Açık Kaynak - Acil Çağrı Butonu ve Nesne Takip Cihazı

Screenshot_2023-01-18-19-08-38-838_com.google.android.apps.messaging.jpg


OTEC cihazı Loc isteğine cevap vermeye başladı.
Loc komutu ile yapılan isteğe tıklanabilir Google Maps linki şeklinde SMS ile geri dönüyor. Ayrıyeten bina içinde gpsin sağır kaldığı durumlar için GPS verisinin alındığı saat + tarihi de bildiriyor. Bu sayede en son sağlıklı GPS verisi alınmış oluyor.
Cihazın yeni açılıp sağlıklı GPS verisi alınamadığı durum için de bir senaryo eklemem gerekecek.

Donanım olarak sadece sht30 sensor kaldı. Onu da test edince şematiği güncelleyip eldeki kodlar, şematik ve pcbway sipariş linkini tekrar paylaşacağım.
 
Gelmediğin hata. Gel balkonda iki lafın belini kıralım.
 
Güzel kart oldu. Yazılımda gelişir. Fakat hazır kutu dış tasarım işi bozuyor. Yani sanki şöyle yarım kesit sabun gibi bir tasarım olsa arkası kenarlardan ışıklı filan... Tabi nasıl yapıllacak bu? Kaç tane olacak bu üründen gibi sorunlar var.
Sormayın hiç. 2mm yükseklik yüzünden pcb tasarımında 40 takla atmak zorunda kaldım. 15 gün sadece nasıl yerleşim yaparım da kutuya sığar diye kafa yordum. Ortaya bişey çıktı ama beni de benden etti.
 
Şimdilik elimde 4 adet var. Bilmiyorum başvurabileceğim yer varsa olur. Başvurabilirim.
 
Arama ve aranmaya SMS ile konum bilgisi göndermeyi de ekledim. Yakın zamanda toparlayıp şematik ve kod olarak paylaşacağım hepsini.
Sonraki adım ise esp32 versiyonu ve bu versiyonun web request işlemleri var.
Modül oldukça işlevsel oldu. Hala hatalar var ama genel olarak stabil çalışıyor.
Watchdog da eklenecek.
 
Cihazın şarjı 1 gün idare etse yeter diyordum. Çarşamba günü kutuyu kapatmıştım. Doğru dürüst de şarj etmedim. Şarj seviyesi algılayacak dirençler de takılı değil henüz. 2 gündür açık ve biraz önce attığım mesaja konum bilgisi ile döndü.
 
Son düzenleme:
https://www.pcbway.com/project/shareproject/W118076ASK81_fd_otec_r01_CADCAM_58e8c8ff.html

Projenin pcbsi yukarıdaki linkten sipariş edilebilir.

https://github.com/fidenetgaraj/OTEC

Proje kodlarını (SMS ile konum bilgisi gönderen kısma kadar) github sayfasında paylaştım. Kodlar üzerinde gelişitirilecek çok nokta var.
Örnek:
Cihazın açılışında şebeke bulması kontrol edilmiyor.
Arama ve SMS gönderiminde aynı şekilde sinyal durumu kontrol edilmiyor.
Watchdog timer eklenecek.
Sesli arama ile ilgili akustik problemi var. Karşılıklı konuşma esnasında hoparlör mikrofon arası kısa olmasından dolayı ıslık oluşuyor.
Batarya şarj durumu ve şarja takılı olma durumu kontrol edilmiyor. Pcb üzerinde direnç var sadece takılacak.)
 
Son düzenleme:
Maalesef dayanmıyor. Günlük şarj etmeyince bayılıyor ara ara.
Gerekli dirençleri ekleyip lipo batarya voltajını okuyup ona göre cihazları(GSM, GPS, sensor, ses) açıp kapamaya, LED ile bildirim vermeye başlayacağım.
Bu versiyonda esp32 yok. Rp2040 var
 
Gerek yok. Benim sistemde GSM olduğu için hem konum hem de SMS işlemleri sıkıntı değil. Asıl sıkıntı pili verimli kullanmak için feda edilebilecek şeyleri iyi konfigüre etmek
 
Bir süredir projenin web tarafına uğraşıyorum. Modeme bağlı celeron işlemcili eski bir pcye linux mint kurdum. 7/24 açık duruyor. OTEC cihazı da bu makinede çalışan flask uygulamasına istekte bulunuyor.
Web sayfası ile uğraşmak istemiyorum ama sanırım uğraşsam daha kolay olacakmış.
:du:

Sonunda OTEC cihazının aldığı konum bilgisini bu cihaz üzerinde veritabanına kaydetmeye başladım.

Bir cihaz veritabanına ulaşmaya çalıştığı zaman cihazın IMEI ve CCID numaralarıyla telegram üzerinden admin'e onay mesajı düşüyor. Eğer admin onaylarsa OTEC cihazı veritabanına konum bilgisi kaydedebiliyor.

Aynı şekilde bir kişi telegram kanalına girip /start komutu verince admin'e telegram üzerinden onay mesajı düşüyor. Bu mesaj yoluyla yeni kullanıcı admin tarafından onaylanıyor yada engelleniyor.

Onay alan kullanıcı hem veritabanındaki cihazları hem de cihazların konum /zaman bilgilerini görebiliyor.

Konum zaman bilgileri google maps linki şeklinde erişilebiliyor. Telegram üzerinden linke tıklayınca Google Mapse geçip haritada yer görülebiliyor.

Projede eksik kalan 2 nokta kaldı.
1: Batarya seviyesine göre Gsm modül, GPS'in kapatılmasına ve uyku durumuna geçilmesine karar vermek
2: Sıcaklık nem sensörü verilerini sunucuya upload etme ve SMS ile bunun kontrolünü yapmak.

Bunlar bittikten sonra sırada ise ESP32 çipli OTEC2 cihazı tasarımı var. 1 ay içinde pcbyi tasarlayıp ürettirmeyi hedefliyorum.
 
Ben bu projenin pratikte nasıl kullanılacağını tam anlayamadım. Ancak aklıma şöyle bir fikir geldi. Yaşlı ve yanlız yaşayanlar için hatırlatıcı/ kontrol edici olarak kullanılabilir. Mesela ilaç saatinde sesli uyarı verir. Kullanıcı ilacını hatırlar uyarıyı susturmak için butana basar butona basılmaz ise kayıtlı numaralara durumu raporlar.
İlaç olmasa bile belli periyotlar butona basması talep edilebilir. Butona basılmaz ise sıkıntılı bir durum olduğu düşünür ve otomatik arama yapar.
 
Çocuk korktuğu anda butona basıp anne babasıyla görüşebilir. Anne-baba da konumunu öğrenip çocukla sesli görüşüp onu sakinleştirebilir.

Alzaymır hastaları içinse anlık yer tespiti yapılabilir
 

Forum istatistikleri

Konular
5,788
Mesajlar
99,013
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top