Bir amplifikatorun girisine sinyali xtal uzerinden kuplaj edersek

Mikro Step

Kıdemli Üye
Diyelimki 1Mhz sinyali yukseltmek uzere bir amplifikator yaptik. 1Mhz sinyalimizi amplifikatore seri 1Mhz xtall ile baglarsak iyi bir sey yapmis olurmuyuz?

Sistem 1Mhz'e akortlu amplifikator haline donusur mu?

biraz bu amplifikatörün giriş empedansı, biraz da sürücü devrenin empedansına bağlı olarak önce seri rezonans (düşük iç direnç) frekans biraz arttıkça paralel rezonans(yüksek iç direnç) gösterecektir.

aslında benzer deneyi vna ile yapan birçok video mevcut. kabaca 50 ohm giriş çıkış empedanslı bir devrede kristalin frekansa bağlı olarak değişen empedansını ölçmüş oluyoruz ortaya şöyle bir grafik çıkıyor:

1735162644554.png

yapılmak istenen çok dar bantlı bir filtre ise kristallerle bunun yapıldığı devreler mevcut.

Son düzenleme:
Eger 50 Ohm gibi cok dusuk empedanslar sozkonusu ise benim isime yaramayacak. 20pF gibi cok kucuk degerli kapasitif kuplajla yakaladigim dusuk genlikli 16Khz yada 32Khz sinyali frekans secici ozelligi olan bir amplifikator ile yukseltmek istiyordum.

Mevcut durumda 20pf kuplaj kapasitesi ve 16Khz gibi sinyal frekansi olunca mecburen CMOS opamplarla calismam gerekiyor. 16Khz xtal bulmam belki zor olurdu ama 32Khz ile calisir ve 32Khz xtal kullanarak isin kolayina kacmak istemistim.

Peki saw filitreler bu konuda daha mi iyiler. 16Khz gibi sinyaller icin filtreler var mi?

kristallerin giriş empedansı genelde 50 ohm değil zaten çok çok daha yüksek 1.5k-3k gibi değerler. aslında muratanın veya tokonun çok fazla filtresi var. hatta khz bandında 400khz-455khz-350 khz gibi çok yaygın filtreleri de var. fakat 16 ya da 32 khz filtre görmedim. çok fazla ceramic ya da xtal fiktreler mevcut bunu araştırmak lazım. ama o frekansın endüstriyel bir kullanımı yoksa genelde filtresi de olmuyor.

saw rezonatörler de sinyal filtreleme konusunda kullanılabilir, hatta kristallerden daha avantajlı oldukları durumlar da vardı diye hatırlıyorum.
çok dar bandlı ve frekansı keskin, ısıl kararlılığı çok yüksek vs gerekmiyorsa aktif op-amp filtreler biraz tune edilerek kullanılabilir. aktif filtrelerin avantajı giriş empedansı çok yüksek ve çıkış empedansı çok düşük olabilir. ayrıca filtre karakteristiği giriş-çıkış empedansından bağımsızdır.

burada band genişliği, merkez frekansı, pass band-stop band karakteristikleri, pass band ripple gibi parametreler önemli oluyor. filtre 16 khz olunca anlamlı olabilmesi için band genişliğini 50-100 hz gibi çok çok dar bandlı olması gerek.

eski telsizlerin kullandığı collins mekanik filtreler var o filtrelerde 200-300 hz gibi dar bandlı filtreler mevcut ama arafrekans olarak 16 ya da 32 khz kullanan telsiz de hiç duymadım. bu mekanik filtrelerin yapısına bakarak belki elle birşey uydurulabilir.

Bu frekans ne için kullanılacak?
Kare darbe mi, sinüsmü kullanmak zorundasın.?

Aslinda bu soruyu kendime cok oncesinde sormam gerekirdi.

Kare dalga kullaniyorum. Eger kare dalga kullanacaksam filtreleme ile secici bir amplifikator yapamam.

Mecburen sinuse gecmem lazim.

Fakat kare dalga ile baslayip filtreleme sonucunda sinus sinyale donusme de cok dert olmaz.

Aslinda bu soruyu kendime cok oncesinde sormam gerekirdi.

Kare dalga kullaniyorum. Eger kare dalga kullanacaksam filtreleme ile secici bir amplifikator yapamam.

Mecburen sinuse gecmem lazim.

Fakat kare dalga ile baslayip filtreleme sonucunda sinus sinyale donusme de cok dert olmaz.
Çoklu clock çıkışı veren Kristal Osilatör Clcok çipleri çokça war.
Üstelikte differansiyel çıkış verdiğinden çevre etkilerinden de arındırılmış durumda.
Bu sadece bir örnek.
Sonrasında istediğin forma sokabilirsin.
1735219083418.png

DSA1103/23
1735219642815.png

Son düzenleme:
@Dede

Bu benim kelime nasil ilac olacak. 16Khz civarinda bir bir sinyalim var sinyalde bir miktar gurultu de var. Sinyalimi yukseltmek istiyorum.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,115
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back