir, çünkü 64 kW lık direncin 75 kW lık dirençten pek farkı olmaz. 32 kW lık direnç de oldukça kapsamlı olur. Tek büyük direnç yerine iki büyük direnç olur ve diğer dirençleri de daha hesaba katmatık.

1.5 veya 2.5 mm2 lik kabloyu 10 tur elinize sarın ve 4kW'lik rezistansa bağlayıp verin elektriği :)
75kW için rezistansı bakırdan yapıp trafo yağı içinde çalıştırsak ne olur acaba?
Yangın çıkma riskide var. :)
@Dede ye soralım. Yüksek güçlü indüksiyon ısıtıcılarında kaçlık boru kullanıyorsun? Kullandığın soğutma sıvısı ne?

Son düzenleme:
Hesaplayıcı doğru mu çalıştı bilmiyorum ama, 4 AWG (5.18 mm) çapında hava çekirdekli, tek katman bir bobin sarmak istersen, ramazan davulu gibi birşey olacak bu :D

Birden fazla katmana izin verirsen boyut küçülüyor, ama o zaman da ısıyı uzaklaştırmak çok zorlaşır.

1758028564583.png

bu daha çok petrol varili boyunda olmuş. ama hesap büyük oranda doğrudur. en azından 2 kat yapılabilir. iç ve dış kat birer yüzeyden soğuma fırsatı bulur. anladığım kadarıyla bu test 10-15 saniyelik kısa sürelerle yapılacak. ardışıl testlerde bobine soğuma vakti verilirse aşırı ısınmaz.

ama bu yapı 2 uçtan epeyce güçlü bir manyetik alan oluşturacak. etraftaki objeleri uçurup masa sandalyeyi kendine çekebilir. hatta geçmişte benzer yüksek frekanslı ve 100-200 w güçlerde manyetik alan oluşturan bir sistemde etraftaki elektronikleri bozduğunu gözlemlemiştim.
monitördeki görüntüler gidip ekran kapanıyordu. bir abimizde benzer senaryoda dükkandaki yazarkasanın mali hafızanın uçtuğunu anlatmıştı.
bunların 100-200w ile olduğunu düşünürsek, 75kw bir manyetik alanda çok eğlenceli işler olabilir.

anladığım kadarıyla bu test 10-15 saniyelik kısa sürelerle yapılacak

Bazı modellerde alarm vermeden 1 dakika %125 yük taşıdı belirtiliyor. O yüzden daha uzun süre için de planlama yapmak gerekebilir. Bakalım proje nihai hale gelsin artık bütün opsiyonları değelerndireceğim.

Ama çok faydalı bir konu oldu, herkesin fikirleri için teşekkürler!

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,279
Üyeler
3,287
Son üye
Leon74

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back