Bir notebook arızası, cihazı fişe takın!

Sercan

--
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
4,945
Arkadaşlar baştan anlaşalım konu ile ilgili atış serbest. :D

Akşam yemeğinden sonra biraz şekerleme yapıp bilgisayar başına döndüm. Bir baktım bilgisayar kapalı. Bazen güncellemeden dolayı kapanıp açılmıyor sanıyorum gene öyle bir durum dedim. Bilgisayarı açmaya çalıştım, hiç tepki yok. Adaptörü (bilgisayar tarafındaki soketini) söktüm taktım filan sıfır. Şarj ışığı daha doğrusu pil dolu olması gerektiği için adaptörün bağlı olduğunu gösteren ışık filan hiç yanmıyor.

Cihazı hemen büyük bir iştah ve hafif bir endişe ile atölye masasına yatırdım!

IMG_20201130_011330.jpg


Vidalarını bir bir açarken aklımda deli sorular da belirmeye başladı. İçimdeki o endişe gittikçe artmaya devam ediyordu. İçimden kendime seslendim "Durduk yerde bir dünya işimin gücümün arasında nereden çıktı şimdi bu arıza! Üstelik notebooku alalı 5 seneyi geçmişken." Derken içini açtım ve standart güç ölçümlerini yaptım.

IMG_20201130_011413.jpg


İlk dikkatimi çeken şey pilin 10.96 V değer göstermesiydi ki bu benim pil için düşük bir değer. Notebook adaptöre sürekli bağlı olduğu için şarjı tam dolu ve dolayısıyla gerilimin 12.8 V civarında olması gerekiyor.

Bu esnada içimden önce adaptörü devreden çıkıp sonra da pili bir şekilde tüketecek bir tür arıza olduğunu geçiyordu. Arızaya bak, gizlenmek için çok akıllıca hareket ediyor.

Pili ölçtükten ve cihazı çalıştırmayacağını anladıktan sonra güç kaynağı ile enerji verip durumu gözlemlemek istedim. Güç kaynağına uygun her notebook için uç kablom olmasına rağmen o an bulamadım, her işte bir hayır var dedikleri bu olsa gerek. Bu sefer kendi adaptörü ile denemek istedim ve yaptığım ölçümlerde adaptörde hiç gerilim olmadığını fark ettim. Adaptörün kablosu masanın etrafından dolandığı için sökmek için eğildim ki aşağıdaki manzarayı gördüm!

IMG_20201130_023640.jpg


Ayağımın uzanabildiği bölgede bulunan adaptör bir şekilde yemeğe gitmeden önce yuvasından çıkmış. Senelerdir aynı yerde durmasına rağmen ilk defa böyle bir şey başıma gelmişti. Adaptörü prize geri taktım ve cihazın herhangi bir sorunu olmadan çalıştığını gözlemledim.

IMG_20201130_013345.jpg


O an çalışma masamda yatan notebookun düğmelerinin ışığına baktım ve içimi buruk bir ferahlık kapladı. İçimdeki tamir iştahı bir nebze olsun doymuş, endişe ise yerini neşeye bırakmıştı...

Bu ara fazla klasik okuduğum için anlatımı az da olsa hikayeleştirmiş olabilirim, bu sıradan pazarlama taktiğine aldanmayın!

Siz siz olun kullanıcı kitapçıklarında yazdığı gibi önce adaptörü prize takın... :D
 

Forum istatistikleri

Konular
5,841
Mesajlar
99,608
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top