Basimiza gelmis akil almaz olaylar.

Mikro Step

Kıdemli Üye
90 li yillarda 1000 USD vererek digital scop aldim. Bir calisma sirasinda Scop gnd sini yanlislikla uzerinde calistigim devrenin +60v hattina baglamamla PC ve Scop bir anda calismaz oldu. (PC ve Scop USB kablo ile birbirine bagliydi)

Her ikisi de tamamen pert oldu.

PC yi bir sekilde yeniden alirdim ama scopa cok uzuldum. Cunku alabilmek icin Amerika'ya siparis de bulunmus, aylar sonra scop Turkiye' ye gelmis ordan da kardesim Misir'a yollamisti.

Neyse scopun icini actim. Elektrigi verdigim ilk 1 sn icinde ekran isildiyor ardindan ana MCU dokunulamayacak kadar isiniyordu. Hemen elektigi kapiyordum. Biraz daha beklesem kesin CPU nun tepesi volkan gibi yarilacak. O derece siniyor islemci. (Islemcinin dokumanlarina bakinca iki pinin dogrudan USB konnektore gittigini gordum.)

Bir kac denemeden sonra vazgecip ertesi gun ugrasmaya karar verdim. Gene ayni durum oldu.

Cihazi toplayip karton kutusuna koydum. Bir daha elimi surmedim.

Ilerleyen aylarda Amerikan firmasi ile yazistim durumu anlattim. Cevaben bana Kahire'de bir firmanin adini adresini yazdilar.
Scopu aldigim gibi gittim.

Sakalli bir muhendise anlattim durumu. Cihazi karton kutusundan cikartti masaya koydu elektrik kablosunu fise takti. Cok sesli sekilde besmele cekip power on yapti.

Scop karsimda calisiyordu.

Bu olaya halen bir anlam veremiyorum.

Son düzenleme:
BC237 transistore Elektor dergisi sayesinde oyle bir alistim ki her isimde ne zaman NPN transistor lazim olsa isimi BC237 ile goruyordum. (Elektor genel amacli NPN icin TUN derdi galiba) Benim icin npn dendimi BC237 aklima gelirdi.

Bazen yanlislikla enerji altinda iken emetoru GND olan transistorun base bacagina + beslemeye bagli kablo dokunur ve devrem bozulurdu.

Transistoru soktugumde diyod olcumu yaparken yanlis hatirlamiyorsam beyz kollektor jonksiyonun olmasi gereken yonde degil tersi yonde diyoda donustugunu, beyz emetor jonksiyonda ise acik devre gorurdum.

Bu olay ara sira ama defalarca basima gelirdi.

Bir gun gene bu olayi yasadim. B-C PN jonksiyonunun tersine NP donustugunu gorunce kollektoru emetor olarak emetoru kollektor olarak PNP bir transistor olarak kullanip basit bir devre yaptim.

Ilginc bir sekilde devrem calisti.

Aslinda bu transistoru yariletken firmasina yollayip ve onlari ikna edip incelemelerini saglasaymisin cok iyi olurdu.

Cunku BE jonksiyonu acik devre bir yari iletkenin hala yukseltec gorevi goruyor olmasi harap olmus jonksiyonda bir baska tip transistor modelinin olusmasina neden oluyordu. (Belki de olusan bu transistor halen icad edilmemis bir transistor modelidir)

Son düzenleme:
2004-2005 yıllarında uydu üzerinde şifreli kanalların izlendiği modüller vardı. bu modullerin içinde genelde bir kontrol işlemcisi bir fpga ya da görüntüdeki crypto (DVB CSA) işini çözen ikinci bir chip daha olurdu. bu modullerin içinde fiyatına göre 1 yıl- 3 yıl arası ve 1-4 kanal izleyebildiğiniz bir kredi sistemi vardı.

bir gün test ederken modullerden birindeki atmel chipin kod korumalı olmadığını fark edip içindeki hex dosyayı okuduk. şasımıza o partiden gelen 4 model de kod korumalı çıkmadı. bu sayede elimizde aynı donanımda 4 farklı kanalı acan 4 adet hex dosyası oldu. fakat bu şekilde pek bir değeri yoktu. eğer tek modul 4 kanal açabilirse elimizdeki tekli modülleri 4lüye çevirip zengin olabilirdik. bir modülün maliyeti 70-80usd satışı da 120-130 usd civarıydı. 4lü modülü çok rahat 200 dolardan satabilirdik.

teknisyen arkadaşlardan biri bu hex dosyalarını alıp onu oraya-bunu başka yere kopyalayıp chipe geri yükleyip deneme yapmaya başladı. ben adama bak bu işin içinde crc var, o chip bi assembly kodu işletiyo sen öyle rastgele kopyala yapıştırla bu işi çözemezsin dediysem de dinletemedim.

2 gün sonra geldiğimde adam eve gitmemiş gözler kıpkırmızı masada 3 kültablası tepeleme dolu devam ediyordu. adam hipnotize olmuş gibi hex dosyası üretip test ediyordu. bilgisayarın masa üstü hex1, yedekhex, denehex.... komple dosya ile kaplanmıştı. yorma kendini uğraşma dedim ama dinletemedim.

ve 4-5 gün sonra bu arkadaş işi başardı, tek bir modülde 3 kanalı çalıştırdı. bana kalırsa bu olasılık piyangoda ikramiye kazanmak kadar düşüktü. daha sonra italyanlar nereden bulduysa bizim çoklu modulleri alıp içindeki hexleri kırdırıp (biz code protect ile yüklüyorduk) forumlara dağıttılar. çünkü bu italyan firması modulden değil modullere yükleme yapan cihazlardan para kazanıyordu. yani macera çok uzun süremedi.

Bu elektronikle ilgili değil ama hala anlam veremediğim bir olay. Lise yıllarında evde gecenin 3'ünde uyku tutmamıştı mutfağa gidip su içtim, bardağımı masaya koydum ve yalnız başıma sandalyeye oturdum. Cep telefonu falan da yok, öylece boş boş beklerken bardak durduk yere masada yavaşça 30cm kadar bir tarafa doğru hareket etti. Bu, haliyle beni çok şaşırttı biraz da korkuttu. Anlam veremedim, deprem falan oldu diye düşündüm ama masa zaten terazideydi ve ben de sarsıntı hissetmemiştim. Ertesi gün sorduğum kimse deprem falan hissetmemişti.

Herhalde halüsilasyon gördüm diye düşünüyorum ama buna sebep olacak bir madde kullandığım da yok. Hatırladığım kadarıyla hiç halisülasyon görmedim. Belki de hep halisülasyon görüyorum da ben gerçek sanıyorum :) . Gerçi bir keresinde de duvarın arkasını görmüştüm. İleride şizofreniye dönmese bari.

Bu elektronikle ilgili değil ama hala anlam veremediğim bir olay. Lise yıllarında evde gecenin 3'ünde uyku tutmamıştı mutfağa gidip su içtim, bardağımı masaya koydum ve yalnız başıma sandalyeye oturdum. Cep telefonu falan da yok, öylece boş boş beklerken bardak durduk yere masada yavaşça 30cm kadar bir tarafa doğru hareket etti. Bu, haliyle beni çok şaşırttı biraz da korkuttu. Anlam veremedim, deprem falan oldu diye düşündüm ama masa zaten terazideydi ve ben de sarsıntı hissetmemiştim. Ertesi gün sorduğum kimse deprem falan hissetmemişti.

Herhalde halüsilasyon gördüm diye düşünüyorum ama buna sebep olacak bir madde kullandığım da yok. Hatırladığım kadarıyla hiç halisülasyon görmedim. Belki de hep halisülasyon görüyorum da ben gerçek sanıyorum :) . Gerçi bir keresinde de duvarın arkasını görmüştüm. İleride şizofreniye dönmese bari.
bardağın altı hafifçe ıslaksa masanın yüzeyi ile bardak arasında hava yataklı su kalıyor. masadaki 5 derece eğiklikte bile bardak kayabilir. özellikle sıcak çay bardağında çok başıma geldi.

Duzlemsel yuzeyde alti islak nesnelerin kaydigina ben de tanik oldum.
Sanirim sicaklik farki olmasi gerekiyor.

Cunku temas yuzeyinden pit pit ses cikartarak su kactigini gordum.
Bardak altindaki su genlesiyor bardagi havalandiriyor bu esnada su kacarken bardak cok az hareket ediyor. Bu olay isil denge saglanincaya kadar devam ediyor.

Nokia 3310 cep telefonları yeni çıkmıştı,benimde ilk cep telefonumdu arkadaşlarla bir birimize deli gibi çağrı atıyorduk bende sıkıldım evin bahçesinde oturdum telefonla oynuyordum evin sabit telefon numarasını çevirip çağrı bıraktım çaldırıp kapattım evin telefon numarasınıda o an kaydettim cep telefonuma,sonrasıkılıp eve girdim başladı benim ceptelefonu çalmaya ev arıyor yazıyor eeee ben evdeyim beni kim arayacak korkudan kaçtım evi terk ettim sonradan anladım eğer cep telefonundan sabit ev telefon numarasını ararken alan kodunu girmessen operatörün alan kodu ne ise numaranın başına o kodu kotup arıyormuş yani beni ev numaramla aynı olan kişi benim çağrıma dönüş yapmış.

Bende mucize!! cook, ama sonrasinda ogrendiklerime bakiyorum da cogu mucize degilmis, bilmedigim bir seyler varmis :gulus2: Geri kalanlar mucizemi bilmiyorum. Sadece bilmedigim bir seyler vardir diye dusunuyorum.

Ornegin Mikro Step abinin konu basinda anlattigi osiloskop, aklima resettable fuse kavramini getirdi. Belkide sigorta beklendigi gibi isini yapmisti ama eski haline donmesi cok uzun surmus olabilir di, dedim.

Mucize elbette var inanirim ama, arkasinda goremedigim seyleri ariyorum, uzun zamandir.

Forum istatistikleri

Konular
7,207
Üyeler
2,913
Son üye
efe2005

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back