Bu tarz işlerde Her zaman osilaskobun - ucunu gnd ye +ucunu inputa bağla.

Nanonun üzerindeki regülatörü bozulmuş.

Kondansatörü abart 100uf bağla.

Kesme (interupt) daha doğru bir yöntem ama arduinoda iki adet dış kesme var.

Bu tarz işlerde Her zaman osilaskobun - ucunu gnd ye +ucunu inputa bağla.

Nanonun üzerindeki regülatörü bozulmuş.

Kondansatörü abart 100uf bağla.

Kesme (interupt) daha doğru bir yöntem ama arduinoda iki adet dış kesme var.
Regülatör bozulsa vin girişi de çalışmazdı. Muhtemelen CH340 entegreyi bozdu. Şu anda elimde başka nano olmadığından önümüzdeki ay devam edeceğim inşallah projeye.

Istersen o bozuk nanoları pileri gönder burada canlandırmaya çalışayım. Bende CH340 var, pi'nin regülatörlerinden de var.

Sen gel önceki mesajlarda yazdığım ldr fikrini düşün. çalışmaz ise karışmam ama :cheeky1:
5 kuruş ile 10 kuruş arasında 2mm boy farkı var. Mantıken bu ikisini ldr ile ayırt etmek imkansız gibi geliyor bana. Sen evde dene yaptım oluyor dersen bende yapıcam söz sana :D

Istersen o bozuk nanoları pileri gönder burada canlandırmaya çalışayım. Bende CH340 var, pi'nin regülatörlerinden de var.
Abi kargoya ödeyeceğimiz paranın yarısı ile o çipleri ben de sipariş edip değiştirebilirim. Hemde smd değiştirme konusunda tecrübe edinmiş olurum. Yaktığım prominin regülatörünü bir ara sipariş etmiştim zaten. Sonradan prominin diyotunu da yaktım :D Bir ara diyot ile ch340'ı da sipariş ederim. Desteğin için teşekkür ederim.

5 kuruş ile 10 kuruş arasında 2mm boy farkı var. Mantıken bu ikisini ldr ile ayırt etmek imkansız gibi geliyor bana. Sen evde dene yaptım oluyor dersen bende yapıcam söz sana :D

LDR üzerine düşen ışık miktarında ölçülebilecek bir fark oluşur bence. Önemli olan paranın geçtiği yerin dışarıdan ışık almaması ve içeriden sabit bir ışık kaynağı ile aydınlatılması.

LDR üzerine düşen ışık miktarında ölçülebilecek bir fark oluşur bence. Önemli olan paranın geçtiği yerin dışarıdan ışık almaması ve içeriden sabit bir ışık kaynağı ile aydınlatılması.
Abi parayı dik atıp ldr önünden yuvarlanmasını sağlamak için çok dar bir aralık olması lazım(paranın yan devrilmemesi yada biraz da olsa yamulmaması gerek) bunkadar dar aralığa ldr mekanizmasını nasıl yerleştireceğim? Ldr yi alta koyup parayı yatık şekilde kaydırsam daha mantıklı olur ama bu seferde aralığı 1tl ye göre açmalıyım. Öyle oluncada 5 kuruş için alan çok geniş oluyor. Sağa ve sola kayarsa ldr yanlış ölçüm yapabilir.

Abi parayı dik atıp ldr önünden yuvarlanmasını sağlamak için çok dar bir aralık olması lazım(paranın yan devrilmemesi yada biraz da olsa yamulmaması gerek) bunkadar dar aralığa ldr mekanizmasını nasıl yerleştireceğim? Ldr yi alta koyup parayı yatık şekilde kaydırsam daha mantıklı olur ama bu seferde aralığı 1tl ye göre açmalıyım. Öyle oluncada 5 kuruş için alan çok geniş oluyor. Sağa ve sola kayarsa ldr yanlış ölçüm yapabilir.

45 derece yuvarlayacan tüm paraların bir tarafı aynı yerden geçecek

@Endorfin35+ senin dediğine göre ldrleri üst üste koymanın imkanı yok. Resimdeki gibi dağıtarak koysak birbirlerinin alanlarına giriyorlar. 1TL attığımızda bütün ldr lerin önünden geçecek.
endorfin.jpg

@taydin abinin dediği gibi yapsak 25 kuruş ve sonrası ldr leri tamamen kapatıyor. Ldr yi yukarı kaydırsak bu sefer de 5-10 kuruşlar yetişemiyor.
taydin.jpg

45 derece açılı da koysak olurunu göremedim - anlayamadım. Kafama bir şekilde otursa deneyeceğim. Üşenmeyen grafikle anlatsın benim kafa kalın kusuruma bakmayın :D
PhotoShop PSD dosyasını da ekledim. İndirip istediğiniz gibi ldr dizaynı yapabilirsiniz.

Ekler

• para.zip
    200.6 KB · Görüntüleme: 107
1 TL nin minimum boşlukla geçeceği bir kanal yapıyorsun. Kanalın bir yerine de delik açıyorsun. Deliğin bir tarafında parlak bir LED diğer tarafında da LDR koyuyorsun ve bu düzeneğin de dışarıdan ışık almamasını sağlıyorsun.

Eğer 1 TL geçerse LDR minimum ışık alacak. Diğer daha küçük paralar geçerse LDR daha fazla ışık alacak. Arduino ADC'si 10 bitlik olduğuna göre 1024 tane farklı ışık seviyesi algılamak mümkün, bence paralar arasındaki fark en az 50 gibi bir rakama tekabül eder (muhtemelen daha fazla).

1 TL nin minimum boşlukla geçeceği bir kanal yapıyorsun. Kanalın bir yerine de delik açıyorsun. Deliğin bir tarafında parlak bir LED diğer tarafında da LDR koyuyorsun ve bu düzeneğin de dışarıdan ışık almamasını sağlıyorsun.

Eğer 1 TL geçerse LDR minimum ışık alacak. Diğer daha küçük paralar geçerse LDR daha fazla ışık alacak. Arduino ADC'si 10 bitlik olduğuna göre 1024 tane farklı ışık seviyesi algılamak mümkün, bence paralar arasındaki fark en az 50 gibi bir rakama tekabül eder (muhtemelen daha fazla).
6409 eklentisine bak

1 Led 1 Ldr Paraların geçeceği yerde ışık için bir yarık oluşturman lazım

Ben böyle çizmiştim varsayım olarak. Tabi dar aralık çizemedim siz öyle varsayın.
Senin çizdiğinde ldr ve ledin tam konumunu anlayamadım. Işık yarıktan yansıyacaksa led oraya ldr de tam karşısı olmalı ama sanki sen yarıktan geçtikten sonrasına koymuşsun.

Screenshot_20201207-154014.jpg

Programın biraz daha karışık olacak. Adc ki okuma farkına işlem yapmalısın. @uyesercan çözer o işi :tamam1
Bende çözebilirim gibi geliyor ama olmazsa rahatsız ederim :)

Tamam led ve ldr konumları ile ilgili jeton düştü. Anladım olayı.

Ben şöyle birşey düşünmüştüm aslında: Yani ışık kaynağını güneş gibi düşün, paralar da ay tutulması yapıyor :katil2:

1607347825259.png

Şöyle bir kod yazdım oturduğum yerden. Paraların ldr de oluşturduğu değeri tespit edip if içine aldık mı tamamdır diye düşünüyorum.

C:
ldr_okuma = analogread(A0);
İf(ldr_okuma >=1023)
{
   float para = 1.00;
   hesapla(para);
}else if(ldr_okuma >= 950)
{
   float para = 0.50;
   hesapla(para);
}
// Bu böyle tüm paraları tanımlayana kadar devam edecek.

Ben şöyle birşey düşünmüştüm aslında: Yani ışık kaynağını güneş gibi düşün, paralar da ay tutulması yapıyor :katil2:

6411 eklentisine bak

Valla argelik proje...

Genel olarak Para yine hızlı geçecek mcu nun yakalaması lazım. Birde para yok adc 1024 okuyor. para boyununa göre negatif bir pik yapacak. ama paranın ay tutulması gibi yarım olduğu durumlarda yorumlamada hata olurmu kestiremedim şimdi...

Şöyle bir kod yazdım oturduğum yerden. Paraların ldr de oluşturduğu değeri tespit edip if içine aldık mı tamamdır diye düşünüyorum.

C:
ldr_okuma = analogread(A0);
İf(ldr_okuma >=1023)
{
   float para = 1.00;
   hesapla(para);
}else if(ldr_okuma >= 950)
{
   float para = 0.50;
   hesapla(para);
}
// Bu böyle tüm paraları tanımlayana kadar devam edecek.
Hemen hatayı söyleyeyim parayı atmadan 1 tl algıladın...

Hemen hatayı söyleyeyim parayı atmadan 1 tl algıladın...
Parayı atmadan ledi yakmayacağım ki :D
Bir tane fototransistörüm var onu para deliğine sabitleyeceğim. Parayı attığımda ledi tetikleteceğim. Led yanınca ldr full okuyacak (misal 1024 okudu) para araya girdiğinde büyük ölçüde ışığı kapatacak ve misal 50 okusun. Bu o paranın değeri olacak. Diyelim 50 kuruş attık deliğin yarısını kapadı misal 512 okudu. Bu da 50 kuruşun değeri olacak.
Tabi rakamlar 3-5 rakam oynak olur onuda if le sabitleriz.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,975
Üyeler
2,834
Son üye
Tulpar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back