Buna bir bakayım abi. Mantığı anladım. Yaparken de nasıl yapacağımı anlarsam hallederiz.Olay süre falan değil. Fazla karmaşıklaştırmamak lazım. Her para için farklı bir eşik değeri aşılacak, sadece buna bakmak yeterli. Süre önemli değil, para hızlı da geçse yavaş da geçse eşik fazla değişmez.
Gökhan, artık osiloskop olduğuna göre elindeki LDR nin tepki süresini ölçebilirsin Bir LED'ye kare dalga ver ve LDR ile oluşturduğun gerilim bölücünün uçlarındaki gerilimi görüntüle. Benim internetten baktığım kadarıyla ortalama 30 ms lik tepki süresi var. Yani saniyede 33 taneden daha az para geçiyorsa yakalama şansın var
Peki darphaneden yeni çıkmış 1 kuruşu 50 kuruş diye algılayamazmı (Daha parlak diye) yada biraz kirli elli kuruşu 10 kuruş falan?. Her para için farklı bir eşik değeri aşılacak, sadece buna bakmak yeterli. Süre önemli değil, para hızlı da geçse yavaş da geçse eşik fazla değişmez.
Peki darphaneden yeni çıkmış 1 kuruşu 50 kuruş diye algılayamazmı (Daha parlak diye) yada biraz kirli elli kuruşu 10 kuruş falan?
Bunu nasıl aşacaksın?
Ben bozuk parayı aşşağı düşerken de algılattırabilirim (yerçekimi ivmesi 9,8 m/sn2) dir ona kimse müdahale edemez
Tamam Arduino var LDR ve LED de var .Dene bakalım en uygun şartlarda 50 kuruş 10 kuruş 1 tl için ne kadar fark olacak.
Hepimiz şu an bunu yapmaya çalışıyoruz. Nasıl yapacaksın, somut çözüm lazım?Ben bozuk parayı aşşağı düşerken de algılattırabilirim (yerçekimi ivmesi 9,8 m/sn2) dir ona kimse müdahale edemez
Hepimiz şu an bunu yapmaya çalışıyoruz. Nasıl yapacaksın, somut çözüm lazım?
Örnek
Hindistanlı çocuk yerçekimi ivmesini ölçmüş Sizde mesafe sabit olduğundan en uzun süren düşme için en büyük çaplı para olduğunu anlayacaksınız
Bu benzeri bir örnek.1 cm lik parçada 100 cm lik parçada aynı anda düşer ama sensörün önünde biri 1 sn lik kesinti oluştururken ,öbürü 4 sn lik ışık kesilmesine sebep olurBüyük para da küçük para da tam olarak aynı zamanda düşer. Kütle, düşme süresini etkilemez. Yani sürtünmeyi hesaba katmazsan, 10 mm lik çelik bilya ile 1 tonluk gülle aynı yükseklikten yanyana bırakılırsa aynı sürede düşer.
Benim evde çocuk için aldığım 100TL oyuncak banka da bu işi çözmüş. Buradaki olay kimin çözdüğü ile ilgili değil, deneyimle ilgili. Senin çözümün ne? derken ki alt metin bu tarz bir açılım...Hindistanlı çocuk yerçekimi ivmesini ölçmüş Sizde mesafe sabit olduğundan en uzun süren düşme için en büyük çaplı para olduğunu anlayacaksınız
Küçük paralar için belki led parlaklığı önemli olabilir ama 1tl ldr nin bulunduğu deliği tam kapatıyor. Minicik sızmalar olsa bile ldr nin büyük seğişim yakalaması lazım.Buradaki led ldr ikilisinde omajin cok dusmemesi
Ledin cok parlak yaniyor olmasi veya isik kaçakları olabilir mi?
Peki led ldr ikilisi yerine aşağıdaki gibi bir sensor kullansak nasil olur?
6637 eklentisine bak
Büyük para da küçük para da tam olarak aynı zamanda düşer. Kütle, düşme süresini etkilemez. Yani sürtünmeyi hesaba katmazsan, 10 mm lik çelik bilya ile 1 tonluk gülle aynı yükseklikten yanyana bırakılırsa aynı sürede düşer.
Ben zaten mantığını anlatmaya çalışıyorum.Mevcut yapılmış tasarımları incelemek güzel ve faydalı, ama bir proje yapılacaksa, başkasının yaptığının aynısını hemen alıp yapıvermek yerine, mantığını anlayıp kendin sıfırdan sana özgün olanını yapmak daha iyidir. Ancak böyle işi derinlemesine öğrenirsin.
Ben zaten mantığını anlatmaya çalışıyorum.
Yoksa programını yazmak çok zor değildir.
Arduino da interrupt nasıl kullanılır Timer nasıl kullanılır bimiyorum ama interrupt ın ve timer ın ne olduğunu biliyorum
Sende osiloskop yok mu, ölçsene?Denedim 5 farklı madeni para geçişi sırasında komple ldr direnci 779 ile 776 arasında oynadığı için sağlıklı bir aralıkta tespit yapamadım.
Anlamadımki delay koyunca beklediği için yakalayamıyoruz, delay koymayınca çok hızlı akış olduğu için okuyamıyoruz. Nasıl olacak bu iş?
Bi eve geçeyim de ölçecem inşallah. Hoş nasıl ölçecem, ekranda gördüğümü nasıl yorumlayacağım bilmiyorum ya. Akşam ola hayrola.Sende osiloskop yok mu, ölçsene?
Diyelim ki para yokken, delik tam aydınlıkken LDR sabit 5V veriyor. Osiloskopun trigger seviyesini bu 5V'un tam altına koyarsan (4.9 gibi) ve single moduna alırsan sinyal tam o trigger seviyesinden geçerken yakalanır. Eğer single seçmezsen her yakaladığını ekrana basar ve kafa karıştırır, seçersen ilk yakaladığını ekrana basar ve donar.Bi eve geçeyim de ölçecem inşallah. Hoş nasıl ölçecem, ekranda gördüğümü nasıl yorumlayacağım bilmiyorum ya. Akşam ola hayrola.