Bana yardımcı olabilirmisiniz

Merhaba mekatronik mühendisliği 1 sınıf öğrencisiyim kendimi geliştirmek istiyorum bunun için neler yapabilirim (Isparta uygulamalı bilimler üniversitesi nde okuyorum)
Birinci sınıf dersleri nispeten üst sınıflara göre kolaydır, bu yıl için tavsiyem mümkün olduğunca yüksek not ortalaması yapman. Kalan zamanlarında İngilizce çalış, belirli bir seviyeye geldikten sonra keyifli hale de gelecektir. Yeni öğrendiğin kelimeleri bir kağıda anlamları ile birlikte yaz ve bu kelimeleri kullanarak kolaydan zora doğru 3 cümle kurmaya çalış, bunu başlarda yapman zor olacak ama hiç merak etme online İngilizce sözlüklerde güzel örnekler var. Ara sıra da bu yazdığın kağıtları oku. Telefonla çok vakit geçirmemek için ekran süresi takip eden eklentiler var telefonuna onu ekle ve telefonda belirttiğin süreden fazla zaman geçirmemeye çalış.

Matematiği mutlaka iyi öğren, diferansiyel denklemler, silindirik ve küresel koordinat sistemleri üniversitede göreceğin bir çok derste işine yarayacak.

Başarılar dilerim...

Başlangıç için bir proje önereyim:

7 tane seven segment display var. Bunları bir Arduino UNO3 sürüyor. UNO3 üzerinde çalışacak bir kod ile 1 MHz e kadar bir dijital sinyalin frekansını ölçeceğiz. Yani Arduino'yu öyle bir yapılandıracaksın ki, 1 saniye süre ile içerideki timer'ları saydıracak, 1 saniye süre dolunca timer'daki sayı doğrudan frekansı verecek.

Şöyle bir metot izle: İnternette ve yapay zeka kullanarak öncelikle frekans ölçümünün mantığını anlamaya çalış. Burada gerekirse soru sor. Sonra farklı ölçüm teknikleri nelerdir onları belirle ve hepsinin artılarını eksilerini anla. Gerekirse soru sor.

Sonraki aşamada Arduino kodunu yazmaya başla. İnternetteki hazır kodu alma. Yapay zekaya da hazır kod yazdırma. Kodun ana yapısını, bloklarını sen oluştur, kod parçalarını da kendin yaz. YZ ve interneti sadece bu parçalar konusunda desek almak için kullan.

"Bana arduino için frekansmetre kodu yaz. 7 tane segment sürsün." (olmaz. Hem program çok kötü olur, hem hiçbir şey öğrenmezsin, hem de o yazılan kodu adam edip çalıştırmak için geçecek süre, senin sıfırdan yazma sürenden daha uzun olur).

"Arduino UNO'da timer sınır değere ulaştığında kesme oluşsun istiyorum. Kesme kodunu nasıl tanımlayacağım? Hangi Atmega registerlerini kullanmam gerekiyor?" (olur. YZ nin verdiği bilgiler büyük ölçüde doğru olur ve işe yarar).

Veya analog elektronik tarafı olan bir örnek daha vereyim. Gene Arduino UNO3 kullanacağız.

Dışarıya bir bisiklet koyduk. Çalınmaması için de ince bir trafo teli ile direğe bağladık. Hırsızın bisikleti alması için teli koparması lazım. Tel kopunca alarm vereceğiz. Ama uyanık bir hırsızın bizim ince teli ikinci bir tel ile bypass edip sonra da orijinal ince teli kopararak bisikleti çalmasını da istemiyoruz. Tasarımı buna göre yap. Burada elektronik devre de tasarlaman gerekiyor, Arduino'da program da yazman gerekiyor.

Bu projeleri kısa sürede yapmak zorunda değilsin. Varsın aylarca sürsün. Önemli olan, projenin hedefini iyi anlamak, bildiğin ve bilmediğin konuları iyi anlamak, eksikliklerini gidermek. Hedefe dahi ulaşmak şart değil, birşeyler öğrenmek önemli olan.

Forum istatistikleri

Konular
8,939
Üyeler
3,601
Son üye
Birkan Birol

Son kaynaklar

Back