O zaman ekran göndermeyeceksin herhalde. Bende SPI ekran var mı bilmiyorum ama olmazsa ekransız UART terminal ile çalışır hale getiririz.

0.47 Ohm İsabelle yi de aldım :)
Ekran yok maalesef abi. Bulsam kendim kullanıcam. :katil2:
Kart üzerinde akım sınırlama transistörü ve mcp6001 akım ölçme opampıda yok.

Abi sen o işe bakarken bende akım sınırlamayı test ediyorum.
36V sargısını bağlayıp 5V 1A ayarladım.
Elektronik Yükten 1A çektiğim anda voltaj 0.7V a düştü. bu kadarı normal mi yoksa tam sıfıra mı düşmesi lazım?
0.7V bana biraz fazla gibi geldi.
Daha kalın kablo kullanırsanız biraz daha düşük gerilim görürsünüz diye düşünüyorum.

Bir şey fark ettim sanki. @triyak 'ın çizdiği falsdat taki şemayla oynadım. 3'lü 4148'lere ekleme yapınca voltaj yükseliyor sanki.
Sayıyı 5'e çıkarttım voltaj 3V'a çıktı.

Bir şey fark ettim sanki. @triyak 'ın çizdiği falsdat taki şemayla oynadım. 3'lü 4148'lere ekleme yapınca voltaj yükseliyor sanki.
Sayıyı 5'e çıkarttım voltaj 3V'a çıktı.

Orjinal şemada o 3 diyot yerine zener diyot(d7) bulunuyor ancak çinliler bunu normal diyota çevirmişler. Ekteki resimden bakabilirsiniz

Bu Devre 1978 yılında "Practical Electronics" dergisinin 40.sayfasından paylaşılmış;
Nette paylaşılan ilk devre:
Sonra bu devreyi yapanlar tarafından kendilerine göre yorumlamış;
Örnek1:
Örnek2:

Ekler

• shema_big_1.jpg
    shema_big_1.jpg
    318.4 KB · Görüntüleme: 34
Son düzenleme:
Gelen kart üzerinde testler yaptım. RPI, optolar, FAN, buton konnektörlerini, opamp'leri ve güç transistörlerini söktüm. İlk kademe TRIAC'ı da kısa devre ettim. Sonra ana girişe AC güç kaynağı ile 12VAC verdim. Hazırda 12VAC trafo yoktu o yüzden diğer girişe de 16VDC verdim, böylece gene doğrultucu çıkışı sanki 12VAC verilmiş gibi oldu.

Bu şekilde test edince -2.1V referans vardı. Sonra aşama aşama her şeyi geri topladım ve her seferinde referansı ölçtüm. Güç transistörlerini taktığım anda negatif referans çöküyordu. Bariz görünen bir hata da yoktu, o yüzden aldım elime fırçayı, güzel bir IPA banyosu yaptırdım. Sonra tekrar denedim ve -2.1V referans geldi. Herhalde bir yerde lehim topu vardı yıkayınca kısa devre kalkmış oldu.

RPI programı elimde yok o yüzden çıkış voltajını ayarlamak için farklı bir yol izledim. R29 u söktüm. Bu direnç DAC çıkışını voltaj regülatör opamp girişine ulaştırıyor. Ondan sonra voltaj regülatör opamp girişine SMU yu bağladım ve değişik voltajlar verince çıkışta da ona göre değişen voltajlar aldım. Elektronik yük ile de 1A çektim ve çalıştı.

Yani sorun gizli bir kısa devreden kaynaklanıyordu gibi duruyor. Gökhan, en son elindeki kodu gönderirsen, RPI takıp birkaç test daha yapayım. Bütün display kodunu çıkarıp terminalden kontrol edilir hale getireyim. Böylece ekran ve tuş takımı olmasına gerek kalmaz.

Gelen kart üzerinde testler yaptım. RPI, optolar, FAN, buton konnektörlerini, opamp'leri ve güç transistörlerini söktüm. İlk kademe TRIAC'ı da kısa devre ettim. Sonra ana girişe AC güç kaynağı ile 12VAC verdim. Hazırda 12VAC trafo yoktu o yüzden diğer girişe de 16VDC verdim, böylece gene doğrultucu çıkışı sanki 12VAC verilmiş gibi oldu.

Bu şekilde test edince -2.1V referans vardı. Sonra aşama aşama her şeyi geri topladım ve her seferinde referansı ölçtüm. Güç transistörlerini taktığım anda negatif referans çöküyordu. Bariz görünen bir hata da yoktu, o yüzden aldım elime fırçayı, güzel bir IPA banyosu yaptırdım. Sonra tekrar denedim ve -2.1V referans geldi. Herhalde bir yerde lehim topu vardı yıkayınca kısa devre kalkmış oldu.

RPI programı elimde yok o yüzden çıkış voltajını ayarlamak için farklı bir yol izledim. R29 u söktüm. Bu direnç DAC çıkışını voltaj regülatör opamp girişine ulaştırıyor. Ondan sonra voltaj regülatör opamp girişine SMU yu bağladım ve değişik voltajlar verince çıkışta da ona göre değişen voltajlar aldım. Elektronik yük ile de 1A çektim ve çalıştı.

Yani sorun gizli bir kısa devreden kaynaklanıyordu gibi duruyor. Gökhan, en son elindeki kodu gönderirsen, RPI takıp birkaç test daha yapayım. Bütün display kodunu çıkarıp terminalden kontrol edilir hale getireyim. Böylece ekran ve tuş takımı olmasına gerek kalmaz.
Abi RPI içinde basic kod yüklüydü. İki butondan biri voltajı diğeri amperi ayarlıyor. Kodu ayrıca özel mesaj olarak da atmıştım. Gözden kaçırdın sanırım.
Demek benim canıma okuyan. 2 senedir adım attırmayan sadece gizli bir kısa devre imiş. Ben tasarımda, şemada, elemanlarda hata ararken çıkan sonuca bak. Buda bir tecrübe oldu bana. Demek ki devreleri adam gibi temizlemek lazım. Öyle fırçayı iki sürüp bırakmamak lazım.

Kartı daha yüksek akımlarla denedim. Akım arttıkça voltaj düşüyor ... Neyse kodu yükleyip terminalden çalışır hale getireyim. Acaba bizim opamp darlington yapı için yeterince akım sağlayamıyor mu? Ölçeyim bakalım.

Bakalım şu vscode ile RPI ortamını oluşturayım. Daha önce birkaç kere arduino denemeleri yapmıştım ama çok sorun yaşamıştım.

Şimdi DAC için uygun bir kod yükledim RPI üzerine. Kodun tek yaptığı terminalden komut almak ve komuta göre DAC kanallarını set etmek. Mesela "i 3000" dersem, akım kontrol kanalına 3000 yazıyor SPI üzerinden. "v 2000" dersem voltaj kontrol kanalına 2000 yazıyor.

Bu şekilde tekrar test ettim. Şu anda çıkış voltajında çok az bir değişim oluyor yük artınca. 20 V çıkışta 0 A yükten 5 A yüke 10 mV gibi bir değişim oluyor. Daha önce SMU ile test ederken 30 mV gibi bir değişim oluyordu. Akımlar yüksek, o yüzden şase hatlarında düşen kaçak voltajlar sebep oluyor olabilir buna, bakacağım. Bu haliyle bile yük regülasyonu çok iyi, ama daha iyi şase tasarımı ile bu belki iyileştirilebilir.

Şimdi akım sınırlamayı test edeceğim.

Akım sınırlama doğru çalışmıyor. Ayarlanan değerden yüksek akım çektiğin anda voltaj regülasyon opamp osilasyona giriyor ve çıkış sürekli açılıp kapanıyor :kizgin1:

Şu 100 pF feedback kapasitörünü arttırmayı deneyeceğim bakalım.

Akım sınırlama transistörünü artık lazım değil diye MCU dan devreyi on off yapmak üzere ayarlamıştık. O civarda bir hata yapmış olabiliriz belki.

Akım sınırlamanın hardware ile yapılması şart. Sorunu hala araştırıyorum. Bu arada kızlar göreve başladı :D Ama ayak izleri uyumlu olmadığı için biraz post modern bir yerleşim yapmak gerekti ...

1733174053993.jpeg

@taydin

Sorun burada gibi. Akım sınırlama opampı D6 üzerinden C11 i anında boşaltıyor. Fakat R29-C11 RC yapısı yüzünden gerilim referansının tekrar toparlanması zaman alıyor.

R29 değeri mümkün olduğunca düşük tutulup C13 sonrasına makul bir direnç eklenirse sorun çözülebilir.

93729.jpg

Son düzenleme:
Akım sınırlamanın hardware ile yapılması şart. Sorunu hala araştırıyorum. Bu arada kızlar göreve başladı :D Ama ayak izleri uyumlu olmadığı için biraz post modern bir yerleşim yapmak gerekti ...

38709 eklentisine bak
Lebibe yok. Lebibe nerede? Seferoğullarına mı verdin yoksa? :katil2:

Lebibe yok. Lebibe nerede? Seferoğullarına mı verdin yoksa? :katil2:

Zordur almak bizden kızı :gulus2:

Fakat R29-C11 RC yapısı yüzünden gerilim referansının tekrar toparlanması zaman alıyor.

Ama geç tepkinin osilasyona sebep olmaması lazım. Tersine birşey fazla hızlı tepki veriyorsa osilasyon oluşur. Ama çalışan orijinal devreye göre bir fark bu, o yüzden deneyeceğim.

@HexfeT denedim ve gerçekten sorun bu çıktı. C11 i söktüm ve sorun ortadan kalktı, şu anda akım sınırlama da çalışıyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,229
Üyeler
2,920
Son üye
zoenkam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back