Bilgisayarın kendini resetleme sorunu

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
5,408
Yaklaşık 1 buçuk yıl önce aşağıdaki 2 bilgisayarı topladım. İlki benim, ikinci bilgisayarı arkadaşıma topladık. Aralarındaki tek fark işlemci ve ekran kartları.

Birinci bilgisayar

İkinci bilgisayar
Her iki bilgisayar da bugüne kadar sorunsuz çalışıyordu ve halen bileşenlerin 6 ay kadar garantileri mevcut.

Yakın zamanda ikinci bilgisayardaki ekran kartını birinci bilgisayardaki ile değiştirdim. Bu değişiklikten sonra birinci bilgisayar oyun gibi grafik performansı gereken durumlarda resetlemeye başladı.

Ben iki konudan şüpheleniyorum.

Birincisi PSU'nun yetersiz kalması olabilir. Şöyleki i7 işlemci ile i9 işlemci arasında Maximum Turbo Power 50 W fark var. Aynı şekilde RTX 3070 ile RX6900 arasında 75 W kadar güç tüketim farkı var. İlk durumda yüksek güç tüketen işlemci ile düşük güç tüketen ekran kartı birlikteyken, ikinci durumda yüksek güç tüketen iki bileşen bir arada.
Intel Core i9-12900K İşlemci Processor Base Power 125 W, Maximum Turbo Power 241 W
Intel Core i7-12700K İşlemci Processor Base Power 125 W, Maximum Turbo Power 190 W
Sapphire Nitro+ RX 6900 XT SE Ekran Kartı 363 W
Asus TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti Ekran Kartı 290 W

İkinci olarak, zayıf bir ihtimal ama yanlış kasa seçiminden dolayı doğru ısı transferini sağlayamıyor olabilirim. Benim aldığım kasalar 360 mm sıvı soğutucuya uygun değilmiş. Normalde sıvı soğutucunun radyatörünü üst ızgaraya yerleştirilmesi gerekirken, öndeki 200 mm fanların hemen arkasına yerleştirdim. Hava akış yönleri doğru ama önden emilen soğuk hava önce radyatöre sonrada ekran kartına doğru hareket ediyor. Gerçi fazladan üst ızgaraya iki tane de egzos fanı taktım.

Bu arada ekran kartı ayarlarından verimliliği seçtiğimde reset sorunu ortadan kalkıyor gibi duruyor. Ancak ayar bu ısıyı mı düşüyor, güç tüketimini mi düşüyor net değil.

Fakat emin olmadan da birşeyleri değiştirmek istemedim. Reset sorununun tam olarak kaynağını nasıl tespit edebilirim?
 
Üreticilerin kitapçıklarını tararken Asus'da aşağıdaki bilgiye denk geldim. Sanıyorum benim en az 1000 W bir güç kaynağına ihtiyacım var gibi duruyor.

Ben yinede emin olmak için test etmek istiyorum. Bunu en sağlıklı nasıl yapabilirim?

Bir de güç kaynağı için tavsiye edebileceğini bir model var mı?


1695113694489.png
1695113786727.png


 

Ekler

  • RECOMMENDED_PSU_TABLE.pdf
    134.5 KB · Görüntüleme: 117
Radyatörün ısısını içeri mi veriyorsun yoksa ben mi yanlış anlıyorum?
 
AIDA64 ile test edebilirsiniz. Bir de "msi afterburner" da arka planda çalışırken log da tutabiliyor. Log tutması için bir ayar yapmak gerekiyordu ama basit olması lazım. Sistemin resetlendiği ana kadar veriler kaydedilebilir, işlemci yükü, ekran kartı yükü, güç, sıcaklık vb veriler resetlemeden sonra incelenebilir.
 
power supply in cikis kondansatorleri genelde bir kac yil sonra sisme yapabiliyor bu sure eski bilgisayarlarda biraz uzunken performansli yeni aletlerde daha kisa durede olusuyor ve kapasite gibi davranmak yerine direnc gibi calisiyor, gereksiz yere yukleme yapiyor, bir kontrol et istersen.
 
Isıdan olduğunu düşünmüyorum ben. Aşırı ısınmaya karşı hem grafik kartının hem de anakartın koruma mekanizmaları vardır diye tahmin ediyorum. Yani diyelim GPU'yu fazla kastın, aşırı ısınmayı algılayıp performansını azaltacaktır. Aynı şekilde ana işlemci de fazla ısınırsa saat hızını düşürecektir.

Ama power supply yetersiz kalıyorsa, buna karşı hiçbir koruma yapamazsın. Anakartta bulunan power supervisor çipi, voltajın kritik eşiğin altına düştüğünü anladığı anda basar reseti.
 
Evet önce radyatörü soğutuyorum. Normak kurulumda da GPU'dan gelen sıcak hava ile radyatörü soğutmaya çalışıyorsun...
Çizeceğim ama debianın paintini bulamadım :D

Normal şartlarda PC önünden 3 Adet fan ile içeri soğuk hava çekilir.
Sıvı soğutucu, radyatör üstte, fanlar altta (Radyatöre üfleyecek şekilde) kasanın üstüne takılır.
Dışarıdan gelen soğuk hava radyatör fanları tarafından emilerek radyatör soğutulur.
Aynı zamanda GPU nun sıcaklığı da bu dışarıdan gelen hava ile üzerindeki fanlar aracılığı ile soğutulur.
GPU nun içeride oluşturduğu sıcak hava çok önemli olmaz çünkü hem dışarıdan gelen soğuk hava ile karışır, hemde fanlar dönerken havayı sıkıştırarak bir miktar daha soğutur.

Bunlar tamamen benim zaman içerisinde görüp duyduğum bazı bilgilere dayalı. Hiç bir bilimsel dayanağım yoktur. Ama bu şekilde olması bana daha mantıklı geliyor.

Senin sistemde radyatöre dışarıdan hava çekiyorsun. Isınan radyatörün sıcaklığını dışarı atacağına kasanın içine basıyorsun.
Kasanın içinde GPU nun sıcaklığı da var. İçerisi alev alev yanıyor. Egzoz fanları bu durumda ne kadar işe yarıyor kestiremiyorum.
Dikkat çekmek istediğim bir konu da, dışarıdan havayı radyatörün üzerine çekerken tozu da çekiyorsun. Bu şekilde radyatörün toz toplaması ve tıkanması diğer yönteme göre kat kat hızlı olur. Ayrıca radyatörü aşmayı başaran tozlar GPU nun alüminyum bloğunu da tozla kaplar.
Tabi düzenli temizleme de bu durum bir şey ifade etmez. Ama daha önce 7 yıl kullanılıp bir kere bile temizlenmeyen pc gördüm. Yani seni ayırıp genelleme yapacak olursak bu uygulama bence mantıklı değil.

EDIT: Sonradan Pinta yükledim.

soğutma.png
 
Son düzenleme:
Sercan abi,

İki kasa arasında ekran kartlarını swap yaptıktan sonra;temiz windows kurulumu yaptın mıydı?yoksa ekran kartı sürücülerini yükleyip devam mı ettin ?

Aşırı sıcaklıktan olsa makine önce kasılır yavaş tepkiler verir sonrasında çatt diye kendini kapatır ki bu aşamaya kadar kasadaki fanlar pwm pinliyse anakart hepsini full devire alırdı diye düşünüyorum.
 
Sercan abi,

İki kasa arasında ekran kartlarını swap yaptıktan sonra;temiz windows kurulumu yaptın mıydı?yoksa ekran kartı sürücülerini yükleyip devam mı ettin ?

Aşırı sıcaklıktan olsa makine önce kasılır yavaş tepkiler verir sonrasında çatt diye kendini kapatır ki bu aşamaya kadar kasadaki fanlar pwm pinliyse anakart hepsini full devire alırdı diye düşünüyorum.
@ay_erdi temiz kurulum yaptım.

Haklısın, bende bu kadar net bir şekilde yeniden başlattığı için ağırlıklı olarak güç kaynağından şüpheleniyordum. Çoğu zaman ekran kartının fanları dönmüyor yada yavaş dönüyor.
 
hiç kasalı masaütsüm olmadı

Sen anlaşılan özgürlüğüne çok düşkünsün :) ama YZ işleri için laptop işlemcileri çok yavaş kalır, ikinci el bir desktop sistemi bile çok daha hızlı sonuç almanı sağlamaz mı?
 
  • Beğen
Reactions: nt
@nt işlerinde yardımcı olacaksa, benim bilgisayarı kullanmadığım zamanlarda senin işler için koşturabiliriz.

Debian kurulu sistemde Intel 16900K işlemci ile 32 GB DDR5 RAM var. İşlemci 16 çekirdek 24 thread 5.2 GHZ hızında çalışabiliyor.
 
Bu tür ekran kartları için yaklaşık 1kW'a ihtiyacınız vardır. 750 watt'lık güç kaynakları bu güç için küçüktür, bu yüzden yeniden başlatma gerçekleşir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Mesajlar
118,787
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top