Arduino Röleyi Pozitif Trigger hale getirmek

subliminal_kuvvet

Yeni Üye
Merhaba arkadaslar. Elimdeki 6 kanal Arduino röle var ve negatif sinyal ile tetikleniyor. Bunu kart üzerinde basit degisiklikler yaparak pozitif sinyalle tetiklenecek hale getirebilir miyim ?

Bu röle kartı, baska bir board üzerine takili durumda. Söküp basitce degisiklik yapip istedigim sekilde kullanabilir miyim ?

Elimde yeteri kadar harici transistör ve yariiletken var.

Bu konuda daha önceden bir calismasi olan var mi ?

Ekran görüntüsü 2024-12-29 170911.png

Resimdeki gibi 1 adet 7404 ile yapabilirsin. 7404 entegresinin 7 nolu pinini arduino gndsine, 14 nolu pinini 5volt pinine bağlamayı unutma. Fakat fuzuli bir işlem. Donanımsal çözüm yerine yazılımsal çözüm üretmek daha mantıklı.

@Bolubeyi hocam öneriniz icin sagolun, harici bir inverter eklemek istememistim, hem cok sayida pin baglantısını tekrar yapmak zor olacak hem ayrıca bir yer isgal edecek, sistemin toplam sızıntı akımı da ayrıca artacaktır
Yazılım kısmına gelince cok sayıda lojik islem (and, or hatta exor dahi) var, dahasi bunların bir kısmı birbirine zaman kullanılarak baglanmıs durumda, yani mantıksal operatörler öncelik sirasına göre calısıyor. Zaten arduino modul kullanmıyorum, stm32 ile ansii c kullanıyorum. Ve bu stm32, asıl sistemin yanında bir transistör gibi kalıyor.
Elimde yeterli teknik ekipman var fakat ben analog elektronikten cok az anladıgim için yardıma ihtiyacım var.

Etkin cözüm arayısına geri dönersek;
Röle kartı resimdeki gibi. Pc817 opto ve ona baglı J3Y transistörü (muhtemelen S8550 NPN transistör) var. Nasıl yapacagım bu baglantıları ? Analog elektronik bilgim cok az.

Ben aslında, bu konuyla daha önce calısılmıs ve basarıyla uygulanmıs örnek bir cözüm arıyorum, zaten transistör ölcecek bilgiye dahi sahip degilim. Örnegin ordaki transistör sök, yerıne sunu tak, diyotu iptal et veya ters cevir gibi. Hazır bir örnek arıyorum yani. Benim gibi arduino röleyi negatiften pozitif tetiklemeye cevirmeye calısan birileri mutlaka olmustur.

Eger basit bir sekilde yapamazsam delikli plaket üzerinde pozitif tetiklemeli 6 kanal bir röle kartı olusturacagım.

Ekler

• 08072024081957.jpeg
    08072024081957.jpeg
    120.1 KB · Görüntüleme: 23
  • Screenshot_20241229_170443_Gallery.jpg
    Screenshot_20241229_170443_Gallery.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 22
Son düzenleme:
Benim aklıma üç farklı çözüm geliyor:

1) Kart üzerinde modifikasyon yapmak. Optoların ayaklarını PCB den kaldırıp havada tekrar uygun şekilde monte etmek. Veya optoları tamamen kaldırmak ve arkasındaki transistörü doğrudan sürmek, ama böyle yaparsan optoların sağladığı izolasyondan feragat etmiş oluyorsun.

2) Yukarıda anlatıldığı gibi, kartın giriş konnektörüne takılan ve üzerinde 7404 olan bir modül yapmak.

3) Arduino yazılımında kontrol mantığını değiştirmek. Ama herhalde senin yazılıma müdahale etme şansın yok ki bunu hardware'de çözmeye çalışıyorsun.

Yani yazılıma müdahale edemiyorsan, hardware değişikliği yapman lazım. Değişiklik de "şu pini kaldır, şuraya lehimle" şeklinde birkaç pinlik basit bir değişiklik değil. Kapsamlı bir değişiklik. Elinde de elektronik ekipmanları ve test cihazları yoksa, yapılan değişikliğin mantığını da anlama şansın olmayacaksa, nasıl olacak bu iş bilemiyorum.

Hocam ben "röleyi nasıl sürebiliriz" in cevabını aramıyorum, elimde zaten birsürü röle sürme yöntemi, şeması var.Yanlış anlaşılıyorum galiba.

Tek yapmak istediğim, ek bir kart kullanmadan, negatif tetiklemeli 6 kanal standart arduino röle kartını, aynı kart üzerinde basit birkaç degişiklikle pozitif tetiklemeli hale getirmek. Bunu arduino röle kartı üzerinde basit birkaç jumper/kesme/ekleme veya yarıiletken değiştirme (@taydin hocamızın söylediği gibi) basit bir modifikasyon ile yapmak istiyorum.

Aşağıda resimde arduino karttaki rölenin bağlantı şeması var. Bu şemanın elimde bulunan röle kartındaki bağlantının tam olarak aynısı/kendisi olduğunu tahmin ediyorum ancak emin de değilim. Kaynak da aşağıda.

Şemanın, karttaki bağlantıyla aynı olduğunu varsayarak çıkarımlarda da bulunabilirsiniz.

Ekler

• role-karti-devre-semasi.png
    role-karti-devre-semasi.png
    101.6 KB · Görüntüleme: 23
Son düzenleme:
Serkan_48 hocam, kusura bakmayın da kıt elektronik bilgimle anlayabildiğim, attığım son resimde In1 (Input1) girişinden DS1'i aşarak negatif alternans geldiğinde, In1 in hemen yukarısındaki sabit olan Vcc ile R1 direnci üzerinden birleşerek opto çıkış sağlamıyor mu ? Yani Vcc sabit olarak her zaman 5v durumunda ve elektron akışı In1'den geliyor olarak görüyorum ben. Şu durumda programda In1'e Low denildiğinde devre tamamlanıyor olmalı. Dolayısı ile negatif trigger olmuyor mu son attığım resimdeki devre şeması ?

Kusura bakmayın da artık iyice şüphe etmeye başladım emin olduklarımdan. Lütfen şemayı tekrar inceleyin.

Konudan tekrar uzaklaşmadan söyleyim; elimdeki negatif tetiklemeli arduino röle kartının üzerinde modifikasyon yaparak pozitif tetiklemeli hale getirmeye çalışıyorum. Elimdeki kart aşağıda.

Ekler

• 08072024081957.jpeg
    08072024081957.jpeg
    120.1 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:
Önerdiğim Yöntem:
Yukarıda yazılımsal düzenlemeler önerilmiş. Buda yazılımsal bir düzenleme. Rölelerin konumlarını hesaplama / algoritmanız normal pozitif mantık daki gibi düzenleyin (yukarıdaki mesajınızda zaten bu kısımın hazır olduğunu belirttiniz). En son rölelerin durumlarını set etiğiniz yerde datanın NOT ını alın. Buna göre pinlerin durumlarını ayarlayın. Stm32 ye projenin geri kalanını yazdığınıza göre, yazılımsal olarak bunu çözmek çok daha kolay ve daha az zamanınızı alacaktır.

Aradığınız çözüm:
Aynı işlemi her kanal için tekrarlamanız gerekir.
R1, Opto ve DS1 i sökün. R2 nin optoya bağlı olan bacağını In1 e bağlayın.

2024-12-29_22-44.png

Son düzenleme:
@frmman hocam, ben bunu nasıl düşünemedim ki ?

Direnç (R2) değerini ve transistörü (T1) değiştirmeme gerek yok sanırım. Önerdiğiniz düzenlemeyi yaparak denicem.

Bu arada yazılımda değişiklik yapmam imkansız. Çünkü anlaşılırlığı yüksek tutmaya çalışıyorum. Bu yazılım geliştirildikçe güncellenecek. Onlarca mantıksal değerlendirmenin öncelik sırasına göre yapıldığı işlemler sırasında bazı çıkış ledleri de kullanılıyor. Dolayısıyla sistemin analizi sadece IDE üzerinden değil, giriş ve çıkış ledlerinden de gözlemlenecek. Tüm bunları gözönüne alınca debug veya runtime sırasında tespit ve değerlendirme kolay olacaktır.

Röle kartındaki değişiklikten sonra bilgi vericem. İlgilenen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Resimdeki gibi yapabilirsin. Devrenin gndsi ile arduino gndsini birleştirmeyi unutmayın.

Ekler

• Ekran görüntüsü 2024-12-30 173947.png
    Ekran görüntüsü 2024-12-30 173947.png
    38.4 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Röle kartı üzerindeki optoların 1 ve 2 nolu bacaklarını dışarı alın. 2 numaralarını uzay montaj ile birleştirip GND yapın. Opto led dirençlerini bulup yerinden sökün ve optoların 1 numaralı pinlerine lehimleyin. Dirençlerin diğer uçlarını da giriş pinlerine bağlayın.
Bence en ucuz ve kolay değişim bu şekilde. Tabii, temas problemleri ve diğer önlemleri almayı unutmayın.

Arkadaşlar röle kartı üzerindeki değişikliği @frmman hocamızın dediği gibi aynen yaptım, oldu ve suan pozitif tetiklemeli olarak sorunsuzca çalışıyor. Opto lar devredışı ama çok fazla önemli değil, zaten test devresi.

@Mehmet.b hocam sağolun, neredeyse bahsettiğiniz şekilde çözüldü.

Soruna etkin bir çözüm getiren @frmman hocamıza ve ilgilenen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim.

Forum istatistikleri

Konular
7,148
Üyeler
2,893
Son üye
_AlfaTan_

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back