Bu diyotun ne olduğunu bilen varmı? (ED 73A)

Smpsler çıkış voltajı back emfden dolayı yülselince ne yapıyorlar... Feedbeck devresi peek i yakalıyor ise primer tarafa voltajı kıs diyordur... Tasarımcı da back emf de 56voltu geçmesin demiş sanırım...

H köprüyü hafif yük ile çalıştırdım. Flyback olayında kafam durdu :cheeky2:

1607436879893.png

Bobin uçlarında bobin yokken ( ne demekse) çıkışn boşta ölçümü.

1607436913746.png

bobin ile (endüktif yük) ölçümü

1607436998847.png

Besleme voltajında herhangi bir gürültü göremedim... 1. resimdeki şemadaki gibi 39V zener var. Şimdi bu görüntü normal mi? Kafa kalmadı şu an bende. :cheeky5:

İkinci sinyalde gördüklerimiz bobin enerjisini kestiğimizde oluşan ters emk gerilimi değilmi?

Evet ters emk. Ancak gözüm şu grafiğe alışık.

1607445929298.png

H köprü olunca biraz daha değişik bir durum oluyor sanırım...

Evet H köprüsünde bir alternans ile diğer alternans arasında dead time olması gerekiyor. Bu aralık vermiş olduğun şemada çapraz mosfetleri devreye aldıktan sonra kapanma zamanında mosfetler kendini hemen kapatmıyor girişteki kapasitesinin boşalması gerekiyor. Yoksa diğer grup mosfetleri iletime geçerse + ve - baralar kısa devre olur.

Ama şu var. Ölçüm ekranında sizdeki dead time biraz fazla uzun görünüyor. Bu biraz modifiye sinüs gibi olmus.

Mosfetleri açıp kapatan kontrolcü nedir?

( Çok bilgim yok anlatım hatam olabilir yada kendimi doğru anlatamamış olabilirim. )

Sürücü ir2110

osilaskopta sağ alt köşede rise time 100mikrosaniye ölçülmüş. fall time 2. resme göre biraz daha fazla. Abartarak 1 ms olsun. Bu durumda mosfetleri tekrar sürmeden önce 1 ms lik dead time koymak gerekir ki bende arada 20-30ms bekleme var. Bu nedenle dead time ilgili bir sıkıntı yok. Dead time olması gerektiğinden kısa olursa sıkıntı olur. uzun olmasında sakınca yok.

Aslında şurda bir simulasyon yapmıştım akım yönü vs herşey belli oluyor ama hala kafam basmadı :)

Link
(gerçekte çapraz anahtarlar aynı anda çalışıyor)

Evet dead time kısa olursa sorun başlar.

Sizin sinyalinizde bu sürenin çok uzun olduğunu söylemeye çalıştım.

Benmi yanlış okuyorum. Aşağıdaki grafikte kırmızı ile işaretlediğim bölüm dead time değil mi? Bu süre Ton süresine eşit neredeyse ? Bu grafikten bu ölü zamanı çıkarırsak sizin alıştığınız grafik oluşacak. Değil mi?

1607436998847.png

Evet dead time kısa olursa sorun başlar.

Sizin sinyalinizde bu sürenin çok uzun olduğunu söylemeye çalıştım.

Benmi yanlış okuyorum. Aşağıdaki grafikte kırmızı ile işaretlediğim bölüm dead time değil mi? Bu süre Ton süresine eşit neredeyse ?

Evet orası dead time. Üstelik bu deneme sinyali gerçek sinyalde %20 On %80 Off time kullanılıyor.

Tamam şimdi biraz daha anladım sanırsam. Bobinin enerjisi kesildiği anda akım aynı yönde akmasına rağmen voltaj yönü değişiyor. Bobinin deşarjı 3-5ms sürüyor. Aslında beni şaşırtan/anlamadığım olay ters emk voltajı öyle yüzlerce volt değil. Ölçüme göre kaynaktan yaklaşık 1volt fazla. Sanki 39V zener diyotu boşuna kullandım gibi bir durum var.

Bu grafikten bu ölü zamanı çıkarırsak sizin alıştığınız grafik oluşacak. Değil mi?

Aslında tam olarak öyle değil ama olayı anladım. Şimdi daha da çok anladım mı acaba kafam mı karıştı yoksa :cheeky2:

1607452617382.png

Şimdi bu daha doğru bir grafik. Kesinti anında ters bir gerilim oluşmuş. Negatif tepe noktası -5Volt kabul edelim. Kısa süre içinde sönümlenmiş stable bölgeye geçmiş. Orayıda 0volt kabul edelim. Rölelerin ucuna ters diyot bağladığımızda böyle bir durum olur.

Aslında bendeki grafikte aynı sadece ikinci pas ters yönde gerçekleşiyor. Birde sanki tepeden tepeye 50 volt bir kaynak varmış gibi görünüyor ama H-bridge nin yön değiştirmesinden kaynaklı bir durum. 50V yok. 0,24V var. Pozitif tarafta negatif tarafta beslemenin +24 ucu...

Bu durumda benim sıçrama gerilimim belki 50V belki 25V emin değilim ama emin olduğum besleme tarafına 25V olarak tekabül ediyor. Ters emk yı kim sönümlüyor ondanda emin değilim. En iyisi zeneri söküp bir ölçüm yapıp duruma bakmak.

Neyse senin de kafanı karıştırdım. Sağol. :tamam2:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,956
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back