Besleme hattindaki kisa devrenin kalkmasi ardindan olusan yuksek voltaj darbesi

Mikro Step

Kıdemli Üye
Kontrol kaleminde tartisiliyordu cektigim video konunun gorsellesmesi acisindan iyi oldu, burada da yayinliyorum.

Deneyde 220v / 14v transformatorun sekonderini kisa devre ediyoruz ardindan kisa devreyi aciyoruz. Iste olaylar da burda basliyor ve yuksek genlikli bir voltaj darbesi olusuyor.

Tipik endüktans davranışı. Voltajın genliği de akımın hangi fazında kısa devrenin kalktığına bağlı olur. Akımın sıfır geçişinde kısa devre kalkarsa, voltaj endüklenmez. Akımın maksimum değerinde kısa devre kalkarsa, maksimum voltaj endüklenir.

Kilometrelerce uzunluktaki enerji iletim hatlarindaki durum tek basina enduktans ile aciklanmiyor. Benim cok minyatur deney duzenegimde evet enduktansla aciklanabiliyor.

Bu arada Bergeron diyagrami icin bir dokuman,.

Yillardir (en az 30 yildir) bu diyagramin adini hatirlamaya calisiyordum. Bugun sak diye aklima geldi.

Son düzenleme:
İletim hatlarında hatlarında sistem 3 fazlı olduğu için bu durumu açıklamak daha kompleks bir hal alıyordur. Zira kısa devrenin ortadan kalktığı anın, akımın maksimum yada minimum olduğu ana denk gelmesi ihtimali sadece bir faz kol akımı için geçerli olabilir.

Peki kısa devrenin ardından yük sıfıra inmez de tasarımdan beklenen seviyede olursa bu zıplama nasıl olur?

Peki kısa devrenin ardından yük sıfıra inmez de tasarımdan beklenen seviyede olursa bu zıplama nasıl olur?

Orada belirleyici olan [imath]\frac{\normalsize dI}{\normalsize dt}[/imath] dir. Yani akım çok kısa sürede kısa devre değerinden yük değerine inerse, gene oldukça yüksek bir voltaj endüklenebilir.

Yaptığınız deneyde sekonder yüksüz değil mi Hocam? Sekonder yüklü iken oluşan tepki de daha küçük olur diye düşünüyorum.

Pazartesi yada salı günü aynı deneyi bende deneyeceğim. Trafom şuan elimde olmadığı için yapamadım. Rigol marka bir osiloskob aldım. Bu tür deneyleri yapmaya başlamak istiyorum. Fakat acemi olduğumdan dolayı aleti yakıp bozmaktan çekiniyorum. Osiloskobumu bozmamak için en pratik şekilde yüksek voltaj korumasını yapmamın bir yolu var mıdır.

Forum istatistikleri

Konular
7,113
Üyeler
2,882
Son üye
k7lest

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back