Brushless Motor Sarımı

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,200
Elimde iki adet aşağıda resimde görünen motordan var. Drone motoru. Bu motorlar hakkında herhangi bir tecrübeye sahip değilim ama gözümü karartıp motoru yeniden sarmak istiyorum. Mevcut sargılar içeriden kopuk ekleme yapmak mümkün değil. Motorun birinde ekleme yaptım motor düzgün çalışmadı.

Şimdi üç motor kablosunun her birinde iki adet bağlantı var. Bu durumdan bu motorun üçgen bağlantılı olduğunu yorumluyorum. Yine aşağıya birkaç sarım diagramı ekliyorum. Bendeki motoru sökerken aşağıdakiler gibi bir diagram oluşturacağım ve spir sayılarını yönlerini not edeceğim. Nihayetinde yeni tel ile tekrar sarım yapacağım. Herhangi bir öneriniz, dikkat etmem gereken bir husus var mı?



1664175986752.png


1664176232811.png


1664176321642.png

1664176416617.png
 
Bir ara step motor sarmistim. Titiz bir calisma istiyor.

Motor cok kucuk oldugu icin parmaklarin agriyacak.

En buyuk sikinti her bir turu sararken emaye teli sac yariginin arasindan gecirirken saca surtup izolasyonu bozma sorunu.
Bir diger sorun da sarimlari duzgun (yanyana) sarabilmek icin fazla efor harcayacak parmaklarin sizlayacak.

Eger kedin varsa kediyi baska bir odaya kapat. Bana ilave zorluk cikartmisti.
 
Sargiyi sararken ilk katman sac pakete temas eden yüzey titresimle kısa devre edebilir. İzole etmekte fayda var.
 
Sargıları söktüm. Bendeki bağlantı aşağıdaki şekilde. Yarın sarmayı deneyeceğim. Nihai bağlantıda faz sırasını karıştırısam ne olur? motor ters mi döner?

1664201661373.png
 
Sargı giriş ve çıkışların karışmaması lazim diye biliyorum. O zaman motor kalkmaz ve aşırı akim çekecektir.
 
Motoru sardım. Üçgen bağlantıda kafam karıştı.

A sargısının çıkışını B sargısının girişine,
B sargısının çıkışını C sargısının girişine,
C sargısının çıkışını A sargısının girişine,

Bağlamak bana mantıklı gelen. Ancak sağdaki resimde

A sargısının çıkışını B sargısının çıkışına
B sargısının girişini C sargısının girişine,
C sargısının çıkışını A sargısının girişine,

bağlamışlar. Bu konuda net bir bilgiye ulaşamadım. Acaba farkeden bir şey yok mu?


1664280472322.png
 
Anladım. Bu bavaria nın diagramıları şaşırttı beni. 123 girişleri sarım girişleri olarak verilmiş. Aslında faz girişi değil onlar. 120C kuralına uymuyorlar. Yani Bavaria ya göre B fazını ters almak lazım.
 
Motoru denedim. Sonuç başarısız oldu. Nedenini tam anlayabilmiş değilim. Motor düşük devirde çalıştı ancak yüksek devire çıkamadı. Kitlenip kaldı. Sargı yönlerini değiştirmem sonucu etkilemedi.

Bazı gariplikler var. Drone havada aniden yere çakılmış. ilk geldiğinde motor kablolarının kopuk olduğu yerler kesin belli idi. Bağlantıları yapıp denediğimde yine aynı durum olmuştu. Düşük devir ile döndü yüksek devirde kitlendi. Sürücüleri çaprazladım. Sorunun motorda olduğu kesinleşti. Motor sipariş ettim. Yeni motor sorunsuz çalıştı. Drone yine çakıldı. Bu sefer başka motor gitti. İşte o zaman sarmaya karar verdim ve denedim ama olmadı. Darbe alınca bir sıkıntı oluyor ama ne olduğu anlamadım. Motor sensörsüz tip. Bir şekilde darbe sonrası bir şeylerin toleransı değişiyor ve motor sürücüye yetişemiyor galiba...

Youtube da baya baktım kutusundan çıktığında bile bu yüksek düşük devir hatası veren bir sürü ürün gördüm. İyice uyuz oldum. Motor 700TL aletin kendisi 12-14 Binlira... Normalde böyle bir şey ile uğraşmam ama hatır için uğraştım. Neyse ben elimden geleni yaptım olmadı. İçim rahat. Şimdi yine yeni motor alınsa bu alet kesin yine çakılacak. Masrafa yazık...

1664289263478.png


1664289290537.png
 
Motoru denedim. Sonuç başarısız oldu. Nedenini tam anlayabilmiş değilim. Motor düşük devirde çalıştı ancak yüksek devire çıkamadı. Kitlenip kaldı. Sargı yönlerini değiştirmem sonucu etkilemedi.....

Kitlenip kaldi derken mekaniki olarak sikisti mi?
 

Forum istatistikleri

Konular
5,838
Mesajlar
99,573
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top