Araç arıza tespit cihazı önerisi ?

cihazı bilmiyorum ama tavsiyem şu. otomotiv sektöründe bu tip cihazların yazılımlarıda genellikle trojan var. satıcının kurulum kılavuzunda virüs korumayı kapatın gibi ibareler varsa kesinlikle uymayın. ya sanal makinaya sandbox içinde kurun ya da bir yerden hazır imaj bulup onu çalıştırın.

Arkadaşlar, motosiklet ve araçlarda can hattını dinleyip, veri paketlerinin akışını canlı ve off-line olarak görebileceğim, analiz edebileceğim cihaz önerisi olan var mı?

Kaliteli cihaz almak istiyorum.

Can-fd destekli stm nucleo serisi ile araç motorunun o anlık stop/çalışma durumunu, hız, rpm gibi basit birkaç bilgisini öğrenmek istiyorum. Yüksek hızlı ve kapasiteli bilgi almaya ihtiyacım yok. Ancak, görsel okuma kolaylığı açısından aşağıdaki OBDLink MX+ serisini, data çerçevelerini detaylı ve bit bazında görebilmek için de Usb to Can Analyzer cihazını almak istedim.

Her iki cihazı sipariş etmek üzereyim.

Görüş ve önerilerinizi belirtebilirsiniz.

iş makinalarının can hattı için şu cihazı kullanıyorum, can FD versiyonu da var. türkiyede samm marketden almıştım. 2 kanal olması güzel can testi yaparken bir kanaldan üretip diğerinden capture edebiliyorsun.

bahsettiğin devir, motor ısısı gibi bilgileri nasıl decode edeceğine şuaradan ulaşabilirsin.

iş makinalarının can hattı için şu cihazı kullanıyorum, can FD versiyonu da var. türkiyede samm marketden almıştım. 2 kanal olması güzel can testi yaparken bir kanaldan üretip diğerinden capture edebiliyorsun.

bahsettiğin devir, motor ısısı gibi bilgileri nasıl decode edeceğine şuaradan ulaşabilirsin.

@czorgormez siyah ve kırmızı can adaptör arasındaki fark nedir? Daha doğrusu siyah olanda hem protokol fazla hem de daha ucuz. Bu aklımı karıştırdı.

Kırmızı ve pahalı olan için
1764319914135.png

Siyah olan için
1764319963721.png

İzolasyon voltajları, Desteklenen Hız ve Protokoller, Çerçeve sayma ve kayıt sayısı farklı olarak gördüm. Hız bilgisini işaretlemeyi unutmuşum. :kafa_samar: :kafa_samar:

Bu cihazı almayı düşünüyorum. Anladığım kadarıyla obd veri paketlerini okuyabiliyor, ama can çerçevelerini okuyamıyor, ayrıca can analiz cihazı da almam gerekecek. Protokol benzerliklerini, farklılık amaçlarını net olarak bilmiyorum. CAN ve OBD2 kavramlarını ilk defa gerçek ortamda kullanacağım, işleyiş şekillerini bilmediğim sistem. AI desteğiyle ilerleyeceğim.

Bu arada aracın can hattına bağlanacak olan modül yolda.
Kaliteli ve galvanik izolasyonlu bu modül stm32g431 (can) 'e bağlanacak. Can hattını kullanacak. Obd 2 protokolü üzerinden araçtan basit bilgiler almayı denicem.

stm32g431 -->izolasyonlu_can_modülü-->araç_can_hattı (haberleşme obd2 protokolü ile yapılacak ve gözlemleri yukarıda linkini attığım obdlinkmx+ ile yapmayı düşünüyorum).

Ürün gümrükte büyük ihtimal takılacak, ya yüksek bedel çıkacak ya da geri dönecek ve param uçacak. Türkiye distribütörü de yok firmanın, farnell, digikey gibi yerlerde de görünmüyor.

Son düzenleme:
bu obdlinke ihtiyacın yok. bu elm327 olarak bilinen cihazın yüksek kalite bir replikası. verileri paketleyip bluetooth ile pcye atıyor. asıl yorumlayıcı pc tarafında. bunun yerine ucuz mavi kutulardan alsan da istediğin temel verilere ulaşırsın aynı şey.

o arkada uyumludur dediği yazılımlar önemli. forscan, carista, bimmer code vs. bu cihazı aldığında bir de bu yazılımlardan birini de alman gerekecek. bir kontrol et aynı yazılımların bahsettiğim ELM327 ile de çalışıyor olması lazım.

obd bir sistemin adı (on board diagnostic) J1939 ise bu sistemin üzerinde üreticilerin standartlaştığı veri formatı.
aslında basit. canbus hattını 125 ya da 250 khz hızında dinliyorsun oradan gelen veri paketlerinden bir kısmı şifreli. bir kısmı ecular arası internal mesajlar. geri kalanlar içinde de senin aradığın motor devri, akü voltajı vs. gibi bilgiler var. tüm j1939 framelerini decode etmek zorunda değilsin. oradan istediğin PGN leri seçip bu paketlerin içinde ilgili byteları ayıklar ve dönüşümünü yapıp gerçek veriye ulaşabilirsin.

eger arıza kodlarına (DTC - diagnostic trouble codes) ulaşmak istiyorsan genelde her üreticinin farklı bir formatı var.

eğer tam kapsamlı ve üreticinin tüm bilgilerine ulaşacak bir cihaz arıyorsan delphi DS150E klonu bir cihaz almalısın. ancak bu cihazın yanında gelen ve internetde bulacağın tüm yazılımlar trojanlı. bu yüzden hazır yazılımlı sanal makina imajı bulup oradan çalıştırmalısın. ya da başka hiçbir işe kullanmayacağın bir laptop da olur.

Son düzenleme:
aslında pahalı sayılmaz. bu işin en bilinen cihazı peak firmasının pcan ürünü 250 euro yurtdışı fiyatı var. gümrüğü-ithalatı-kdv derken 400-500 euro olur.

@czorgormez hocam, elm327 ye güvenmiyorum. Tutarsız yorumlar okuyorum.

Öte yandan mx+ da pahalı, gümrük sorunu olmasa hemen sipariş verecektim. Kaliteli cihaza benziyor. 100usd lik bir cihazın 10usd lik bir cihaza göre farkı olmalı.

Yorumlayıcı programları da deneyeceğim cihaz gelince, en idealini kullanacağım sonra da.

Forum istatistikleri

Konular
8,603
Üyeler
3,420
Son üye
Code

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back