Bu iş nereye gidiyor?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan fide
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
Kazan kazan durumu: Yapay zeka firması para kazanıyor, küfürbazın egosu okşanıyor.
 
Çok da uzun olmayan bir süre sonra, Big Data'nın büyük bir kesimi tamamlandığında, bir kontrol merkezi oluşturulacağını düşünüyorum. Yeni ve tüm insanlar tarafından da kullanılabilecek bir dil geliştirecek ve insanlar arasındaki güvenlik, siyasi otorite, ulaşım, şehir planlaması gibi neredeyse her alana doğrudan sirayet edip, kontrol edebilecek ve fiziki katmanı olacak bir yönetim merkezi. Muhtemelen bu merkez, yeryüzündeki yaşamı yokedebilecek olası bir nükleer facia ihtimaline karşı ay veya yakın bir gezegene de konuşlandırılabilir.

Yapay zekanın yazılımla sınırlı kalmayıp, fiziki bir donanıma sahip olduktan sonra tahrip edici bir güce de ulaşacağını sanıyorum. Virüs oluşturma, kimyasal silah üretme, yönetme, yönlendirme, ve tehdit etme gibi. Bizim kontrolümüzden tamamen çıktığı gün belki de kıyamet kopar, kim bilir.
 

Ekler

  • mazlumu-getirin-bana-kemal-sunal-retro-ahsap-poster-20x30-66e8d78232441.webp
    mazlumu-getirin-bana-kemal-sunal-retro-ahsap-poster-20x30-66e8d78232441.webp
    71.6 KB · Görüntüleme: 8
Yapay zekanın yazılımla sınırlı kalmayıp, fiziki bir donanıma sahip olduktan sonra tahrip edici bir güce de ulaşacağını sanıyorum.

Bence böyle bir ihtimal yok. Her bilgisayarın bir güç kaynağı, bir fişi var. Fişi çektiğin anda kimseye zarar veremez. Ama tabi Terminatör filmindeki gibi bütün ülkeler sanki fikir birliğine varmış gibi nükleer kırmızı butonun kontrolünü yapay zekaya verirse, o zaman YZ da o butona basar. Bu durumda bile suçu yapay zekaya atmamak lazım. O butonun kontrolünü yapay zekaya veren akılsız yöneticilere suç atmak lazım.
 
bu saldırı/zarar bence de bir silahla olmayacak. ama YZ zamanla insanlığın düşünme ve anlama biçimini, problem çözme yeteneklerini değiştirecek. bunun da kontrolü YZ'den çok o modeli kim eğitiyorsa, kontrol kimseyde onda olacak. yani gelişmiş ülkeler ile orta sınıf ülkeler arasındaki teknolojik uçurum 10x açılacak. 20-30 sene sonra YZ asistanına göbekten bağlı nesiller yetiştiğinde YZ ardındaki güç o ülkedeki seçimleri hiç hissettirmeden manipule edebilir mesela.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,094
Mesajlar
146,713
Üyeler
3,682
Son üye
pattyblack

Son kaynaklar

Back
Top