Ardunio ve NRF24, Joystick ile servo motor kontrolü

Yukarıdaki ani çökmeyi önlemek için alıcı tarafındaki devrenin besleme bölümüne 470μF kondansatör ekledim.

20230405_052948.jpg


Aşağıdaki videoda göreceğin üzere bütün sorun ortadan kalktı.



Buda son durumdaki sinyalin ekran görüntüsü.

ScreenImg(1).png
 
Bu şekilde kodlarını sorunsuz geliştirmeye devam edebilmen gerekiyor. Kolay gelsin.

İlerdide devreyi kurmak isteyenler için not; İlk devre şemasında servonun kontrol pinini D6 iken daha sonra kodlarda bu D3 olarak değiştirilmiş.
 
bende kondansatör ekledim 16v 470uF fakat değişmedi. Bir kaç gündür de bunla uğraşıyorum. Delay fonksiyonlarını kaldırıp veriyi gerektikçe göndermek için araştırma yapmaktayım. Birkaç tane örnek buldum fakat bende işe yaramadı. İşe yaradığında tekrardan bilgilendireceğim
 
Kodlarında bir hata olsaydı bende de çalışmazdı. Kodlarında hiç bir değişiklik yapmadan sorunsuz çalıştırabildim. Bu da sorunun donanım seviyesinde olduğunu işaret ediyor.

Belki arduino doğru çalışmıyor, belki NRF24 doğru çalışmıyor belki de sadece kabloların iyi temas etmiyor. Mesela bende kablo temas sorununu yaşadım. Hatta bunun için dupont pensesi sipariş ettim.

Bence şu an kodların doğru çalıştığını doğrulayacak bir refarans olduğu için, donanım sorunlarına odaklanmalısın. Alternatif arduino filan varsa değiştir. Ama ben hala kullandığın güç sorunu yaşadığını düşünüyorum.
 
Bende güçten olduğunu düşündüm ve 9v pil aldım. Daha sonra voltaj regülatör devresi kullanarak 9V kaynağı 5V'a düşürdüm ve alıcı devresine bağladım. Kutuplu kondansatörü de takınca sorunum ortadan kalktı.

regüle devre.jpg

Yapmış olduğum regüle devre


regüle-devre-uyarlanmış.jpg
Uyarlanmış hali



Devrenin çalışmasına dair video:





 
Muhteşem!

Harici güç kaynağı olarak SMPS mi kullanıyordun diye soracaktım unuttum ama son videoda gördüğüm kadarıyla PC güç kaynağı kullanmışsın. Doğru mu?
 
Güç kaynağı çok eski kuzenim lise zamanında kendisi yapmış hala çalışıyor. Dış kasası pc güç kaynağından alınma o kadar. +/- 3.3v 5v ve 12v üretiyor.
 
Nano'nun 10 bit ADC'si var. Tam 0 ya da tepe noktasını okuyamıyorsun.

Normalde 0 ila 1023 arasında değer görmen lazım. Senin değerlere göre en çok (850) 4.1V iletim var gibi.

Bekleme konumunda ise 512 civarında değerler olmalı. Bence 490 - 532 (2.4V - 2.6V) aralığı ölü bölge kabul edilebilir. Senin şu an bir eksen 433 (2.1V) diğer eksen 450 (2.2V) gibi duruyor.

5V'u ölçtün mü? Bir şeyler tuhaf duruyor.
Joystick'i bilmiyorum ama analog bir joystick ise olu bolge tanimlamak sakatlamak anlamina gelmez mi? Joystick ortalarda iken konum iletmeyi birakir, bu da ornegin ucak gibi bir arac icin olumcul hata olur.

Not : Arduinoyu su tip kartlar ile beslemek iyi oluyor. Bunlarda ripple bayagi az. Tek beslemeden hem 5V hem 3.3V verebiliyor ayni anda. Sag ve sol voltaj kanallarina takiliyor, istediginiz kanal icin istediginiz voltaji seciyorsunuz.


 
Son düzenleme:
Joystick'i bilmiyorum ama analog bir joystick ise olu bolge tanimlamak sakatlamak anlamina gelmez mi? Joystick ortalarda iken konum iletmeyi birakir, bu da ornegin ucak gibi bir arac icin olumcul hata olur.

Not : Arduinoyu su tip kartlar ile beslemek iyi oluyor. Bunlarda ripple bayagi az. Tek beslemeden hem 5V hem 3.3V verebiliyor ayni anda. Sag ve sol voltaj kanallarina takiliyor, istediginiz kanal icin istediginiz voltaji seciyorsunuz.

Ben bu konuda @Mikro Step ile aynı fikirdeyim olabilecek en kötü şartlarda ar-ge yapmalyız.
en kötü besleme,
yan sanayi entegreler vs.
 
Ben bu konuda @Mikro Step ile aynı fikirdeyim olabilecek en kötü şartlarda ar-ge yapmalyız.
en kötü besleme,
yan sanayi entegreler vs.
Genel olarak bende ayni fikirdeyim. Ama ilk kurulum yaptigimda calisip calismadigini gormek icin bundan bagliyorum. 9V piller pahali cunku. Devre calistiktan sonra bisiklet dinamosuyla bile denemek mumkun.
 
Ölü bölge, belirli aralığı merkez kabul etmek demek. O bölgeden gelen verileri işlememek değil. Merkez konumunda joystikler farklı değerler gönderirse ya da merkez noktada titreşim varsa bu durumlarda motoru hemen ya da yanlış hareket ettirmemiş olursun.

Aslında en sağlıklısı uygulama ilk açıldığında filan bir kalibrasyon süreci çalıştırmak olur.
 
@Sercan
Benim güç kaynağım 5v-30A'e kadar güç üretebiliyor. Ancak haberleşme için ayrı bir güce ihtiyaç duyuyorum bunun sebebi ne olabilir?
 
Sanıyorum güç kaynağında dalgalanma (ripple) sorunun var. Genellikle bu aşağıdaki gibi sorunlara yol açar.
  • Hassas enstrümantasyonu olumsuz etkiler.
  • Kapasitörlerde ısınmaya ve hasara neden olabilir.
  • Ses devrelerine gürültüye sebep olur.
  • TV ekranlarına parazit yapar.
  • Dijital devrelerde hatalara, mantık devrelerinde hatalı çıkışlara ve veri bozulmasına neden olur.
  • ...
Bu nedenle pil kullandığında, dalgalanma olmadığı için en doğru test ortamını kurmuş oldun.

İyi güç kaynaklarının hepsinde ripple değeri belirtilir. Çoğunlukla hem şebekeden izole hem de çok düşük ripple değerine sahip olduğu için lineer güç kaynağı tavsiye edilir.

Eğer bu işlerle uğraşmaya devam edeceksen, birincil önerim bir tane Korad 3005 edinmelisin. Daha kaliteli cihazlar da olabilir. Korad fiyat/performans ürünüdür. Ya da ikincil öneri olarak yapısını bilmiyorum ama en azından elindeki güç kaynağının çıkışındaki filtre kondansatörleri yenilemek fayda sağlayabilir.

Bende işlemci besleyeceğimde ya da opamp filan kurmam gerektiğinde 12A güç kaynağım olmasına rağmen, çift Korad'dan faylanıyorum.

20230408_214810.jpg


Kaba işler için 12A verebilen SMPS güç kaynağı.

20230408_214857.jpg
 
Merhaba arkadaşlar, ardunio ve nrf24 modül kullanarak kumanda yapmak istiyorum. Amacım uzaktan motor kontrol etmek fakat devreyi kurduğumda joystick ile oynamadığım halde servo ufak hareketler yapıyor. Joystick ile ileri geri yaptığımda ise yaklaşık 3-5 saniye sonra servo hareket ediyor. Bunun sebebi nedir acaba ? .zip dosyası içerisinde kodlar, devre şeması ve video mevcuttur.
@oalikorkmaz sendeki düzenin aynısın kurdum ve test ettim. Aşağıdaki videoda göreceğin üzere ilk durumda seninle aynı sorunu yaşadım.

Mikrodenetleyici ile özellikle etrafta paraztin oluşturabilecek motor, selenoid vb unsurlar varken voltajların temiz olduğundan her zaman emin olmak gerekiyor. Bende bu yüzden öncelikle voltajdan emin olmak istedim. Bunun için ise osiloskopun trigerini düşüşü yakalaması için kurdum.

23204 eklentisine bak

Motoron çalışıp voltajın düşmeye başladığı andaki sinyal görüntüsü.

23205 eklentisine bak
Motor çıkışına paralel olarak direnç değeri düşük bir ufak direnç takmayı dene
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,656
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top