Basit Elektronik Yük Devresi V2

O zaman şöyle test edelim: Bütün opamp'leri çıkar. 24.5 V u 10R direnç üzerinden bağlayınca akım çekilmediğini gör.

Ondan sonra da potansı gene minimum yap ve ORTA ucunu R2 nin soluna bağla. Yavaşça arttır. 5V gibi bir pot orta ucu voltajından sonra MOSFET'in akım çekmeye başlaması lazım. Bunu 4 tane MOSFET için de dene.
Aynen yaptım abi. Tümünde potans değeri 0.58V'u geçemedi. O yüzden de her hangibir akım çekimi olmadı.
Acaba potansın bacağındaki 100K çok mu büyük bir değer?

Tamam, en temel problemi oluşturmuş olduk. Birşey potansiyometreyi yüklüyor, neyin olduğunu bulmamız lazım.

Potansiyometrede sorun olmadığını da teyit et. Orta ucu boşa çıkar ve döndür, 0 - 12V arasında voltaj aldığını gör.

Ha bir saniye, pota seri 100k direnç var. O zaman 12/11 V alırsın maksimum. O şekilde test edelim.

Tamam, en temel problemi oluşturmuş olduk. Birşey potansiyometreyi yüklüyor, neyin olduğunu bulmamız lazım.

Potansiyometrede sorun olmadığını da teyit et. Orta ucu boşa çıkar ve döndür, 0 - 12V arasında voltaj aldığını gör.

Ha bir saniye, pota seri 100k direnç var. O zaman 12/11 V alırsın maksimum. O şekilde test edelim.

Bu şekilde ölçünce Potansiyometre de 0 - 1.1v arası ayar yapıyor.
Eğer Probu 100K nın üst ucundan (12V dan) değdirirsem, o zaman da 11.1 - 12.2V arası ayar yapıyor potans.

Tamam, şimdi 100k yı kısa devre et ve şu testi tekrarlayalım. Ama testi yaptıktan sonra kısa devreyi kaldırmayı unutma, yoksa elektronik yük maksimum akım çeker.

Tamam, şimdi 100k yı kısa devre et ve şu testi tekrarlayalım. Ama testi yaptıktan sonra kısa devreyi kaldırmayı unutma, yoksa elektronik yük maksimum akım çeker.

100K direnci kısa dvere yapınca pot ile 0-12V ayar yapabildim ama mosfetler akım çekmedi. Yani 0.000 iken 0.003 oldu. Bunu akımdan sayarsak eğer başka tabi.

Acaba R6 için 10k yerine 10R veya 100R falan mı koydun?

Bu R1 100K yı daha önce 39R kullanıyormuşuz. Şimdi neden 100K kullanıyoruz?

Sol kanalın iki mosfetini de söktüm. Biri arızalı çıktı. Şuanda sol kanalda mosfet yok.
Yukarıdaki bütün testleri yaptım. Durumda hiç değişiklik yok.
En son yaptığım test:
Opamp takılı değil.
100K Kısa devre edildi.
Potun orta ucu R2'nin soluna sabitlendi.
Demonte güç kaynağı 24.5V'a ayarlandı.
Bu şekilde potansı çevirince, potans voltajı 3.4V'a kadar geldiğinde güç kaynağından 24.5V düşmeye başlıyor ve potans voltajı 5V'a geldiğinde güç kaynağı voltajı sıfırlanmış oluyor. Bu sırada da hiç akım çekilmiyor.

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,933
Üyeler
2,811
Son üye
fatihk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back