AC sinyalin DC ye dönüştürürken kullanılan filitrenin değeri

kudretuzuner

Aktif Üye
Merhaba,
Arkadaşlar elde ettiğim AC sinyali DC ye çevirdim. Linkteki "F" görselde görününen filitre bobinini nasıl hesaplanır veya ortalama kaç milihenri,nano henri...vs kullanmalıyım. Teşekkürler.

Sinyalin frekansına ve kaç hz bastırılmak istendiğine göre değerler hesaplanabilir.(transfer fonksiyonu elde edilecek, 50hz de magnitude parametrik hesaplanacak, sonra kaç db bastırılacaksa ona eşitleyip L ve C seçilecek) Sanılanın aksine 50hz lik şebekeyi doğrulttuktan sonra LC filtre kullanmak pratikte çok kolay değil, sebebi de LC değerlerini 50Hz i bastıracak değerlere getirdiğinizde pahalı hatta bazı durumlar için özel üretilmesi gereken duruma gelmesi.

Merhaba,
Arkadaşlar elde ettiğim AC sinyali DC ye çevirdim. Linkteki "F" görselde görününen filitre bobinini nasıl hesaplanır veya ortalama kaç milihenri,nano henri...vs kullanmalıyım. Teşekkürler.

kondansatörleri pratik olarak
t=saniye
R=minimum yük direnci ohm
C= konsatör farad değeri
f=frekans hertz
t=1/f
t=5.R*C
C=t/(5*R)=1/(5*f*R)

İndüktans direnci değerini ise yük direncinin R onda biri olarak seçiyorum.
Büyük seçilince voltaj düşümü oluyor.
XL=R/10
L=XL/(2*pi*f)

Not:yüksek frekanslarda R direncine eşit seçilebilir. Az sarım olunca dc direnci düşük oluyor.

Son düzenleme:
Merhaba,
Şakak kasının, kasıldığı zaman ürettiği elektriksel potansiyeli
Osiloskopta yakalayabildim. İlk çalışma olduğu için biraz parazit sinyaller var.
Bu da normaldir çünkü çalıştığım laboratuarda çok manyetik alan üreten cihazlar var.
Elektrotların doğru yerde olması sinyallerin yakalanmasında önemlidir.

Yol gösteren arkadaşlara teşekkür ederim.

Kasilma yokken ortalikta 50Hz oldugunu tahmin ettigim bir sinyal var.
Kas kasilmasindan sonra frekans yukseliyor.

Bu durum mantikli gelmedi ve bir terslik oldugunu dusunuyorum.

Merhaba,
Evet haklısınız 50hz negatif alternans düzeltilmiş görülüyor. Bu da normaldir çünkü çalıştığım laboratuarda çok manyetik alan üreten cihazlar var.
3 m ötede dışarıda kompresör, tükürük emici vakum pompası var. PC nin hemen arkasında Wi-Fi modem var. En önemlisi devre açıkta ve ÇIPLAK. Kablolar ortalıkta. Burada önemli olan probları doğru yere koymak ve sinyali yakalamaktır. Osiloskop ta antika. Gerisi kolay.

Merhaba,
Evet haklısınız 50hz negatif alternans düzeltilmiş görülüyor. Bu da normaldir çünkü çalıştığım laboratuarda çok manyetik alan üreten cihazlar var.
3 m ötede dışarıda kompresör, tükürük emici vakum pompası var. PC nin hemen arkasında Wi-Fi modem var. En önemlisi devre açıkta ve ÇIPLAK. Kablolar ortalıkta. Burada önemli olan probları doğru yere koymak ve sinyali yakalamaktır. Osiloskop ta antika. Gerisi kolay.
Sinyal filtresi için ise benim yazdıklarım yanlış.
Ben güç kaynağı için önermiştim. :(

Merhaba,
burada pi filter için hesaplayıcı var.

Anatomi vs konularda bilgim yok ama beyinden/beyincikten kasa giden sinyallerin kas hareketi ile uyumlu oldugunu dusunuyorum.

Ornegin kasa sinusel bir sinyal gidiyorsa kol da sinusel hareket etmeli. Bir insan kolunu sinusel olarak saniyede 3 kez sallasa kas civarinda yakalayacagimiz sinyal de 3Hz olmali.

Dolayisi ile vucuttan alacagimiz kas sinyallerin frekansi cok cok dusuk olmali. (Herhalde en yuksek frekansli kas sinyali kalple ilgilidir o da 1..1.5 Hz civarinda olmali)

Son düzenleme:
Anatomi vs konularda bilgim yok ama kasa giden sinyallerin kas hareketi ile uyumlu oldugunu dusunuyorum.

Ornegin kasa sinusel bir sinyal gidiyorsa kol da sinusel hareket etmeli. Bir insan kolunu sinusel olarak saniyede 3 kez sallasa kas civarinda yakalayacagimiz sinyal de 3Hz olmali.

Dolayisi ile vucuttan alacagimiz sinyallerin frekansi cok cok dusuk olmali.
Ben şakak kasına sinyal yollamıyorum, Kas kasıldığı zaman ürettiği RAW değeri alıyorum. Filitre edip osiloskopta görüyorum. Bu sinyal olabildiğince parazitten arındırılıp ADC ile dijitale çevrilecek ve PIC'in portuna girip yazılımla anlamlandırıp PC'ye data olarak yollayacağım.

Yok yanlis anlasildim. (ust mesajimi editleyerek duzeltmeye calistim) Sakak kasinin kasilmasi icin beyinden gelen sinyal basamak sinyali gibi bir sinyaldir herhalde. Dolayisi ile okuyacagin sinyal de basamak sinyali gibi bir sey olmali.

Videodan bu isi basardigin anlasiliyor fakat o yuksek frekansli sinyal kafa karistirici. Sanki analog tarafta halen duzeltilmesi gereken sorunlar var gibi.

ecg-02.gif

Ekg ile aynı yöntem ile çalışıyorsa üç adet filtre var peşpeşe.

Yok yanlis anlasildim. (ust mesajimda ediyleyerek duzeltmeye calistim) Sakak kasinin kasilmasi icin beyinden gelen sinyal basamak sinyali gibi bir sinyaldir herhalde. Dolayisi ile okuyacagin sinyal de basamak sinyali gibi bir sey olmali.

Videodan bu isi basardigin anlasiliyor fakat o yuksek frekansli sinyal kafa karistirici. Sanki analog tarafta sorun var gibi.
Şakak kası kasıldığı zaman 50-200 hz arası bir titreşim göstermekte ve 50 mikrovolt ile 4-5 milivolt arasında bir değer vermektedir. Konu ilginizi çekti ise detaylı dosya yollayabilirim. Zira birlikten kuvvet doğar. Ben amatörüm. Ben, bilgileri yere dökülmüş bir kova su gibi düşünün minicik süngerle toplaya toplaya bu sistemi geliştirdim. Ayrıca da bu konu ile ilgili Literatürde herhangi bir çalışma da göremedim veya ben bulamadım. Profesyonel EMG cihazları var tomografi cihazları da var ama ben basit 3 adet EKG probları ile bu sinyalleri parazitli de olsa yakaladım. Zira bu çalışmam projemin ikinci etabıdır. Birinci etabını burada paylaşmıştım hatırlatma bakımından tekrar paylaşayım.

Yok hocam konu cok fazla ilgimi cekmiyor. Bir zamanlar 3..4 ay kadar tibbi cihaz ureten bir firmada calismis ve ilk kez EKG cihazi ile orda tanismistim ve gorevim EKG cihazina yazilim eklentisi ile respiration monitor ozelligi katmakti.

Aradan cok uzun zaman gecti cok seyi hatirlamiyorum. Gogus kasinin hareketleri ile ilgili bilgiyi yanlis hatirlamiyorsam ham EKG sinyalinden aliyordum. EKG sinyalindeki "base line" gogus hareketiyle oynadigi icin onu cekmek yetiyordu. Cunku hastaya ayrica prob vs baglamak istemiyorduk.

Gogus kaslarinin hareketinden elde edilen sinyal de nefes alip verme frekansinda bir sinyaldi.

Son düzenleme:
open eeg ve open emg projeleri var. bu projelerde çok güzel tasarlanmış çevresel gürültüleri yok eden filtreler ve op-amp devreleri var. tekerleği yeniden keşfetmek yerine buradaki uygulamaları inceleyip devam etmek size hız kazandırır.

Open eeg, ekg diyince internete baktigimda olimex firmasinin bir kartini gordum ve fiyati da uygun.

Bu tip cok dusuk genlikli sinyallerle calisirken kartin PCB olmasi ve metal bir kutu icine konmasinda fayda var.

Linkteki kart anladigim kadariyla analog devreleri iceriyor ve buna kendi islemcini baglayabilirsin.

open eeg ve open emg projeleri var. bu projelerde çok güzel tasarlanmış çevresel gürültüleri yok eden filtreler ve op-amp devreleri var. tekerleği yeniden keşfetmek yerine buradaki uygulamaları inceleyip devam etmek size hız kazandırır.
Bu program ile analog çıkıştan direk kayıt yapılabilir mi?

Audacity, PC mikrofon girişinden kayıt yapıyor. Analog çıkışınızda izolasyon sorunu halledilditen sonra seviye düşürmek gerekir. bkz. ses kartı osiloskop devresi

Forum istatistikleri

Konular
7,557
Üyeler
3,058
Son üye
mgozalan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back