Arba Park Sensörü Çalışma Prensibi

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Netten sadece göz olarak park sensörü aldım.
Amacım bunu Arduino ile programlayıp kullanmak. Ama nette yaptığım araştırmalarda pek bir bilgi bulamadım.
Genelde bu sensörlerin 3 pinlireri ili karşılaşıyorum nette. +, - ve Data pini olarak karşıma çıkıyor.
Ama benim aldığım 2 pinli. Bunu ne şekilde kullanmak lazım bilemedim. Konu hakkında bilgisi olan var mı?

park-sensoru-gozu.jpg

Netten sadece göz olarak park sensörü aldım.
Amacım bunu Arduino ile programlayıp kullanmak. Ama nette yaptığım araştırmalarda pek bir bilgi bulamadım.
Genelde bu sensörlerin 3 pinlireri ili karşılaşıyorum nette. +, - ve Data pini olarak karşıma çıkıyor.
Ama benim aldığım 2 pinli. Bunu ne şekilde kullanmak lazım bilemedim. Konu hakkında bilgisi olan var mı?

18520 eklentisine bak
Abi besleme verip data pinine osiloskopla bakabilir misin? Belki PWM veriyor olabilir.

Çok spesifik bir devre. Bu kadar karmaşık olmasına gerek yok. Bana 1-0 lazım her zamanki gibi.
bence kullanmak için bu devre şart.
zaten çıkışın 1-0 olacak ama elindeki modül sadece ultrasonik kafa bence ona frekans verecek ve verdiği frekans'da dönüş alıp almadığına bakacak bir devre lazım.

Ne olup bittiğini anlamak adına bir tanesini söktüm. Kablonun birinde dış metal kasaya temas eden yarım daire şeklinde bir tel var. Diğerinde de sensörün en ucuna giden ince bir tel.
Görünüşe bu kapasitif bir sensör. Buna göre bir devre yapmak lazım.

20220727_103757.jpg

20220727_103727.jpg

20220727_104221.jpg

Ne olup bittiğini anlamak adına bir tanesini söktüm. Kablonun birinde dış metal kasaya temas eden yarım daire şeklinde bir tel var. Diğerinde de sensörün en ucuna giden ince bir tel.
Görünüşe bu kapasitif bir sensör. Buna göre bşr devre yapmak lazım.

18522 eklentisine bak

18521 eklentisine bak

18523 eklentisine bak
bu kapasitif sensör değil ultrasonik horn deniyor ultrasonik ses yayıyor ve yayılan ses varsa frekans çıkarıyor ona göre.

bu kapasitif sensör değil ultrasonik horn deniyor ultrasonik ses yayıyor ve yayılan ses varsa frekans çıkarıyor ona göre.
O zaman üzerinde hem alıcı hem verici olması gerekmiyor mu?

download.jpg

Burdaki devrenin benzerini kurman lazım.
Burada 2 tane horn var birini ses yaysın diye koymuş diğerini'de dinlesin diye aynı aslında bu hornlar daha rahat okumak için ve insan kfasındaki göz düzenini oluşturmak için 2tane kullanmışlar uğraşılırsa tek horn ile hem ses yayma hemde dinleme yapılır.

O zaman üzerinde hem alıcı hem verici olması gerekmiyor mu?
İçinde piezo bir malzeme var bildiğim kadarıyla.
Bu piezo malzeme elektrik aldığında'da titreşiyor dışarıdan gelen seslere göre de titreşiyor.

Bu sayede aynı horn hem alıcı hem verici olabiliyor aslında bu düzende alıcı-verici tabiri doğru değil ama diyebilriiz.

Bununla modüle bir sinyal gönderip aynı sensör ile sinyali ses hızınında altında dinlemeye alıyorsun. Karşıdan yansıyan ses sinyali bu piezo sensör tarafından alınıyor. Giden sinyal ile gelen sinyal arasındaki farka göre mesafeyi hesaplatıyorsun.

100 lira vermek yerine antalyadaki elektronikçilerden 20 liraya falan hcsr-04 alırsın abi hazır devresi kurulu 4 kablo ile rahat bağlantı yaparsın

Benim verdiğim IR verici'de iş görmedi mi abi.
Aslında kaliteli o denemediysen denemeni tavsiye ederim.
Onu daha denemedim. Amacım tek parça bir sistem yapmak. O yüzden sensör ile uğraşıyorum.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,870
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back