CanBus haberleşme

bakicet

Üye
Katılım
5 Haziran 2023
Mesajlar
23
Abiler merak ettiğim bir konu var. Geçenlerde asansör panosunu bakma fırsatım oldu. Kart üzerinde CanBus soketi gördüm. İki farklı cihaza bağlanmış. Bu CanBus sistemini oraya koyarken neye göre koyuyor. Seri üretimde olan bir ana kartı nasıl farklı bir cihazla haberleştiriyor. Sonuç olarak iki ayrı firma ve farklı cihazlar Nasıl haberleşebilir ki.
 
CAN-BUS sanayide, otomotiv sektöründe, sensörler arası mesafenin uzak olduğu ve gürültüye açık uygulamalarda oldukça tercih edilen bir yapı. 1000mt kadar sadece iki kablo ile haberleşme imkanı sağlıyor.
Senin soruna gelecek olursak iki farklı cihaz CAN-BUS protokolü üzerinde haberleşebilir. Protokol zaten bu konuşmayı yapabilmek için var. Burada önemli olan cihazların yazılımında birbirinden isteyecekleri verilerin uygun olması.
Şöyle ki:
Otomobilde ECU "111" gibi bir veriyi hatta göndererek 111 nolu sensör verisi istiyorum diyor. 111 nolu sensörün bağlı olduğu cihaz bunu okuyup "111:555" gibi hem cihaz numarasını hem de sensöre ait veriyi gönderiyor. Bu şekilde iletişim tamamlanmış oluyor. Asansörde gördüğünüz CAN-BUS kartları farklı markalara ait olsa da istenen sensör verilerine ait ID (sensor yada cihaz numarası) belirli bir standarda bağlıdır. Bu yüzden haberleşme sıkıntısız bir şekilde sağlanır.
 
Anladığım kadarıyla adam sadece oraya protokolü yazıp bırakıyor. Farklı cihaz bağlanacağı zaman iki firma irtibata geçiyor ve kodları ona göre ayarlıyor.
 
Aslında yapılacak iş belli, gönderilecek alınacak değerler belli.
Temel olarak ilgisi olmasa bile aşağıya Quectel M95 GSM modülün datasheetini bırakıyorum.
Her ayrı iş için ayrı komut var, komutlara parametreler var. Oradan bakıp yapmak istediği iş için gerekli komutları gönderiyorum. Komutları bildikten sonra şirket ile iletişime geçmeme gerek yok.

Can-Bus cihazlarda da buna benzer bir yapı var. Mantık aynı. Kullanmak istediğin cihaza ait komutları hazırla ve gönder.

https://docs.rs-online.com/7af4/0900766b8147dc19.pdf
 
Son düzenleme:
Aslında öyle yerlerdeki haberleşme CanOpen olarak geçiyor. Bu haberleşme sistemi dünya üzerinde bir standarta sahip. Her nodeun bir eds(electronic datasheet) dosyası olur. Master slave veya Server olarak canopen hattı yapılandırılır. Master yapılandırdığımız düşünürsek diğer slave cihazlara eds dosyalarında belirtilen şekilde mesaj göndermemiz gerekir. Bence bu sistemi anlamak göründüğünden çok daha zor. CanOpen öğrenmek isterseniz cia standartlarına bakabilirsiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
5,881
Mesajlar
100,285
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top