Azmine hayranım. Bir kumbara için bu kadar uğraştın. Ben olsam çoktan kenara atmıştım
Teşekkürler abi. Bundan sonra para ve benzeri cisimleri iletken olarak kullanmamak gibi iyi bir bilgi edindim ve başkalarının da umarım bu konuya ulaşıp boşuna uğraşmamaları için kaynak oluşturmuş oldum.

Aslında 1-2 seçenek daha var ama benim boyumu aşan durumlar. Bunlar altın ve gümüş. Bu iki maddenin iletkenlikleri iyi olduğu için deneme şansım olsaydı belki iş görürlerdi. Tabi iletkenliği yine para sağlayacağı için denemeden emin olmak mümkün değil.

Ama tabi daha bitmedi. Birkaç tane sensör alıp devam edeceğim bu konuya.

@Gokrtl , ldr ile kaydırmadan okumaları başarılı yaptıysan;

Ana kanal da parayı servo ile durdur. Ldr ile oku sonra parayı serbest bırak. Hani çok hızlı okuyamıyorum diyorsun ya. Boyle okursa hız olayı önemsiz olur.
Evet sensör yerine ldr de yerleştirip deneyebilirim. 4 bacaklı sensör kullanmaktansa 2 bacaklı ldr kullanmak daha mantıklı olur. Bakalım zaman ne gösterecek.

Aynen dediğin gibi Gökhan. Birisinin sana "bu iş şundan bundan dolayı olmaz" demesi başka, senin onu yapıp da neden olmadığını görmen bambaşka. Bu şekilde bir iş derinlemesine öğrenilir, ezbere kulaktan dolma bilgilerle değil.

Gümüş ile sonuç çok değişmez. Dünyanın en iyi iletkeni olduğu halde onun da yüzeyi korozyon yapar. Altın durumu iyileştirir ama %100 sonuç gene vermez çünkü bu sefer paranın yüzeyindeki korozyon teması engelleyebilir.

Bir diğer seçenek voltaja abanabilirsin :) İki terminal ucuna 300 VDC verirsen korozyon morozyon farketmez. Gerekirse ARK YAPIP gene temas sağlanır :katil2:

Bir diğer seçenek voltaja abanabilirsin :) İki terminal ucuna 300 VDC verirsen korozyon morozyon farketmez. Gerekirse ARK YAPIP gene temas sağlanır :katil2:
Küçük bir proje için gereksiz bir enerji olmasa güzel fikir aslında :D

Sonunda başarılı bir sonuca ulaştık. Bundan sonrası toplama, kutulama, montaj ve makyaj :)
Yalnız bir noktaya değinicem. Sevgili forum üyelerimizden Deniz Baykal'ın da ( :katil2: ) dediği gibi 1 tane ldr ve 1 tane servo ile de bu işin çözüme ulaşma ihtimali vardı. Parayı ldr önünde servo ile durdurup boyutuna göre değişen analog okuma rakamlarını tespit ettikten sonra yine servo ile salabilirdik. Burada benim kafama takılan en önemli husus 5 kuruş ile 10 kuruş arasında 1mm fark var. Acaba ldr bunu ayırt edebilir mi? Bunun sonucunu öğrenmek isterdim gerçekten ama mekanizma çizip basmaktan filamentim yarıya indi artık.

Abi Deniz Baykal kim ya... Yaktın beni @taydin.

:D
Bu durumdan kurtulmanın yolunu açıklıyorum. Nick'inin altında "moderatör" yazıyor. Oraya gerçek ismini yaz ve bu durumu zamana bırak. Yeni üyeler sana ismin ile hitap edeceklerdir zamanla :D

Sonunda başarılı bir sonuca ulaştık. Bundan sonrası toplama, kutulama, montaj ve makyaj :)
Yalnız bir noktaya değinicem. Sevgili forum üyelerimizden Deniz Baykal'ın da ( :katil2: ) dediği gibi 1 tane ldr ve 1 tane servo ile de bu işin çözüme ulaşma ihtimali vardı. Parayı ldr önünde servo ile durdurup boyutuna göre değişen analog okuma rakamlarını tespit ettikten sonra yine servo ile salabilirdik. Burada benim kafama takılan en önemli husus 5 kuruş ile 10 kuruş arasında 1mm fark var. Acaba ldr bunu ayırt edebilir mi? Bunun sonucunu öğrenmek isterdim gerçekten ama mekanizma çizip basmaktan filamentim yarıya indi artık.

Merhaba. Neden servo kullanıyorsunuz. Doğrudan LDR'nin öndünden düştüğünde okumada problem ne oldu? Bir komparatör kullanıp uygun bir histeresis ile temiz bir sinyal alabilirsiniz gibi geliyor bana.

Merhaba. Neden servo kullanıyorsunuz. Doğrudan LDR'nin öndünden düştüğünde okumada problem ne oldu? Bir komparatör kullanıp uygun bir histeresis ile temiz bir sinyal alabilirsiniz gibi geliyor bana.
Ben biraz acemiyim. Bu yüzden 15 sayfa sürdü bu konu. :)
Geçtiğimiz sayfalarda 10'a yakın teknik denedim. Sonuca ulaşamadım. Sizin sorunuza gelince para ldr nin önünden hızlıca geçtiği için ve diğer para hesaplama, pil ölçer gibi kodlar loop döngüsü içinde döndüğü için sağlıklı bir okuma yapmayı başaramadım. Muhtemelen benim beceriksizliğimdendir. Son çare bu attığım son videodaki gibi parayı ldr üzerinde bekletip uygun değere düştüğünde servoyu çalıştırmak oldu.
Aslında dediğim gibi daha fazla kurcalayabilirim ama masraftan kaçınıyorum. Çünkü yarım top filament harcadım mekanizmalar için.

Bir dahaki projen daha elle tutulur bir şey olur. Belki başta daha iyi iş planı yaparsın.
Eğer hobi olarak devam etmeyeceksek "iş planı" denen şeyi mutlaka yapmak gerekiyor.
Abi benimki hobiden öteye geçmez. Hem ticari kabiliyetim yok hem de aynısından birtane daha yap desen gönlüm geçmiş olduğundan üşenirim yapmaya.

Bunun mantığını anlayan var mı?
Parayı servo ile ikikere kısa kısa hareket ettirip üçüncüye düşürüyor ve para tanımlanmış oluyor.

Her hareket ettiğinde alttaki ışık geçiyor mu diye bakıyor. Hareket miktarı paraların boyutuna göre geçebileceği kadar boşluk... Aslında senin paraları ayıran boşluklar gibi, her para için belirli bir miktar boşluk açıyor, geçti mi diye bakıyor.

Buradaki if bloğunda herhangi bir koşul karşılandığında döngü o koşul içinde kalıyor. Ben loopun başına dönmesini istiyorum.
Mesela 1 lira attım koşul sağlandıktan sonra gerekli işlemi yapıp servoyu beklemesi gereken konuma çekiyorum. Peşinden 50kuruş attığım da sanki 1 lira atmışım gibi sayıp sayıp başa dönüyor.

C:
if (ldr_oku == 0) {
    myservo.write(adim);
    Serial.println(adim);
    adim++;
    delay(500);
    if (adim == 146) {
      para = 1.00;
      Serial.println(para);
      adim = 106;
    } else if (adim == 135) {
      para = 0.50;
      Serial.println(para);
      adim = 106;
    } else if (adim == 124) {
      para = 0.25;
      Serial.println(para);
      adim = 106;
    } else if (adim == 117) {
      para = 0.10;
      Serial.println(para);
      adim = 106;
    } else if (adim == 113) {
      para = 0.05;
      Serial.println(para);
      adim = 106;
    }
  } else {
    myservo.write(105);
  }

Kodun tamamını göndersene @Gokrtl. Bu halinden çok bir şey anlaşılmıyor.
C:
#include <Servo.h>

Servo myservo;
#define ldr A0
int lldr = 0;
int adim = 106;
float para = 0.00;
void setup()
{
  Serial.begin(115200);
  myservo.attach(12);

pinMode(ldr, INPUT);

myservo.write(105);
}

void loop()
{
  lldr = analogRead(ldr);

int ldr_oku = map(lldr, 0, 800, 0, 1);

if (ldr_oku == 0) {
    myservo.write(adim);
    Serial.println(adim);
    adim++;
    delay(500);
    if (adim == 146) {
      para = 1.00;
      Serial.println(para);
      adim = 106;
    } else if (adim == 135) {
      para = 0.50;
      Serial.println(para);
      adim = 106;
    } else if (adim == 124) {
      para = 0.25;
      Serial.println(para);
      adim = 106;
    } else if (adim == 117) {
      para = 0.10;
      Serial.println(para);
      adim = 106;
    } else if (adim == 113) {
      para = 0.05;
      Serial.println(para);
      adim = 106;
    }
  } else {
    myservo.write(105);
  }
}

Sorunu anlayamadım. Fakat şöyle bir gariplik var bu kod 1 TL'yi 20 sn de ancak anlayabilir. Neredeyse yarım dakika, bu süre çok uzun değil mi?

İlk "adım" değerini 106 olarak tanımlamışsın. Bunu 146'ya çıkartmak için 40 kere 500 ms bekliyorsun. Bu da 20 saniye yapar.

delay(500);

Sorunu anlayamadım. Fakat şöyle bir gariplik var bu kod 1 TL'yi 20 sn de ancak anlayabilir. Neredeyse yarım dakika, bu süre çok uzun değil mi?

İlk "adım" değerini 106 olarak tanımlamışsın. Bunu 146'ya çıkartmak için 40 kere 500 ms bekliyorsun. Bu da 20 saniye yapar.

delay(500);
Ben onu adımları rahat sayabilmek için 500 yaptım. Sorunu çözdüğümde düşüreceğim.
Sorunu bende anlamadım bir türlü. Yarın sakin kafa ile bir daha bakacağım.

Döngü boyunca ldr_oku hep 0 olsa bile adım değişkeni hiç bir zaman 113 den büyük olamaz.
Ne atılırsa atılsın hep 5 kuruş sayar.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back