Basit Elektronik Yük Devresi V2

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Basit Elektronik Yük Devresi V1: https://mekatronik.org/forum/threads/basit-elektronik-yuek-devresi.5915/

Yukarıdaki linkte basit bir elektronik yük devresi yapmıştık.
Bu konu içerisinde bu yük devresini biraz daha geliştireceğiz.
Ben halihazırda kendi başıma proje yapacak yetkinlikte olmadığım için konu @taydin 'in yönlendirmesi ile ilerleyecek ama herkesin fikrini, önerilerini de yazmasını isterim. Konu tartışmaya açıktır. Yeter ki bluetoot filan eklemek gibi ileri seviye öneriler olmasın.
Ben V1 deki şemayı ekleyeyim buraya üzerinden geliştirmeye devam edelim.

Ekran görüntüsü 2024-11-05 222916.png

Son düzenleme:
Hmm bu devrede eksi besleme görünmüyor ...

Ha pardon, sol kenara saklanmış :)

Beslemeleri doğrudan opamp hizasına alsak daha anlaşılır olur. Bir de FAN için bağımsız bir besleme kullanmakta fayda var. Acaba üç sargılı mini trafo var mıdır?

Devrede eksi besleneye gerek yok ki, opampı lm324 gibi negatife çok yakalaşan bir tanesi yapıp, ya da -sat da verdiği voltajı mosfet in thresholdundan düşük kalan bir tanesi yapıp devam edilebilir.

Şönt üzerinde çok küçük bir voltaj düşebilecek eğer akım ayarı düşük ise. Bu kadar düşük voltajda bile lineer çalışabilecek bir RR opamp bulmaya çalışacağına negatif besleme kullanmak daha mantıklı değil mi?

0.1 lik shunt ile 50mA de LM324 ile çalıştığımı hatırlıyor gibiyim, bu değilse 358 hatta 741 bile olabilir. Negatif besleme hep dert. Negatif beslemek yerine 12V tek kaynağı 6-6 bölmeyi bile değerlendiririm

Benim bildiğim girişler Vcc/Vee ye çok yakın yapılırsa opamp performansının bundan etkilendiği. Ama denemek lazım. Girişler şasenin birkaç mV üzerinde iken elektronik yükün üzerinde düşen voltajda büyük değişim yapılırsa, mesela 2V - 30V arasında değişirse halen sabit akım çekmesini sağlıyorsa tek besleme olabilir.

Ne yapıyoruz? 1.Mesajdaki şemayı tek besleme ile breadboarda kurup deniyor muyuz?

Değişik alternatifler her zaman denenebilir. Tek beslemeyi de deneriz. Ama önce çalışan birşey ortaya çıksın bence.

Öncelikle var olan devreyi çalışır hale getir. PCB perişan da olsa bir şekilde çalıştırılır o. Opamp ne kadar akım çekiyor. Fan ne kadar akım çekiyor, onları tespit edelim. Ona göre güç ortaya çıkar. Tek besleme işini deneyelim. Eğer tek besleme ile halloluyorsa o zaman iki sargılı fındık iş görür, bunlar da piyasada var.

Öncelikle var olan devreyi çalışır hale getir. PCB perişan da olsa bir şekilde çalıştırılır o. Opamp ne kadar akım çekiyor. Fan ne kadar akım çekiyor, onları tespit edelim. Ona göre güç ortaya çıkar. Tek besleme işini deneyelim. Eğer tek besleme ile halloluyorsa o zaman iki sargılı fındık iş görür, bunlar da piyasada var.
Abi o devreye Bir tane IRFP260 taktım mı çalışır hale geliyor. O kolay da akımı nasıl ölçeceğiz bu kadar küçük devre de?
Ancak güç kaynağına seri multimetre bağlayıp toplam çektiği akımı bulmak daha kolay olur ki orada da simetrik besleme konusu var.
İkisinin çektiği akımı ayrı ayrı ölçüp toplayacağız doğru düşündüysem?

Besleme voltajı ilk verildiği ve kesildiği anlarda opamp çıkışı ne yapıyor görsek mi? Önlem almayı gerektirecek bir şey oluyor mu bakalım.

Bakamıyorum. simetrik besleme olduğu için GND hattında + - birleşik. Osiloskop probunu deydirince, osiloskopu korumaya alıyor.
Osiloskopu yaktım sandım, aklım çıktı.

Beslediğin kaynaklar izole değil mi?
Değil miş demek ki. :katil2:
Güç kaynağını 2-3 sene önce yaptım. İzole nedir onu bile bilmiyordum o zamanlar.
2x24v ortak uçlu trafom vardı. Orta ucu kesip tek kart üzerinde iki ayrı güç kaynağı devresi yaptım. LM317 ve 2SA1943 ile.

Devre şu olması lazım. Sonradan oynamadıysak.
Bu benim halilazırda kullandığım simetrik güç kaynağım.
Ekran görüntüsü 2024-11-05 223721.png

Senin bu güç kaynağının prizdeki toprak ile bir şekilde bağlantısı var o zaman. Bulup ortadan kaldırmak lazım.

Senin bu güç kaynağının prizdeki toprak ile bir şekilde bağlantısı var o zaman. Bulup ortadan kaldırmak lazım.
Evet toprağa bağlantısı var. Hatta 3 gün önce yoktu. @TA3UIS "niye bağlantısı yok, tehlikeli" filan diyince bende toprağa hat çektim. :D

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,853
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back