Ark demir eritme ocağı

erdemtr55

Üye
Selamın aleyküm arkadaşlar,
Elimde soyberg 48 volt 250amper kaynak makinesi var.Voltaj şuan için yetersiz .Bir tane daha alıp ,seri bağlayıp 96v 250amper yapacam.Karbon elektrotları pilden çıkardım, olmazsa hazır satan bir yer var ondan alıcam.Sorum şu böyle eritme yapabilir miyim?
Voltaj yeterli mi?

Not ;
Takribi olarak 20 ile 40kg arası demiri.

Ekler

• Soyberg.jpeg
    Soyberg.jpeg
    8.4 KB · Görüntüleme: 13
Kaynak makinelerini surekli olarak uzun sure calistirmak bana mantikli gelmiyor. Profesyonel makinelere yonelmek gerekir.

Amatorlerin terdcih ettigi ucuz modellerin guc katini kuvvetli fanlarla sogutman sart.

Seri baglanabilir mi?

Hislerim sorun cikacagi yonunde. Fakat emin degilim.

• Beğen
Reactions: clc
Kaynak makinelerini surekli olarak uzun sure calistirmak bana mantikli gelmiyor. Profesyonel makinelere yonelmek gerekir.

Amatorlerin terdcih ettigi ucuz modellerin guc katini kuvvetli fanlarla sogutman sart.

Seri baglanabilir mi?

Hislerim sorun cikacagi yonunde. Fakat emin degilim.
Bunlar alüminyum sargılı trafolar ,güç katı dediğiniz sadece dimmer ,olmazsa onuda söküp doğruda enerji alırım.Önemli olan
96volta eritme yapar mı?
zaten tam yükde değil 4000 ile 6000watt çalıştıracam.Trafo başı 2000ile 3000 watta
Ayrıca 2sindede fan var

Bu duruma göre 10 15kg demir saate
O alet bir saat durmadan kesinlike çalışamaz.
10-15kg kayıpların olmadığı durum için, ki mutlaka olur.
Bunun dışında, makinalar monofaz, ev şebekesinden çalıştırılacak ve eve sadece tek faz giriyorsa şebeke güçü yetmeyebilir.

Elektrot kaynak makinası ile sadece elektrodu ve elektrodun ucunun hemen dibindeki demiri eritirsin. Daha yüksek akım, daha büyük elektrot kullanırsan da durum aynı, sadece eriyen demir miktarı biraz artar. Belki 50 g demir eritirsin. 15 kg demiri ise kesinlikle bu şekilde eritemezsin.

Elektrot kaynak makinası ile sadece elektrodu ve elektrodun ucunun hemen dibindeki demiri eritirsin. Daha yüksek akım, daha büyük elektrot kullanırsan da durum aynı, sadece eriyen demir miktarı biraz artar. Belki 50 g demir eritirsin. 15 kg demiri ise kesinlikle bu şekilde eritemezsin.
Üniverstede tez olarak bakır eritenlenler var .1 -2 kg gibi
50kva trafo ile 380voltta eritme yapanlar var .100kg çivarı

Son düzenleme:
Hmm merak ettim 2 kg bakırı nasıl eritmişler kaynak makinası ile. Bakır çok iyi iletkendir, elektrik akımı ile eritmek için korkunç yüksek akımlar gerekir ...

Komur elektrodlar ile demir in kendisi arasinda olusani ark eritir fakat;

Isi kayiplari karsilamak icin ilave isiticilar gerekecek gibi. Senin kullanacagin guc cok sinirli. 100 gram falan olsa ilave isitmaya gerek kalmayabilirdi.
Fakat denemeye deger.

Arkadasimin bir tecrubesini aktarayim.

Cinden minik potalardan ve ozel resistans (kanthal) teli aldi.aldi. Ates tuglasina ozel resistans telini dosedi. Yaklasik olarak kenarlari 60 cm olan kup seklinde bir ocak yapti. Icindeki hacim 15 cm kup kadardi.

O kadar da iyimserdi ki dimmer ile de guc kontrol devresi koydu. Tormokupl ile de sicakligi gozleyebiliyordu.

Potaya bir avuc bronz koyup sistemi calistirdi. Tam gucte cok uzun sure bekledigi halde sicaklik belli bir yere geldi takildi.

Firini cok iyi izole etmek gerekiyordu. En sonunda ust kapagi izocamla vs izole etti de gene uzun bir bekleyoisten sonra bronz eridi.

Demem o dur ki isi izolasyonu sart.

Son düzenleme:
Hmm merak ettim 2 kg bakırı nasıl eritmişler kaynak makinası ile. Bakır çok iyi iletkendir, elektrik akımı ile eritmek için korkunç yüksek akımlar gerekir ...
Arc fırınında metal ile elektrot arasında mesafe var, mesafe artıkça akım düşüyor.
Ayrıca mesafe artıkça ark oluşmuyor.
O yüzden hassas bir mevzu.
Aşağıda ilgili videolar var.Ne yazıkki tezin videosu bulamadım .ama yeterli videolar var

Komur elektrodlar ile demir elektrod arasinda olusani ark eritir fakat;

Isi kayiplari karsilamak icin ilave isiticilar gerekecek gibi. Senin kullanacagin guc cok sinirli. 100 gram falan olsa ilave isitmaya gerek kalmayabilirdi.
Fakat denemeye deger.

Arkadasimin bir tecrubesini aktarayim.

Cinden minik potalardan ve ozel resistans (kanthal) teli aldi.aldi. Ates tuglasina ozel resistans telini dosedi. Yaklasik olarak kenarlari 60 cm olan kup seklinde bir ocak yapti. Icindeki hacim 15 cm kup kadardi.

O kadar da iyimserdi ki dimmer ile de guc kontrol devresi koydu. Tormokupl ile de sicakligi gozleyebiliyordu.

Potaya bir avuc bronz koyup sistemi calistirdi. Tam gucte cok uzun sure bekledigi halde sicaklik belli bir yere geldi takildi.

Firini cok iyi izole etmek gerekiyordu. En sonunda ust kapagi izocamla vs izole etti de gene uzun bir bekleyoisten sonra bronz eridi.

Demem o dur ki isi izolasyonu sart.
Şuan için vazgeçtim,hem maliyetli hemde kg olarak az.Şuan benim monofaze 25 amper çekebiliyorum.Malesef elektrik panosundaki kablo kesitleri bu kadar taşıyor.Böyle bir sistemi kurmak için 380 volt 40 amperlik sistem gerekiyor.25kva gibi olmalı.İzolasyon konusu önemli
hali hazırda elimde alüminyum ve bakır eritmek için bir adet fırını var.Kömür ve fanla çalışıyor. Çeliği lastik gibi yapıyor.
Ama çeliği eritmesi zor.

Kömür ve fanla çalışıyor. Çeliği lastik gibi yapıyor.
Yanlış hatırlamıyorsam çeliği (pik sfero ve benzeri dökümler hariç) hava erişimi serbest olan ortamlarda eritilmesi farklı nedenlerden dolayı pek tercih edilmiyor.
Eğer çelik hurda kullanılacaksa kaliteli döküm için kontröllü hava ortamın sağlanması şart olur.

Metal eritmenin en etkili yolu gavurların "crucible" dediği, duvarı ateş tuğlası kaplı olan ve LPG ile çalışan fırınlardan kullanmak. Elektrikle uğraşmak bana mantıklı gelmiyor. Hani çok hızlı eritmek veya ısıtmak istiyorsan elektrikli indüksiyon ısıtma mantıklı, ama onun dışında amaç sadece metali eritmek ve mesela döküm yapmak ise elektrikle eritmenin nasıl bir avantajı olabilir?

Metal eritmenin en etkili yolu gavurların "crucible" dediği, duvarı ateş tuğlası kaplı olan ve LPG ile çalışan fırınlardan kullanmak
induksyon potalarında enerji eritilen malzeye direk ulaşır. Ark yöntemi de bir az o türden.
LPG ve s. yötemlerde yanma sonucu oluşan sıcak gazlar dışarıya tahliye edilmeli - ısı kayıpları kaçınılmaz.
Belki ısı eşanjorlerlerle boşa çıkan enerjinin bır kısmı yakalanarak diğer ihtiyaçlar için kullanılabilir. Ama genellikle kayıplara uğruyor, araba egzozundan çıkan sıcak gaz gibi.

Aslında ucuz ve sağlıklı olan ark fırınları.
ark fırınıda karbon emilimi az,kimyasal malzeme çoktur.Bu mazemeler demiri çelik yapmak için, karbonda ısı yüzünden çıkan karbondioksit yüzünden.
Kömürlü fırınlarda ise ,önce pik sonra daha hava vererek çelik elde edilir.Ama bu sırada hem karbondioksit salar ,hemde ısı israf edersiz.Bu karşın ark ocağından daha kaliteli çelik üretirsiniz.Bu gün avrupa artık eski kömürlü fırınları değil ,ark veya indiksiyon ocağını istiyor.Bu yüzdende bizim şirketler solar panel,rüzgar türbini,hes gibi yatırımlar yapıyor veya destekliyor.Şirketlerin karbon salınımı totalde azaltığı için

Metal eritmenin en etkili yolu gavurların "crucible" dediği, duvarı ateş tuğlası kaplı olan ve LPG ile çalışan fırınlardan kullanmak. Elektrikle uğraşmak bana mantıklı gelmiyor. Hani çok hızlı eritmek veya ısıtmak istiyorsan elektrikli indüksiyon ısıtma mantıklı, ama onun dışında amaç sadece metali eritmek ve mesela döküm yapmak ise elektrikle eritmenin nasıl bir avantajı olabilir?

Saf Oksijensiz ,sadece lpg ile 1300 dereceye çıkılabiliyor.Oksijen tüpü ile 1800c çıkılıyor diye hatırlıyorum.
Eğer sadece yakıt ise asetilen gazı ve hava demiri eritiyor.Ama oda pahalı

Saf Oksijensiz ,sadece lpg ile 1300 dereceye çıkılabiliyor.Oksijen tüpü ile 1800c çıkılıyor diye hatırlıyorum.
Eğer sadece yakıt ise asetilen gazı ve hava demiri eritiyor.Ama oda pahalı

Bu ocakta LPG kullanılıyor. Asetilen kullanmak uygun olmaz çünkü asetilen alevinden çok miktarda is (karbon) çıkar. Bir de asetilen çok tehlikeli bir gaz. Kaynak yaparken bile korka korka yapıyorum, yanan bir fırının yakınında olmasını kesinlikle istemem ...

Yanlış hatırlamıyorsam arkın induksiyona karşı capex'i daha düşük ama opex'i daha fazla.

Forum istatistikleri

Konular
7,946
Üyeler
3,174
Son üye
Karahantasliyurt

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back